Acasă Declarații Ministrul Energiei, ”liberalul” Burduja, ne vrea cetățeni model: ”Cetăţenii model să folosească electrocasnicele la prânz, ca să aibă facturi mai mici”

Ministrul Energiei, ”liberalul” Burduja, ne vrea cetățeni model: ”Cetăţenii model să folosească electrocasnicele la prânz, ca să aibă facturi mai mici”

0
0
65

Ministrul Energiei, ”liberalul” Burduja, ne vrea cetățeni model: ”Cetăţenii model să folosească electrocasnicele la prânz, ca să aiba facturi mai mici”.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja afirmă că, în contextul caniculei, populația este cea care poate ajuta sistemul energetic național ajustându-și temperatura la aerul condiționat și pornind mașina de spălat în intervale orare precise. Subliniază că alte state își premiază consumatorii pentru asemenea comportament, dar că România nu poate.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat, cum pot obține românii facturi mai mici la curent, atunci când folosesc electrocasnicele. De asemenea, el a anunţat că are în vedere în cazul unor pene de curent să fie aplicate şi măsură a tarifelor diferențiale.

Burduja a spus că cel mai bun moment de a fi ”cetățeni model” este în jurul prânzului pentru că, aşa putem beneficia şi de energia verde produsă în România.

„Oricând poate. Nu va suferi nicio penalitate şi preţul pe KW oră este plafonat. Dacă dorește să fie un cetăţean model, atunci mențin recomandarea, care nu e a mea, ci a experților din domeniu să încerce să consume mai multă energie în jurul prânzului, când noi beneficiem și de energia de la parcurile solare. Seara este cea mai mare problemă, pentru că atunci ne lipsește evident această producție și atunci avem un gol care trebuie acoperit”,a spus Sebastian Burduja.

Întrebat apoi de ce România are o problemă cu energia solară care rămâne neconsumată, ministrul Burduja a spus.

„O parte din energie se poate stoca în baterii. Noi asta am făcut în ultimul an de zile. Am salvat un apel din PNRR de 80 de milioane de euro și suntem în evaluare cu peste 80 de proiecte și vom finanța undeva la 1800 de MW stocare în baterii. Acestea sunt baterii care vin practic la pachet, de exemplu cu parcurile solar-eoliene. Și mai este un tip de baterie, îi zice stand- alone, care ajută la echilibrarea sistemului. Se încarcă și se descarcă în funcție de nevoia sistemului. Dacă ai nevoie să încarci bateriile sau dacă ai nevoie să descarci în reţea. Ambele soluții trebuie făcute.

Există și soluția hidrocentralelor cu acumulare prin pompaj. Ele sunt ca o mare baterie verde cu două lacuri unu sus, unu jos. Când ai nevoie să produci mai mult în sistem, dai drumul la apă de sus prin turbine și ai producție. Când ai nevoie să consumi în sistem, cum e ziua la prânz, când ai și energia solară, pornești pompele și urci apa în lacul de sus. Tarnița-Lăpuștești este un exemplu şi statul România chinuie de zeci de ani să-l pună în practic,

Suntem interconectați nu doar cu ungurii și cu bulgarii, dar și cu sârbii, și cu ucrainenii și cu frații noștri de peste Prut. De exemplu, aseară nu am exportat energie în Ungaria.

Am luat de la bulgari vreo 700 de megawați pe vârful de aseară de consum și am exportat în Ungaria vreo 600 pe principii comerciale. Deci a fost o operațiune în care am importat ceva mai ieftin decât am exportat. De ce s-a ajuns aici la o țară care a pornit în epoca post-decembristă cu 22.000 de megawați putere instalată, energie în bandă.

Pentru că statul, 30 și ceva de ani n-a făcut aproape nimic în sectorul energetic. Deci, singurele capacități noi au fost două unități la Cernavodă nouă, șapte și 2007, o investiție privată OMV-Petrom la Brazi, de 800 de megawați și ceva megawați în hidrocentrale, a mai spus Burduja.

Referitor la cum se va aplica măsura tarifelor diferențiate, el a spus:

Asta au făcut țări care sunt înaintea noastră cu digitalizarea sistemului și au contorizare inteligentă și noi avem la 3 milioane de puncte de consum și putem începe cu acești consumatori. Ce înseamnă asta? Că dacă e o consumator, aleg să pun mașina de spălat rufe și aspiratorul la prânz, când energia ieftină pe intervalul acela orar eu voi avea o energie mai puțin scumpă, deci o factură mai mică. La fel dacă în vârful acela de consum de seară aleg am un consum mai mic, atunci iarăși am o factură mai mică la finalul lunii şi asta înseamnă digitalizare.

Toate contoarele vor fi contoare inteligente, dar în momentul acesta noi avem 3 milioane de contoare inteligente unde putem începe să aplicăm un asemenea sistem ca un fel de sistem pilot și cred că și românilor le va conveni, iertați-mă, să utilizeze energia și să-și reducă factura, dacă vor alege sigur să facă lucrul acesta”, a mai spus, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„E un subiect sensibil. De ce? Pentru că într-o altă epocă, românilor li s-au restrâns aceste drepturi pe care într-o ţară civilizată ar trebui să le ai. Ar trebui să ai dreptul să-ţi aprinzi lumina, să pui maşina de spălat rufe când doreşti. E adevărat, din perspectiva Sistemului Energetic Naţional, dacă un român vrea să facă un bine, ar trebui să nu pornească maşină spălat rufe sau de spălat vase sau alţi consumatori în acest vârf de seară, deci între ora 18:00 şi ora 21:00. Ar putea face acest lucru”, a spus ministrul, luni, la o conferinţă de presă, întrebat dacă are recomandări pentru consumatori.

El a mai îndemnat cetățenii ca aparatele de aer condiționat să fie setate la cel mult 26-28 de grade Celsius.

”Știu că mulți dintre voi treceți printr-o perioadă dificilă, cu zile foarte fierbinți, care generează o stare profundă de disconfort, și vreau să vă asigur că facem tot posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur.”, a declarat Sebastian Burduja.

Sebastian Burduja a subliniat că alte state, „mai avansate decât noi”, premiază consumatorul care are un asemenea comportament şi, de exemplu, dacă o persoană alege să pornească maşina de spălat rufe la ora 2:00 după-amiaza, când intră în reţea şi energia solară şi producţia este suficientă, are o factură mai mică la finalul lunii.

„Noi trebuie să ajungem acolo prin digitalizarea sistemului, prin contorizare inteligentă. Noi suntem încă la prima etapă, nu avem contorizare inteligentă în întreaga ţară sau la cât mai multe puncte de consum. Da, am pus problema asta cu colegii mei şi vrem să creăm cadrul prin care măcar acolo unde există contorizare inteligentă să vedem dacă nu cumva putem să stimulăm genul acesta de măsuri, de comportamente din partea consumatorilor, astfel încât de fapt să facem bine şi Sistemului Energetic Naţional”, a explicat ministrul.

Ministrul a spus asta în contextul în care Sistemul Energetic Național este turat de caniculă. Vârful de consum de energie electrică de seară depășește apacitatea de producție a țării, iar din import nu se poate lua pentru că și celelalte țări au aceleași probleme.

Luni, în contextul perioadei deosebit de călduroase, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a prezidat Comitetul Ministerial pentru Sectorul Energetic. În cadrul întâlnirii au fost analizate mai multe subiecte, precum situaţia actuală din sistemul energetic naţional, impactul condiţiilor meteorologice şi soluţiile necesare, evoluţia consumului şi producţiei pe termen scurt şi mediu.

„Încurajăm cetăţenii să utilizeze energia electrică cu responsabilitate, evitând consumul excesiv în orele de vârf de seară (18:00 – 22:00); Recomandăm utilizarea aparatelor electrocasnice mari (maşini de spălat, uscătoare etc.) în afara acestui interval; Utilizarea Responsabilă a Aparatelor de Aer Condiţionat: setaţi termostatele aparatelor de aer condiţionat la o temperatură constantă moderată, de aproximativ 24-26°C, pentru a evita suprasolicitarea reţelei”, se menţionează în comunicat.

”E un subiect sensibil. De ce? Pentru că, într-o altă epocă, românilor li s-au restrâns aceste drepturi pe care într-o ţară civilizată ar trebui să le ai. Ar trebui să ai dreptul să-ţi aprinzi lumina, să pui maşina de spălat rufe când doreşti. E adevărat, din perspectiva Sistemului Energetic Naţional, dacă un român vrea să facă un bine, ar trebui să nu pornească maşina de spălat rufe sau de spălat vase sau alţi consumatori în acest vârf de seară, deci între ora 18:00 şi ora 21:00. Ar putea face acest lucru”, a spus Burduja într-o conferinţă de presă.

Încarcă mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

După ce Ciucă, i-a cerut lui Lasconi să se retragă, Rareş Bogdan sare în apărarea ostașului: ”Exclus un tandem Ciucă-Lasconi, nu a fost în stare să asfalteze o stradă”

Facebook 10 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După ce Ciucă, i-a cerut lui Lascon…