Acasă Declarații Ministrul Educaţiei, Ligia Deca: ”Nu vom putea evita prelungirea anului sau reprogramarea examenelor, dacă greva continuă”

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca: ”Nu vom putea evita prelungirea anului sau reprogramarea examenelor, dacă greva continuă”

0
0
187

Ministrul Educației, Ligia Deca, a avertizat joi, că dacă greva profesorilor va continua, prelungirea anului școlar sau reprogramarea examenelor nu vor putea fi evitate. ”Dacă greva continuă, nu vom putea evita prelungirea anului sau reprogramarea examenelor”.

Ce se întâmplă cu anul școlar. Ministrul Educației a făcut anunțul. Ligia Deca a declarat că a discutat joi cu liderii Sindicatelor din Educație despre posibilitatea suspendării grevei cadrelor didactice și că în aceste momente, ambele tabere își doresc același lucru.

Am discutat astăzi despre reîntoarcerea în clase şi am făcut apel la înţelegerea domniilor lor. Răspunsul a fost că şi dumnealor îşi doresc acelaşi lucru şi că vor duce înspre membrii de sindicat, textul ordonanţei urmând a fi analizat şi că speranţa lor este că de marţi se va reveni în clase. (…) Cred că orice formulă care permite continuarea procesului educaţional, încheierea mediilor şi susţinerea examenelor naţionale este una de analizat. În opinia noastră practic, această ordonanţă de urgenţă, răspunzând solicitărilor lor, ar trebui să genereze această întoarcere în clase”, a declarat Ligia Deca.

Mai mult, ministrul a subliniat că nu va ataca în instanță greva profesorilor pentru că guvernul a preferat în tot acest timp dialogul.

Guvernul României a preferat dialogul cu federaţiile sindicale, înţelegând importanţa solicitărilor. Nu am procedat în acest sens şi nu intenţionăm să mergem în această direcţie”, a spus ministrul.

Întrebată ce se va întâmpla dacă profesorii nu se vor întoarce marţi la ore Ligia Deca a răspuns: ”Cred că este important de subliniat faptul că Ministerul Educaţiei a făcut tot posibil astfel încât să se reuşească parcurgerea tuturor proceselor educaţionale sau recadrarea lor din punct de vedere al calendarului fără modificarea calendarului examenelor naţionale şi mai ales fără prelungirea duratei cursurilor în anul şcolar. În cazul în care, în baza tuturor angajamentelor luate de către Guvern, se continuă protestul, nu vom mai putea să evităm consecinţe de tip reprogramare examene sau prelungire an şcolar. Şi cred că nu ne dorim niciunul dintre noi astfel de consecinţe. Sunt convinsă că se va putea găsi înţelepciunea şi formula pentru ca toţi copiii să poată să dea examenele la timp şi să îşi poată urma mai departe parcursul educaţional.

Ligia Deca a vorbit într-o conferință comună susținută alături de Ministrul Muncii, Marius Budăi și Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt de la Palatul Victoria, despre criza din Educație.

Marți încep înscririle pentru Evaluarea Națională: în funcție de resursa umană din fiecare școală o să decidem, similar cu perioada de la Bacalaureat, dacă e nevoie să extindem calendarul existent”, a precizat Ligia Deca, în cadrul unei conferințe de presă.

Tot marți, profesorii trebuie să anunțe oficial dacă sunt de acord cu ultima ofertă propusă de Guvern, pentru încetarea grevei.

În cazul în care va continua greva nu vom putea să evităm consecințe de tipul reprogramare examene și prelungirea anului școlar.

Vom vedea care este răspunsul cadrelor didactice și apoi vom vedea care este resursa umană disponibilă în sistem pentru a recadra organizarea examenelor și a finalului de an școlar”, a mai comentat Deca.

Întrebată dacă ia în calcul să acționeze în instanță, în contextul grevei, Ligia Deca a comentat: ”Guvernul României a preferat dialogul cu federațiile sindicale înțelegând importanța solicitărilor. Nu am acționat în acest sens și nu intenționam să mergem în această direcție”.

Oficialul de la Ministrul Educației, fost consilier al lui Klaus Iohannis, a anunțat că a solicitat sindicatelor să suspende greva pe perioada examenelor naționale: ”Chiar astăzi am solicitat să ne întoarcem în clasă și să putem susține examenele. Răspunsul a fost că vor duce textul ordonanței către cadrele didactice și se vor întoarce marți cu un răspuns din partea profesorilor.”

Fiecare angajat din Educație va putea să vadă, până marți, faptul că au avut o serie de solicitări, iar Guvernul le-a îndeplinit. Ne bazăm pe rațiunea celor din Educație și pe faptul că prioritară este educaților copiiilor”, a explicat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Deca: Un profesor studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv cu experienţă între 5 şi 10 ani va primi 3.365 lei net. Un profesor studii superioare, grad didactic 1, peste 25 de ani vechime va primi 4.707 lei net

Ministrul Educaţiei Ligia Deca a explicat şi care va fi cuantumul salariilor nete pentru cadrele didactice, după adoptarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului care prevede majorări salariale pentru personalul din învăţământ. Astfel, un profesor studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv cu experienţă între cinci şi zece ani, ar primi de la salariul actual fără niciun fel de spor, de la 2.713 lei va primi 3.365 de lei net. De asemenea, ”un profesor studii superioare, grad didactic 1, peste 25 de ani vechime, va trece de la 3.985 de lei, din nou fără niciun spor, fără nicio creştere, fără gradaţie la 4.707 lei net”, a adăugat ea.

Dacă ne referim la bază, deci fără creşterile legate de dirigenţie, învăţământ special, un profesor cu studii superioare debutant are acum, fără niciun fel de alt spor, 2.376 pe net şi ar ajunge la 2.956 tot pe net. Un profesor studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv cu experienţă între cinci şi zece ani, ar primi de la salariul actual fără niciun fel de spor, de la 2.713 va primi 3.365 net. Asta înseamnă de la 4.678 la 5.802 pe brut, iar un profesor studii superioare, grad didactic 1, peste 25 de ani vechime, va trece de la 3.985, din nou fără niciun spor, fără nicio creştere, fără gradaţie la 4.707 net”, a explicat Ligia Deca, întrebată la finalul şedinţei de joi a Executivului cât vor câştiga cadrele didactice după adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă care prevede majorări salariale în educaţie.

”Să reţinem însă că în cele mai multe cazuri, sporurile se aplică”, a mai spus ministrul Deca.

De exemplu, sporul de dirigenţie se aplică la 70% din personalul didactic şi venitul este mai mare, mulţi profesori au şi plata cu ora, deci vorbim dacă este să vorbim pe venituri deja este o altă conversaţie”, a continuat ea.

Executivul a adoptat, în şedinţa de joi, o ordonanţă de urgenţă care prevede creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creşterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi in viitoarea lege de salarizare, care va fi aplicabilă de la 1 ianuarie 2024. Şi cadrele didactice auxiliare vor avea o majorare tot de 1.000 de lei. Pentru personalul nedidactic din invăţământ, creşterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar. Măsurile incluse în ordonanţa de urgenţă sunt aplicate de la 1 iunie.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

După ce a dat mâna cu Ciucă ostașul și a fost ignorat de Iohannis, Ciolacu, la ceremonia de Ziua Armatei: ”România nu va fi atrasă în niciun război”

Facebook 2 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După ce a dat mâna cu Ciucă ostașul …