Burduja avertizează că este posibil să se stingă lumina în România: ”Pot apărea pene de curent din cauza caniculei”.
În contextul schimbărilor climatice tot mai evidente, România se confruntă din ce în ce mai des cu fenomene meteorologice extreme, cum ar fi canicula intensă, furtuni violente și alte manifestări severe. Acestea pot avea consecințe directe asupra infrastructurii energetice a țării, provocând pene de curent ce afectează atât consumatorii casnici, cât și cei industriali.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că astfel de fenomene meteorologice extreme pot duce la întreruperi ale alimentării cu energie electrică.
”Le recomand românilor să rămână calmi. Noi lucrăm cu distribuitorii să reducem la minimum durata unor asemenea evenimente”, a explicat Burduja.
”E posibil să apară pene de curent. În acest moment n-am văzut o recurență mai mare a acestui fenomen”, a adăugat Burduja.
”În momentul în care ai condiții meteo aparte, că vorbim de caniculă, furtuni, de aceste fenomene asociate schimbărilor climatice, pot apărea și pene de curent. Le recomand românilor să rămână calmi. Noi lucrăm cu distribuitorii să reducem la minimum durata unor asemenea evenimente”, a spus Burduja.
Mai mult, România importă deja energie, pentru a putea acoperi consumul, la prețuri uriașe. Avem a doua cea mai scumpă energie din Europa, mai mult decât dublu față de Germania sau Franța.
Aceasta, în condițiile în care meteorolgii au emis cod roșu de caniculă pentru mai mult de jumătate din țară. Este cel mai extins cod roșu emis vreodată de ANM. Urmează cel mai cald weekend din această vară: se vor atinge 40 de grade Celsius, iar Capitala va fi la doar un grad distanță de recordul lunii iulie. Astăzi și mâine, aproape toată țara este sub cod portocaliu de caniculă.
Directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a declarat joi, că alerta de cod roșu pentru caniculă din weekend ar putea fi prelungită până miercuri, 17 iulie.
Directorul ANM a spus, într-o ședință la Palatul Victoria, că România trece printr-o situație fără precedent, fiind prima oară când codul roșu se aplică pe o arie atât de extinsă. Codul roșu de caniculă din 13 și 14 iulie vizează două treimi din suprafața țării, restul județelor având cod portocaliu.
”Avertizarea meteorologică de cod roşu vizează zilele de sâmbătă şi duminică, este vizată toată ţara sub avertizare cod roşu şi portocaliu. Ne aşteptăm ca în zonele avertizate de cod roşu, respectiv în Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova, să consemnăm valori ale regimului de temperaturi la nivelul maximelor de 37 şi 41 de grade, iar codul portocaliu între 35 şi 40 de grade C. În zona litoralului vor fi 32-35 de grade Celsius”, a declarat Elena Mateescu, în cadrul videoconferinţei de la Palatul Victoria.
”Ceea ce este important, luni, marţi şi miercuri, echipa ANM ia în considerare să prelungească Codul Roşu, având în vedere menţinerea regimului de temperaturi la valori de 40-41 de grade, practic debutul săptămânii viitoare ar reprezenta vârful acestui episod de caniculă, persistent, intens şi extins în toată ţara”, a precizat directorul executiv al ANM.
”Vom actualiza zilnic aceste mesaje, din timp, de aceea am luat în considerare cu două zile înainte să emitem codul roşu, pentru că este o situaţie fără precedent, niciodată nu am avut un cod roşu la nivelul ariei de extindere, aşa cum este acum, cum arată harta pentru zilele de sâmbătă şi duminică. Luni, marţi şi miercuri, din nou atenţie, pentru că, cu siguranţă, vom prelungi acest cod”, a mai spus Mateescu.
Raed Arafat, semnal de alarmă: ”Atenție foarte mare la festivaluri. Nu lăsați oamenii să intre, sub cod roșu, în spații închise”.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, le-a transmis angajaților din subordine să nu lase oamenii să intre în spaţii închise, cum ar fi stadioanele, la festivaluri, în timpul codului roşu de caniculă, el precizând că vremea extremă vine şi cu vijelii, iar riscul este foarte mare.
”Atenţie foarte mare la festivaluri! Și rugămintea pentru inspectoratele pentru situaţii de urgenţă: unde sunt festivaluri, la sesizarea că există cod roşu sau cod portocaliu cu grindină, în timpul unui festival, să luaţi măsurile ca să limitați expunerea oamenilor şi să nu avem situaţia în care oamenii să se panicheze şi să fugă, să avem alte situaţii în timpul festivalurilor, cum s-a întâmplat la un concert la Bucureşti, recent. A fost oprit când s-a anunţat că va fi cod roşu.
Și acest lucru vă rog să vi-l asumaţi. Nu lăsaţi oamenii să intre, sub cod roşu, în spaţii închise, adică în stadioane și așa mai departe. Deci riscul e foarte mare, și mai ales către după-masă, riscul vijeliilor”, spus Raed Arafat.