Ministrul Agriculturii, Petre Daea, le-a cerut colegilor din Guvern să nu fie lăsat singur în gestionarea crizei cerealelor ucrainene, în condițiile în care toată atenția este pe demnitarul PSD, responsabil de problematică.
În timpul ședintei de Guvern de azi, ministrul Petre Daea a solicitat sprijinul colegilor de guvernare, după ce în ultima perioadă a fost criticat că nu a luat măsurile potrivite pentru a-i sprijini pe fermierii afectați de importurile de cereale ieftine din Ucraina.
Ministrul PSD Petre Daea și premierul PNL Nicolae Ciucă au avut un dialog de 15 minute pe tema importurilor de cereale ieftine din Ucraina care afectează fermierii români.
”Vă cer sprijin, stimaţi colegi, să nu mă lăsaţi în luptă singur! O pot duce, dar de aceea…”, a spus Petre Daea, în debutul şedinţei de Guvern.
”Presupun că până acum nu v-aţi simţit singur în toată… Nici de-aci înainte, domnule ministru, nu o să fiţi. Nu vă lăsăm”, i-a răspuns premierul Ciucă zâmbind.
”Păi, să nu mă lăsaţi singur, fraţilor, că sunt multe puşti pe mine, văd. Sănătate, domnule premier!”, a continuat Daea, stârnind râsete în sala de la Palatul Victoria.
Apelul vine în condițiile în care Guvernul va aproba azi mecanismul de alocare a celor 10 milioane de euro acordați de Comisia Europeană drept compensații pentru fermierii români, afectați de importurile masive de cereale ieftine din Ucraina.
Celor 10 milioane de euro li se adaugă alte 10 milioane tot de euro din bugetul Ministerului Agriculturii, a spus premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de la Palatul Victoria. Prim-ministrul a vorbit și despre noul ajutor de 100 de milioane de euro pe care îl pregătește Comisia Europeană pentru fermierii din România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria.
”Am primit răspuns la scrisoarea pe care am transmis-o președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Scrisoarea confirmă alocarea unui al doilea pachet de sprijin, de aproximativ 100 de milioane de euro, pentru fermierii din țările afectate de importurile de produse agricole din Ucraina. Au fost anunțate inclusiv acțiuni de salvgardare pe patru produse agricole: grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță” a declarat premierul în deschiderea ședinței de Guvern.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune că de la patru produse propuse de Comisia Europeană pentru a fi suspendate de la importuri până pe 5 iunie s-a ajuns la zece produse ucrainene. Până la sfârșitul săptămânii, țările care au venit cu aceste propuneri trebuie să ajungă la o înțelegere.
”Se așteaptă să vină consensul privind lista produselor pentru a putea fi obstrucționate la import. Noi am pus, alături de aceste patru produse, făina de porumb și făina de grâu, țările celelalte au pus și alte produse. În total s-a extins această listă la zece produse pe care Comisia le procesează” a menționat ministrul Agriculturii.
România a cerut Ucrainei să reducă exporturile de produse în țara noastră. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă că produsele agro-alimentare din Ucraina vor fi controlate la vamă, iar specialiștii din patru ministere vor stabili cum va fi monitorizat tranzitul mărfurilor ucrainene prin țara noastră.
Petre Daea a precizat că la nivelul Ministerului Agriculturii, reprezentanţi ai Ministerului de Interne, ai Ministerului Transporturilor, ai Ministerului Finanţelor şi ai ANSVSA lucrează la un mecanism tehnic privind culoarul de tranzit al grânelor.
”În condiţiile în care porţile de intrare la cele patru state au fost închise, mă aştept ca acest import de cereale să se îndrepte către România. Şi am venit cu două măsuri care sunt legitime, necesare, în consonanţă cu normele europene şi niciodată în afara lor. Şi anume, să facem de data asta verificarea tehnică calitativă direct la vamă. Că te aştepţi acum, în condiţiile în care Slovacia a avut acest semnal de creştere a nivelului de pesticide, de ce nu eu, România, să nu mă adaptez, în condiţiile în care a fost acolo? Al doilea lucru pe care ni l-am propus este acela de a monitoriza transporturile pe teritoriul României care au altă destinaţie, cu alte cuvinte culoarul de tranzit„, a afirmat ministrul în debutul şedinţei de guvern.
Ministrul a făcut referire şi la hotărârea pe care Guvernul o va aproba în şedinţa de joi, privind alocarea a 10 milioane de euro de la Comisia Europeană şi a 10 milioane de euro de la bugetul Ministerului Agriculturii pentru fermieri.
”Ieri am dat drumul la actul normativ şi v-am rugat şi pe dumneavoastră să îmi daţi posibilitatea ca să fie avizat rapid, în aşa fel încât în Monitorul Oficial să apară astăzi. Apare astăzi. Nu întârziem un minut. Păi, nici pe linia de front nu se acţionează chiar aşa. Ducem aceşti bani – în 15 zile avem soluţia juridică pentru a-i distribui – numai pentru cei care au în depozite grâu la 1 februarie şi numai pentru o singură cultură, pentru grâu. Urmând ca sumele care vor fi repartizate din acea sumă totală, care vine tot din rezerva de criză de o sută de milioane, să o procesăm pe această direcţie, având posibilitatea legală să vedem ce soluţii putem găsi din acest punct de vedere, că 200% putem creşte prin bugetul naţional„, a explicat demnitarul.
Ministrul Agriculturii a precizat că miercuri a participat la o videoconferinţă cu omologul ucrainean, cu miniştrii din ţările aflate în proximitatea războiului, precum şi cu comisarii europeni din domeniul agriculturii şi al comerţului.
”Videoconferinţa a început cu atragerea atenţiei de către vicepreşedintele Comisiei (Valdis Dombrovskis, n.r.), spunând către statele care au luat această măsură unilaterală că este ilegală şi că îi roagă să intre în dispozitivul legii, în aşa fel încât să putem beneficia în continuare de un sprijin pe care l-a oferit Comisia Europeană„, a amintit el.
Ministrul Agriculturii a menţionat că se poartă negocieri privind lista produselor care vor fi obstrucţionate la import. Astfel, reprezentanţii Comisiei Europene au propus patru astfel de produse, iar România a susţinut şi includerea făinii de porumb şi a celei de grâu.