Acasă Declarații Ministresa ”României Educate” Deca, despre subiectele la Bac ”scurse” pe net: ”Fotografiile au fost făcute cu camere microscopice ascunse în nasturi”

Ministresa ”României Educate” Deca, despre subiectele la Bac ”scurse” pe net: ”Fotografiile au fost făcute cu camere microscopice ascunse în nasturi”

0
0
447

Ministresa ”liberală” a Educației, Ligia Deca, a ”dezvăluit”, joi, cum s-au „scurs” subiectele de la examenul de Bacalaureat 2023, după ce ministerul a declanșat o anchetă în acest sens. Despre cum s-a scurs ”de asemenea” astfel încât să fie căutat masiv pe google, a ezitat să vorbească foarte mult. ”Nu este dovedit ștințific”.

Ministrul Ligia Deca a declarat, joi, despre subiectele la Bacalaureat apărute în spaţiul public că multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice, aflate în nasture, şi s-au folosit căşti microscopice care sunt foarte greu de detectat de către comisii. Ea a ţinut să precizeze că în fiecare caz în care subiectele au ieşit în spaţiul public, în timpul examenului, niciodată înainte ca elevii să intre în săli, subiectele nu au fost publice, deci nu a fost afectată integritatea evaluării naţionale sau a examenului de Bacalaureat.

Ministrul Educației Ligia Deca spune, referitor la apariția subiectelor de la probele de Bacalaureat, în timpul desfășurării examenului, că aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice și că „avem nevoie tot de ajutorul tehnologiei pentru a nu avea astfel de situații„.

Întrebată joi despre fotografiile cu subiectele de la probele de Bacalaureat apărute în spațiul public în timpul examenului, ministrul Educației a răspuns că au fost identificate centrele din care subiectele au fost făcute publice.

Ligia Deca susține că s-a sesizat și Parchetul în aceste cazuri.

În fiecare astfel de caz am făcut investigații prin intermediul inspectoratelor. În unele cazuri a fost înlocuită comisia de examen, în alte cazuri, am înțeles că Parchetul s-a sesizat în astfel de cazuri. Ceea ce noi trebuie să evităm pe viitor este utilizarea tehnologiei care avansează. Din păcate, afectând integritatea Examenelor Naționale.

Înțeleg că multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice, aflate în nasture. Este vorba despre căști microscopice, care sunt la nivelul urechii și sunt foarte greu de detectat de către Comisii„, a declarat Deca.

Ea precizează că subiectele au apărut în timpul examenului, nu înainte de acesta, și nu a afectat integritatea acestuia.

În astfel de cazuri avem nevoie tot de ajutorul tehnologiei pentru a nu avea astfel de situații. Însă, așa cu spuneam, în fiecare caz în care subiectele au ieșit în spațiul public, în timpul examenului, niciodată înainte ca elevii să intre în săli, subiectele nu au fost publice.

Deci nu a fost afectată integritatea Evaluării Naționale sau a examenului de Bacalaureat. Însă, și acolo unde ele au ieșit înainte de publicarea lor oficială de către Ministerul Educației am realizat anchete și s-au luat măsuri„, a adăugat ministrul Educației.

Ligia Deca anunță că va avea discuții la nivelul instituțiilor statului pentru a vedea cum pot fi prevenite astfel de lucruri pe viitor: ”Înainte se folosea telefonul mobil, acelea nu sunt permise. În cazul acestor tipuri de echipamente trebuie să găsim altă modalitate de prevenție„.

Ministresa a menţionat că, ”având în vedere avansul tehnologic este destul de greu de identificat”.

O să facem o discuţie la nivelul instituţiilor statului şi să vedem cu putem să prevenim astfel de lucruri pe viitor. Înainte se folosea telefonul mobil, acelea nu sunt permise. În cazul acestor tipuri de echipamente trebuie să găsim altă modalitate de prevenţie”, a spus ea.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a declarat joi despre rezultatele la Evaluarea Naţională că din păcate a crescut procentul candidaţilor care au medii sub 5, de la 17,7% anul trecut, la 23,8% şi s-a dublat numărul candidaţilor cu media 10, faţă de anul trecut. Ea a arătat că rezultatele finale, după contestaţii, vor fi publicate pe 4 iulie iar pe 19 iulie se vor publica listele cu elevii repartizaţi la licee.

Ministrul a spus, despre rezultatele publicate la Evaluarea naţională, că cel mai mare procent de participare s-a realizat la Bucureşti, 99,9%, cel mai mic procent fiind înregistrat în Olt, 88,4%.

Din punct de vedere al rezultatelor, noi le-am prezentat într-un dosar de presă, ceea ce putem constata este odată faptul că s-a dublat numărul candidaţilor cu media 10, faţă de anul trecut, sunt 429 anul acesta, faţă de 221 în anul 2022, iar în 2021 au fost 132 de candidaţi cu media zece. În acelaşi timp, din păcate a crescut procentul candidaţilor care au medii sub 5, de la 17,7% anul trecut, la 23,8%”, a spus Ligia Deca.

Ea a precizat că este de reţinut faptul că ”acest lucru nu înseamnă că aceşti copii nu vor fi repartizaţi în învăţământul liceal sau nu pot opta pentru şcoli profesionale, învăţământul fiind obligatoriu până în clasa a XII-a sau până la finalul şcolii profesionale”.

Despre ceea ce urmează după examenul de Evaluarea Naţională, Deca a arătat că rezultatele finale după contestaţii vor fi afişate pe 4 iulie şi apoi etapa de repartizare la unităţile de învăţământ, la licee, această etapă urmând să se desfăşoare în următoarele duuă săptămâni, cu diferite etape care vizează mai întâi înscrierea pe locurile speciale pentru copiii cu CES, pentru copiii romi, apoi completarea opţiunilor în prezenţa dirigintelui pentru a ajuta familiile să ia cele mai bune decizii şi afişarea raprtizării pe fiecare unitate de învăţământ.

Momentul în care vom avea rezultatul publicat este 19 iulie, acela este momentul în care elevii vor şti unde a fost repartizaţi”, a completat ministrul Educaţiei.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja presat să își dea demisia după scorul dezastruos din primul tur al prezidențialelor, a început ”Noaptea cuțitelor lungi în PNL”

Facebook 17 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email ”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja …