Meditatorul de lux, Klaus Iohannis, din solidaritate profesională, promite salarii mai mari profesorilor: ”Aici le dau dreptate, pentru un învăţământ de calitate nu este suficient să ai şcoli bine dotate”. Meditatorul Klaus Iohannis, din solidaritate de breaslă, susține că, sindicaliștii din învățământ au dreptate atunci când cer salarii mai mari.
Klaus Iohannis, a avut prima reacţie după ce angajaţii din învăţământ au anunţat grevă generală. Meditatorul a precizat, miercuri, că nemulţumirile profesorilor privind salariile sunt îndreptăţite, în contextul inflaţiei pe care o avem, însă problema a fost artificial amestecată cu dezbaterea privind legile educaţiei. Şeful statului a explicat că salarizarea şi chestiunile legate de acest aspect nu sunt reglementate de legile educaţiei, ci de legea salarizării şi a adăugat că va insista la nivelul Ministerului Muncii să lucreze mai rapid la acel proiect pentru ca ”grilele pentru învăţământ să fie unele care satisfac nevoile sistemului”.
”Am fost informat despre toate aceste chestiuni, inclusiv că astăzi au avut loc mai multe întâlniri în care s-au discutat mai multe chestiuni. Prima chestiune: solicitările dascălilor pentru măriri salariale, după părearea mea, sunt îndreptăţite, în condiţiile în care avem o inflaţie mare, e clar că lucrurile trebuie reaşezate. Însă dacă dorim să avem în România un învăţământ de bună calitate, atunci trebuie să avem toate condiţiile, nu doar şcoli moderne, trebuie să avem grijă de dascăli să aibă condiţiile să îşi poată face treaba cum trebuie. Dascălii trebuie plătiţi la adevărata lor valoare. Această chestiune este artificial amestecată cu legile educaţiei. În legile educaţiei nu apar chestiunile acestea de salarizare. Salarizarea trebuie să apară în grila de salarizare şi o să insist şi eu să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării şi grilele pentru învăţământ să fie unele care satisfac nevoile sistemului. Dacă aceste chestiuni se obţin prin grevă? Sigur e o întrebare care se poate pune, însă sindicatele îşi fac treburile lor. Dacă avem pretenţii de la dascăli şi vrem să avem un sistem performant de învăţământ, atunci trebuie să îi plătim”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la finalul Summitului Consiliului Europei care a avut loc la Reykjavik, Islanda.
Negocierile profesorilor cu premierul Ciucă, au eșuat. ”De luni începe greva generală”, au anunțat cadrele didactice. Sindicaliștii din Educație au ieșit din ședința cu premierul Nicolae Ciucă dezamăgiți. De luni începe greva generală, au anunțat cadrele didactice.
Discuțiile cu premierul PNL Nicolae Ciucă le-a provocat liderilor profesorilor din România ”lehamite”. Acum, lucrurile sunt clare. Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat că ”este limpede” că profesorii vor intra în grevă generală.
Miercuri, 17 mai, de la ora 11:00, sindicaliștii au purtat discuții cu Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria.
Liderii sindicatelor din învățământ au anunțat declanșarea grevei generale luni, 22 mai, la ora 8:00. Negocierile de miercuri ale principalelor sindicate din învățământ cu premierul Nicolae Ciucă și reprezentanții guvernului au eșuat, profesorii urmând să intre în grevă de luni dimineață.
”Ni s-au avansat nişte propuneri pe care noi le considerăm nesatisfăcătoare, în momentul de faţă, respectiv aplicarea în integralitate a Anexei 8, pentru toţi cei care sunt prinşi şi posibilitatea prinderii în Programul de guvernare a învăţământului ca prioritate naţională. Asta este ceea ce s-a lansat în urma discuţiei”, a declafrat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, Marius Nistor.
”Greva care a fost anunţată va începe luni, 22 mai, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar. Nu avem niciun motiv, în momentul de faţă, să renunţăm la această formă extremă de protest. Nu ne-am dorit-o, era obligaţia Guvernului şi a celor care au putere de decizie, cunoscând problemele noastre, să vină cu soluţii mult mai rapide. Şi, aşa cum i-am transmis şi domnului prim-ministru şi domnului Ciolacu, apare o mare problemă, cea legată de credibilitate”, a mai spus el.
Simion Hăncescu, preşedinte FSLI, a declarat, la rândul lui, că ”concluzia este clară, promisiunile sunt subţiri, doar că anexa se va aplica şi că în programul de guevrnare o să fie lucruri concrete legate de grila de salarizare şi că educaţia va fi prioritate”.
”Oamenii aşteaptă altceva şi este limpede că de luni va fi grevă generală. Este voinţa oamenilor, mandatul nostru este de a veni cu ceva concret. Am cerut astăzi să se resolve şi problema inflaţiei, să se vină cu un act normativ care să acopere rata inflaţiei, acest lucru se poate face”, a mai spus preşedintele FSLI.
El a anunţat că este posibil să mai existe o discuţie cu premierul Ciucă, luni.
”Mai este timp să se găsească soluţii dar, până atunci, mesajul nostru este clar, grevă generală din 22 mai, orele 8.00”.
”Este clar, de luni vom avea grevă generală”, au declarat liderii de sindicat după discuțiile de la guvern.
”A ajuns cuțitul la os, oamenii au semnat și sunt pregătiți să intre în această grevă. Mingea e la guvern”, a declarat Simion Hăncescu, președintele FSLI.
Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.
De asemenea, sindicaliştii solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.
Sindicatele din Educaţie au demarat protestele încă din luna aprilie a acestui an, când au pichetat timp de două zile (pe 25 şi 26 aprilie) sediul Guvernului.
- Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
- Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
- Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.
”Ne-am angajat să închidem anexa 8 din lege. Vizează toate categoriile profesionale care au rămas în acea anexă. De asemenea, ne-am asumat la nivelul coaliției că în programul de guvernare aprobat săptămâna viitoare și care va intra în funcțiune nuoul guvern vom înscrie textul convenit prin care să reiasă foarte clar că educația e prioritate națională, inclusiv componenta de salarizare. E abordarea onestă față de noi, exprimând foarte clar care este pe de-o parte posibilitatea financiară, pe de altă parte de intrare în vigoare a legilor educației.
E nevoie ca liderii de sindicat să meargă și să prezinte, urmând ca luni să avem o nouă întâlnire în același format”, a comentat Ciucă.