Șeful PSD, Marcel Ciolacu, reacție promptă în scandalul momentului: ”Consultanță pe zeci de mii euro, asta îi definește pe acești umflați pe bani publici de la USR!”
Marcel Ciolacu acuză USR că „după ce au aruncat România în haos cu liberalizarea energiei, acum îi pun pe românii sărăciți să le plătească consultanță de 44.000 de euro pe lună”.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, avertizează că ”zeci de milioane de euro din împrumuturile luate prin PNRR, mai exact din banii ce vor fi plătiți de români, cu dobânzile aferente, au fost ”alocate” de useriști pentru servicii de consultanță”.
”Fără transparență, fără niciun criteriu, fără nicio fundamentare!”, acuză Ciolacu.
Liderul PSD şi-a exprimat speranţa că „acum poate înțelege toată lumea DE CE cei care propovăduiau ”Fără hoție în funcții publice” s-au opus din toate puterile optimizării PNRR, solicitate de PSD”.
”Pentru că transparența clamată atât de mult de aceiași preacurați useriști i-ar lăsa ca înainte de a ajunge accidental la guvernarea țării: fără locuri de muncă, fără venituri, șomeri pe banii celor pe care tocmai i-au împovărat cu toată ”consultanța” lor”, concluzionează Marcel Ciolacu.
Declaraţiile lui Marcel Ciolacu au loc după ce Alexandru Rafila a sesizat Corpul de Control al premierului şi a cerut verificări cu privire la elaborarea PNRR pentru Ministerul Sănătăţii. Mai exact, Rafila cere Corpului de Control să verifice existența unui posibil conflict de interese.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îi acuză pe foştii miniştri USR că au elaborat planul pentru banii europeni cu doar două persoane care ar putea să fie în conflict de interese.
Una dintre persoanele vizate de anchetă ar fi Andra Migiu, care a lucrat întâi la Banca Europeană de Investiţii, ulterior a venit secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în timp ce ministerul era condus de Ioana Mihăilă. După ce a lucrat pentru întocmirea PNRR, Andra Migiu a revenit la Banca Europeană de Investiţii, această instituţie fiind una dintre beneficiarele banilor care vor veni prin PNRR.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat că ordonanţa de urgenţă care aprobă înfiinţarea ANDIS este pe circuitul de avizare al Ministerului Sănătăţii, precizând că agenţia va fi înfiinţată în subordinea Ministerului Sănătăţii, deşi au existat discuţii despre posibilitatea ca agenţia să fie în subordinea Secretariatului General al Guvernului.
”Acum domnul Ghinea care are informaţii, dar sunt defazate, nu ştie că OUG care aprobă înfiinţarea agenţiei e în procedură internă la Ministerul Sănătăţii şi va fi trimisă şi celorlalte minister avizatoare”, a afirmat Rafila.
El a menţionat, că i se pare ”ciudat ca cei 70-80 de angajaţi ai agenţiei să fie consiliaţi de foarte mulţi experţi internaţionali de la diverse instituţii”.
”Nu am acuzat pe nimeni, am cerut un punct de vedere din partea Corpului de Control al premierului. Se va întâmpla acest lucru”, a arătat el, adăugând că sunt unele lucruri care ”sfidează logica”.