Acasă Declarații Marcel Ciolacu, nevoit să îl contrazică din nou pe mult prea vorbărețul de la Finanțe, Boloș: Este exclus să crească taxele şi impozitele din 2025

Marcel Ciolacu, nevoit să îl contrazică din nou pe mult prea vorbărețul de la Finanțe, Boloș: Este exclus să crească taxele şi impozitele din 2025

0
0
204

Marcel Ciolacu, despre creşterea taxelor: ”Este exclus să crească taxele şi impozitele din 2025. Domnul Boloş cred că se referea la un jalon din PNRR trecut de Cîţu şi Ghinea, nu de noi”.

Premierul Ciolacu a vorbit miercuri despre informaţiile, confirmate în oarecare măsură şi de ministrul Finanţelor Marcel Boloş, conform cărora impozitele ar creşte din 2025.

Ciolacu a declarat că nu se pune problema creşterii taxelor nici în 2025, deşi anumite voci invocă un jalon din PNRR care ar cere acest lucru, premierul explicând că acesta se referă la o reformă fiscală, fără să precizeze măsurile cuprinse în aceasta.

Marcel Ciolacu: ”Sunt un fan al sistemului de impozitare progresivă, dar nu exclud să rămână cota unică”.

”Este exclus să crească taxele și impozitele din 2025. Am anunțat foarte clar. Cu privire la domnul Boloș, eu l-am rugat foarte mult să comunice mai puțin, pentru că spune frânturi de lucruri. Dânsul cred că se referea la jalonul 207 din PNRR, un jalon trecut de Cîțu și de Ghinea, nu de Ciolacu și Boloș. În acest jalon scrie despre reforma fiscală. Adevărul este că noi nu mai știm acum în ce sistem fiscal suntem. Suntem în cotă unică, suntem în progresiv? Eu, un social democrat și fan al sistemului progresiv, pentru că asta a dus la dezvoltare, nu exclud ca să rămână cota unică. Dar cota unică să fie cotă unică!”, a spus Marcel Ciolacu.

”Nu se poate cumpăra un teren cu 1000 sau 10.000 de euro și să îl vinzi cu 10 milioane de euro și să fii impozitat cu 1% dacă îl ai pe IMM sau cu 10% pe impozit pe venit. Acest lucru nu se întâmplă niciunde în lume. La sistemul de impozitare progresivă, deci nu vorbim de salarii, sunt de acord cu o cotă unică, la toată lumea. Și aceeași cotă unică.

Dar la venituri excepționale, oriunde în lumea asta, în America și în orice stat se impozitează diferențiat după ce ai trecut de un prag de 1 milion de euro, că ai avut venit la o tranzacționare, deci, ai altă cotă, care crește, prin progresie, în funcție de valoare.”, a mai precizat Marcel Ciolacu.

”În acest moment, Banca Mondială și Comisia Europeană fac studii și să vină cu mai multe variante. Nu o să am nicio problemă să vin la dumneavoastră în studio și să le discutăm, ca să vedem ce se adaptează foarte bine în România. Dar, nu se poate să am fiscalitate scăzută, să nu am niciun fel de control și de informație de la Ministerul de Finanțe pentru că nu am digitalizare.

De asemenea, nu am digitalizare în nicio primărie, pentru a cunoaște proprietățile și veniturile cumulate. De asemenea, nu se poate să am și o evaziune fiscală de 10% din PIB și cel mai mare gap de TVA din Europa (diferența dintre ce se colectează si ce ar trebui să fie colectat). Nu se poate continua așa!’, a mai spus Marcel Ciolacu.

Ministrul Finanţelor, despre îngheţarea salariilor. Avertisment de ultimă oră lansat de Marcel Boloş.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloş, nu exclude înghețarea salariilor la stat. Avertismentul vine în contextul în care medicii amenință că blochează spitalele prin declanșarea grevei generale, dacă nu primesc în majorările cerute.

Întrebat ce măsuri are în vedere Guvernul în contextul avertismentelor de grevă din mai multe sectoare, Marcel Boloş, ministrul Finanţelor a spus:

„Trebuie să lăsăm trimestrul întâi să meargă cu execuția bugetară până la capăt și să vedem atunci dacă sunt necesare măsuri. Nu înseamnă că măsurile le luăm și facem și începem să dăm tot felul de semnale de nu mai știe mediul de afaceri sau populația ce se întâmplă.”, a spus Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Întrebat ce costuri şi dobânzi au împrumuturile realizate de guvern, Marcel Boloş a spus:

„Ne costă rating-ul pe care l-am avut din cauza procedurii de deficit bugetar excesiv. Nu le-am făcut eu. Sunt, dacă vreți, lucruri care s-au întâmplat în trecut, nu vreau să arunc vina pe nimeni, dar avem un rating de țară BBB minus și dobânzile sunt corespunzătoare ratingului de țară”, a spus ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Potrivit Agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings, „ratingul ‘BBB minus’ atribuit României este susţinut de calitatea de ţară membră UE şi intrările de capital asociate care susţin convergenţa veniturilor, finanţele externe şi stabilitatea macroeconomică.

PIB-ul per capita şi indicatorii de dezvoltare umană sunt peste cele ale altor ţări din categoria ‘BBB’. Însă acestea sunt contracarate de deficitele bugetare şi de cont curent mai mari decât ale altor ţări din aceeaşi categorie, un istoric modest cu privire la consolidarea fiscală, rigidităţi bugetare crescute şi o poziţie ridicată de debitor extern, se arată în raportul speciliştilot citat de digi24.ro.

Fitch prognozează că România va înregistra un deficit guvernamental de 6% în PIB în 2024 şi unul de 6,4% în 2025.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

USR acuză că, ministrul ”liberal” de Interne Cătălin Predoiu, ”foloseşte Poliţia Română drept armă pentru intimidarea alegătorilor”

Facebook 16 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email USR acuză că, ministrul ”liberal” d…