Marcel Ciolacu, întrebat despre vila din Aviatorilor pregătită pentru Iohannis pe multe milioane de euro, zeflemitor: ”Nu m-a sunat, nu mi-a cerut niciun spațiu locativ”.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că nu a avut nicio discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis cu privire la o viitoare locuinţă, iar Guvernul nu a aprobat niciun ban pentru acest scop.
Ciolacu, despre vila din Aviatorilor: ”Am întrebat la RA-APPS, mi s-a răspuns foarte clar, niciun ban de la bugetul statului nu a fost investit. E o clădire cu risc seismic. Preşedintele nu mi-a cerut spaţiu locativ sau să aprob vreun ban pentru o clădire.
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, despre vila de protocol din Bulevardul Aviatorilor unde se fac lucrări şi care ar putea fi atribuită preşedintelui Klaus Iohannis la finalul mandatului, că este vorba de o clădire cu risc seismic, monument istoric clasa A. ”Ce am întrebat la RA-APPS şi mi s-a răspuns foarte clar: niciun ban de la bugetul statului nu a fost investit. Aşa este decizia Consiliului de Administraţie. Sunt din venituri proprii”, a explicat Ciolacu. El a precizat că şeful statului nu i-a cerut un spaţiu locativ sau să aprobe vreun ban pentru o clădire din România care să devină reşedinţa acestuia.
Marcel Ciolacu a fost întrebat, miercuri, pe ce cheltuie Regia Protocolului de Stat între 7 şi 9 milioane în renovarea unei vile.
“M-am lămurit. Nu este niciun act normativ în Guvernul României, la Secretariatul General care să aloce bani pentru acea clădire. Mai mult, este o decizie a Consiliului de Administraţie. E cu grad seismic, din ce am înţeles eu, este o clădire reprezentantivă şi în al treilea rând este monument istoric clasa A”, a explicat premierul.
El a precizat că nu a avut o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis despre viitoarea sa locuinţă după ce îşi va încheia mandatul.
“Eu cu preşedintele României nu am avut nicio discuţie cu privire la viitoare locuinţă a domniei sale. Preşedintele României nu m-a sunat şi nu mi-a cerut spaţiu locativ sau să aprob vreun ban pentru vreo clădire din Bucureşti sau din România care va deveni reşedinţa preşedintelui după ce îşi termină mandatul.
Ce am întrebat la RA-APPS şi mi s-a răspuns foarte clar: niciun ban de la bugetul statului nu a fost investit. Aşa este decizia Consiliului de Administraţie. Sunt din venituri proprii, au hotărât – şi nu este singura clădire – să facă aceste investiţii. Mi se pare imens. Am înţeles că până acum s-a investit în consolidare în jur de două milioane de lei, fiind o investiţie multianuală. Acesta este adevărul. Nu am la Guvern, la Secretariatul General, verbal nu am avut niciodată o discuţie, nu e făcută nicio solicitare de la preşedinte”, a afirmat premierul.
El a precizat că acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Vila Lac 1.
“Este acelaşi lucru care s-a făcut şi cu Vila Lac 1. S-a făcut un studiu. Acolo sunt sumele umflate. Priorităţile le stabileşte, în cazul la Vila Lac, Guvernul României şi am spus că nu este o prioritate în acest moment, cu toate că este o clădire reprezentativă şi la Regie, este Regia Autonomă, au decis, sunt mai multe clădiri, nu este singura din câte am înţeles, îmi vor trimite toate documentele, să facă aceste investiţii”, a susţinut Marcel Ciolacu.
Administraţia Prezidenţială a transmis, marţi, într-un răspuns oficial către News.ro, că nu există nicio solicitare din partea şefului statului Klaus Iohannis sau a Administraţiei Prezidenţiale, pentru atribuirea unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru cabinet de lucru, ambele cu destinaţia de reşedinţă, după încetarea mandatului preşedintelui.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, că va cere Secretarului General al Guvernului toate informaţiile privind investiţia în vila de protocol din Aviatorilor, el precizând că nu poate răspunde dacă e pregătită pentru preşedintele României sau nu. Reacţia premierului a venit după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora fostul sediu al PNL şi al ALDE de pe Bulevardul Aviatorilor este pe cale să fie transformat într-o ”locuinţă individuală” care va fi atribuită preşedintelui Klaus Iohannis, la finalul mandatului, investiţiile la această vilă de protocol ajungând la peste 7 milioane de euro.
”Este decizia Consiliului de Administraţie. Sunt din venituri proprii. Au hotărât – şi nu este singura clădire – să facă aceste investiţii. Am înţeles că până acum s-au investit în consolidare în jur de două milioane de lei, fiind o investiţie multianuală. (…) Şi, mai mult, nu ştiu cum s-a nimerit ca tocmai Marcel Ciolacu, prim-ministru, să vină la dumneavoastră în studio şi să dau aceste explicaţii, să îi iau apărarea lui Klaus Iohannis, preşedintele României”, a conchis premierul.
Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) a început să renoveze vila din Bulevardul Aviatorilor, numărul 86, suma ridicându-se la peste 7 milioane de euro. Într-un interviu exclusiv pentru DC News, Marius Marinescu a vorbit despre dotările pe care vila le are și a spus și de ce aceasta nu a fost proiectată cu bucătărie.
”Vila aceasta a fost pregătită pentru Gheorghe Gheorghiu-Dej. Ea are o amprentă de 300 de metri, are adăpost antiaerian, are cinematograf, cramă, iar la parter avea sufragerie, cameră de zi, birou. La etaj are dormitoare. Foarte important, acolo unde au stat șefii de stat, cum e și cazul vilei din Primăverii unde a stat Nicolae Ceaușescu, nu se făceau bucătării, fiindcă liderii nu trebuiau să suporte mirosul de mâncare, aceasta fiindu-le adusă la domiciliu“, a spus, pentru DC News, senatorul Marius Marinescu.
”Când au venit comuniștii la putere, după modelul colinelor de aur de la Moscova, au vrut să aibă și ei un cartier închis, pentru demnitari. Cartierul Primăverii era Cartierul Interzis – am și scris o carte – iar aici aveau voie doar demnitarii înalți ai lui Ceaușescu și Gheorghe Gheorghiu-Dej. În anii 1950 s-au construit vreo 43 de vile, unele mai mari, altele mai mici, singurele mai diferite fiind Vila Lac 3 și vila lui Ceaușescu.
În momentul de față, RAAPPS mai deține undeva la 14 vile în tot cartierul, restul fiind vândute. Unele au fost demolate și s-au construit blocuri. Cu cât un lider era mai important în stat, cu atât locuia mai aproape de Nicolae Ceaușescu.“, a mai precizat Marius Marinescu.