Marcel Boloș, a anunțat miercuri, că ”cei 1.000 de lei pe care îi acordăm în patru tranșe ajută 2,5 milioane de români să cumpere alimente sau mese calde vor ajunge unde trebuie. Ne asigurăm că niciun beneficiar nu va rămâne fără sprijin”.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat, că, până miercuri, au fost emise peste 1,5 milioane de carduri sociale cu ajutorul cărora 2,5 milioane de români vor putea cumpăra alimente sau mese calde.
”S-au emis peste 1.5 milioane de carduri sociale”.
”Dovedim de la o săptămână la alta că atunci când ai o echipă în care toți împărtășiți aceeași viziune, rezultatele nu se lasă așteptate.
Când scopul este să sprijini peste 2,5 milioane de oameni care au nevoie de ajutor, și au nevoie acum, motivația devine ceva firesc.
Am reușit să emitem deja peste 1,5 milioane de carduri pe care sunt încărcate voucherele sociale în valoare de 250 de lei, pe care le acordăm o dată la două luni, până la finalul anului, prin programul Sprijin pentru România. Iar pentru săptămâna viitoare ținta este să depășim pragul de 2 milioane de carduri.
Facem progrese importante de la săptămână la săptămână, mă bucur că mecanismul este rodat și că alături de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Compania Naţională Poşta Română și emitenții de carduri funcționăm ca o echipă veritabilă și reușim să depășim toate dificultățile. În final, cei 1.000 de lei pe care îi acordăm în patru tranșe ajută 2,5 milioane de români să cumpere alimente sau mese calde.
Și pentru că sunt printre dumneavoastră persoane care mi-au scris pentru a mă întreba despre situația cardului, vreau să fac următoarea precizare: Alături de MMSS, ne asigurăm că niciun beneficiar nu va rămâne fără sprijin, acest lucru este garantat. Deci dacă nu ați primit cardul încă, nu vă îngrijorați, toți cei implicați sunt mobilizați exemplar pentru a urgenta distribuirea”, scrie Marcel Boloș pe o rețea socială.
Mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape: 1) producția cardurilor de către unitățile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului), 2) împlicuirea și distribuirea la nivel național de către Poșta Română și 3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor. Listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), iar de împlicuirea și livrarea cardurilor se realizează de către angajații Poștei Române.
Cum sunt împărțite voucherele sociale pe județe
– Zona Nord-Vest, care cuprinde județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, însumează un total de 327.855 de beneficiari.
– Zona Centru, care cuprinde județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, însumează un total de 267.845 de beneficiari.
– Zona Sud-Est, care cuprinde județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea, însumează un total de 352.527 de beneficiari.
Zona Nord-Est, care cuprinde județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui, însumează un total de 486.321 de beneficiari.
– Zona Sud, care cuprinde județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman, însumează un total de 412.891 de beneficiari.
– Zona București, care cuprinde București și Ilfov, însumează un total de 180.564 de beneficiari.
– Zona Sud-Vest, care cuprinde județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea, însumează un total de 306.924 de beneficiari.
– Zona Vest, care cuprinde județele Arad, Călărași, Hunedoara și Timiș, însumează un total de 204.791 de beneficiari.
Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări:
Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.
Atunci când sunt distribuite, cardurile sunt însoțite de scrisori care conțin instrucțiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile și un număr de telefon pentru cazurile în sunt probleme.
Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.
Pentru a putea afla soldul curent / suma disponibilă pe card și pentru alte informații beneficiarii sunt rugați să apeleze Serviciul Clienți al emitentului. Numerele de telefon oficiale sunt următoarele:
Edenred: 021 301 33 03
Sodexo: 021 204 46 64
UP România: 0374 66 22 73
Încărcarea săptămânală a cardurilor se face conform următoarei proceduri:
– Luni – Poșta confirmă numărul de carduri distribuit în săptămâna precedentă;
– Marți – Emitenții trimit facturile pentru numărul de beneficiari pentru care urmează să se încarce ajutorul;
– Miercuri – Are loc transferul de sume între conturile de trezorerie;
– Joi și vineri – Se efectuează încărcarea către fiecare beneficiar;
Prin urmare, pentru tranșa I, încărcarea cu ajutorul de 250 de lei se face într-un interval de aproximativ 7-10 zile de la momentul primirii cardurilor. Ulterior, procedura de virare se simplifică, astfel că toți cei peste 2,5 milioane de beneficiari vor primi ajutorul în decurs de 3-5 zile.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite față de listele anterioare.