Acasă Declarații Klaus Iohannis, despre serviciul militar obligatoriu: ”Nu e fezabil, sunt din generația care a fost obligată să facă armata, nu mi s-a părut grozav”

Klaus Iohannis, despre serviciul militar obligatoriu: ”Nu e fezabil, sunt din generația care a fost obligată să facă armata, nu mi s-a părut grozav”

0
0
194

Ipocritul Klaus Iohannis despre serviciul militar obligatoriu pe care el nu l-a făcut: ”Nu e fezabil, sunt din generația care a fost obligată să facă armata, nu mi s-a părut grozav”

Klaus Iohannis a fost întrebat miercuri, la Strasbourg, într-o întâlnire informală cu jurnaliştii, despre varianta stagiului militar obligatoriu, acesta afirmând că a făcut parte din generaţia obligată să facă armată şi nu i s-a părut „un lucru grozav”, iar acum nu este fezabil.

”Nu mi s-a părut un lucru grozav. Eu sunt dintr-o generaţie care a fost obligată să facă Armata. Nu este fezabil, nu suntem în niciun fel pregătiţi pentru aşa ceva”, a declarat preşedintele la o întâlnire cu ziariştii.

Despre afirmația şefului Statului Major al Apărării, generalul Vlad Gheorghiţă, care a vorbit despre nevoia de pregătire a populaţiei în cazul unui atac militar din partea Rusiei, Iohannis a spus că nu împărtășește punctul de vedere al acestuia. Șeful statului l-a îndemnat pe Vlad Gheorghiţă să discute de acum aceste subiecte în CSAT, nu în spațiul public.

Iohannis a mai spus în discuția cu ziariștii că problema deficitului de personal din Armată se rezolvă prin creșterea soldei pe care o primesc militarii, nu prin măsuri obligatorii.

Klaus Iohannis a spus într-o discuție cu jurnaliștii la Strasbourg că nu exclude revenirea într-un partid politic la finalul mandatului, dar nici nu o ia în calcul în acest moment. Președintele a mai spus că este greu pentru un independent să fie ales în funcţia de preşedinte al ţării şi că se aşteaptă la „un preşedinte sau o preşedintă” care să ţină ţara pe direcţia europeană.

Klaus Iohannis se aşteaptă ca viitorul preşedinte al României să păstreze calea europeană a ţării. Preşedintele a spus în cadrul unei discuţii informale cu jurnalişti români în Parlamentul European la Strasbourg că este greu pentru un independent să ajungă în cea mai înaltă funcţie în stat, a afirmat şeful statului

Întrebat pe cine vede mai potrivit pentru Cotroceni între Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, Iohannis a spus că el vede „un preşedinte sau o preşedintă care se implică pentru ţară” şi care menţine calea europeană a României.

Iohannis: ”Este greu pentru un independent să fie ales în funcţia de preşedinte”.

În opinia sa, este greu pentru un independent să fie ales în funcţia de preşedinte, spre deosebire de primăria unui oraş. El a mai spus că partidele de la guvernare nu l-au consultat despre planurile lor pentru alegerile prezidenţiale, dar că se aşteaptă că o vor face.

”Şeful statului” este de părere că, nu poate fi exclus niciun scenariu în privinţa alegerilor prezidenţiale, inclusiv o situaţie ca cea care a avut loc în turul al doilea de la scrutinul prezidenţial din 2000.

De asemenea, Klaus Iohannis a precizat că nu ia în calcul revenirea în politică după ce îşi va încheia mandatul, dar „apriori nu exclud”.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat, luni seară, că reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România este exclusă şi nu există niciun fel de discuţie în acest sens. Tîlvăr afirmă că Armata română a scăzut de la 320.000 de oameni la aproximativ 80.000 şi este nevoie de pregătirea unor rezerve, însă acest lucru se va face cu militari voluntari, un proiect în acest sens având în vedere persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani.

”E o perioadă în care lucrurile care ţin de Armată generează astfel de preocupări. Serviciul militar obligatoriu este exclus (…) nu există nicio discuţie la momentul acesta în acest sens”, a declarat, luni seară, Angel Tîlvăr.

Ministrul a explicat, însă, că se pune în discuţie existanţa unui serviciu militar voluntar, al cărui scop este de a satisface nevoia de rezervă pentru Armata.

Ministrul a precizat că există un proiect care prevede un stagiu militar de câteva luni, pentru persoane de 18-35 de ani.

”Nu ştim cum se va întâmpla, suntem în faza în care discutăm despre asta”, a afirmat ministrul.

Discuţia referitoare la stagiul militar a fost redeschisă după ce şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a afirmat că se doreşte introducerea unui serviciu militar voluntar, care vizează tinerii între 18 şi 35 de ani, care doresc să îmbrace haina militară. El a menţionat că trebuie găsite instrumentele necesae pentru a avea o populaţie pregătită. „Este un moment T0 în care toate naţiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populaţiei şi nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim”, a argumentat el.

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, a declarat marţi, după întâlnirea cu conducerea MApN, că nu există niciun motiv de panică, pentru că nu se va da nicio lege, nu va face niciun român stagiu militar obligatoriu şi nu vom fi luaţi cu arcanul sa mergem în armată.

”Vorbim despre un proiect de lege la care lucrează Ministerul Apărării, care vorbeşte, într-adevăr, despre un stagiu militar voluntar sau pregătire militară voluntară. Termenii, condiţiile le vom vedea cu toţii în momentul în care acest proiect de lege primeşte toate avizele instituţionale”, a spus senatoarea Nicoleta Pauliuc.

”Nu există niciun motiv de panică, pentru că nu se va da nicio lege, nu va face niciun român stagiu militar obligatoriu, nu vom fi luaţi cu arcanul sa mergem în armată”, a afirmat Pauliuc.

Klaus Iohannis, a primit un plic în Parlamentul European. Ar fi vorba despre o scrisoare de la europarlamentarul italian Danti Nicola.

„Vreau să vă arăt niște imagini de ultimă oră. Merge în Parlamentul European Klaus Iohannis și acolo primește un plic de la un europarlamentar. Acesta este momentul, primește această hârtie pe care președintele Klaus Iohannis o înmânează apoi staff-ului său. Este întrebat de jurnaliști la acea întâlnire informală ce era în plic, domnia sa spune că nu știe pentru că a înmânat această hârtie staff-ului său.

Însă acest europarlamentar, Danti Nicola se numește, este un europarlamentar italian, a scris pe pagina sa socială, citez: „Tocmai am înmânat o scrisoare președintelui României, Klaus Iohannis, pentru a-i aduce în atenție cazul lui Filippo Mosca, un cetățean italian de 28 de ani, aflat în prezent în închisoarea Poarta Albă din Constanța, România.

Încarcă mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

După ce Ciucă, i-a cerut lui Lasconi să se retragă, Rareş Bogdan sare în apărarea ostașului: ”Exclus un tandem Ciucă-Lasconi, nu a fost în stare să asfalteze o stradă”

Facebook 10 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După ce Ciucă, i-a cerut lui Lascon…