”Președintele” Klaus Iohannis, a făcut declarații de presă, după întâlnirea cu premierul Spaniei, Pedro Sanchez. Aceștia au avut discuții ”cruciale” despre securitate.
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat joi că viitoarele măsuri pe care UE le va lua pentru a asigura securitatea energetică a țărilor membre trebuie să aibă în vedere Republica Moldova și Ucraina.
”Am avut discuții cu privire la subiecte de importanță majoră, mai ales în contextul actual de securitate. România și Spania au dezvoltat de-a lungul timpului legături puternice, iar între cetățenii noștri există legături de prietenie autentică și durabilă.
Comunitatea română din Regatul Spaniei, a doua cea mai mare comunitate a noastră, este foarte bine integrată și are un rol semnificativ în viața economică și socială a statului spaniol.
Subiectul principal al întâlnirii noastre de azi a vizat războiul din Ucraina și implicațiile sale profunde nu numai în planul securităților euroatlantice, cât și cel al gestionării umanitare și al evoluțiilor în domeniul energiei.
Impactul crizei din Ucraina, din punct de vedere energetic, mai ales că ne confruntăm cu o creștere substanțială a prețurilor chiar dinainte de această criză, ne preocupă. Obiectivul asigurării securității energetice la nivelul Uniunii Europene ajunge astfel să aibă o importanță strategică sporită.
De altfel, am formulat la Reuniunea informală a Consiliului European de la Versailles o serie de decizii importante care vizează eliminarea dependențelor energetice de Federația Rusă.
Din discuțiile pe care le-am avut astăzi a reieșit că România și Spania au opinii convergente cu privire la importanța pe care o acordăm dezvoltării infrastructurii de transport energetic, asigurării interconectărilor între statele membre, creșterii producției și a capacităților de stocare.
România este dispusă să pună la dispoziție propria infrastructură energetică pentru diversificarea aprovizionării cu gaze naturale din surse multiple.
Măsurile necesare pentru diminuarea impactului creșterii prețurilor asupra consumatorilor ne preocupă și vor fi discutate la reuniunea Consiliului European de săptămâna următoare, unde vom avea abordări foarte apropiate.
Măsurile luate la nivel european trebuie să aibă în vedere și securizarea din punct de vedere energetic a Republicii Moldova și a Ucrainei. Cele două state vecine au nevoie să beneficieze de ajutorul nostru negreșit. Asta înseamnă să ne asumăm acțiuni concrete, consistente în această direcție.
Războiul din Ucraina înseamnă o profundă criză umanitară. Sunt devastatoare dramele a milioane de ucraineni care sunt nevoiți să își părăsească țara aflată sub bombardamente. Din primul moment România a acordat sprijinul deplin tuturor refugiaților care vin în țara noastră. Am discutat cu președintele guvernului spaniol despre măsurile adoptate de România în acest sens, în special operaționalizarea centrului logistic de la Suceava care transferă în Ucraina și dacă este cazul în Moldova ajutorul umanitar internațional.
Acest hub umanitar reprezintă expresia concretă a solidarității europene, esențială în aceste moment.
Am atras atenția că Republica Moldova are nevoie de sprijinul nostru, al Uniunii și al statelor membre pentru a gestiona fluxul crescut de refugiați”, a declarat Klaus Iohannis, după întâlnirea cu președintele Regatului spaniol, Pedro Sanchez.
”Discuţiile pe care le-am avut astăzi a reieşit clar că România şi Spania au opinii convergente cu privire la infrastructură de transport energetic. Măsurile necesare pentru diminuarea impactului evoluţiei preţurilor la energie ne preocupă şi vor fi discutate la reuniunea CE de saptaman viitoare, unde vom avea abordări foarte apropiată. Măsurile luate la nivel european trebuie să aibă în vedere securitatea energetică şi a Republicii Moldova şi Ucraina. Statele vecine au nevoie să beneficieze de ajutorul nostru nemijlocit. Trebuiesc acţiuni concrete. Războiul din Ucraina înseamnă o profundă criza umanitară. Sunt devastatoare dramele milioanelor de ucraineni care sunt nevoiţi să plece. România a acordat sprijinul deplin tuturor ucrainenilor care vin în ţara noastră. Am discutat despre operaţionalizarea centrului logistic de la Suceava care face transferul. Hub-ul umanitar reprezintă solidaritatea esenţială în aceste momente. Republica Moldova are nevoie de sprijinul nostru pentru a gestiona fluxul crescut de refugiaţi. Am transmis aprecierea premierului Spaniei.
Am evaluat aşadar împreună situaţia de securitate din proximitatea din flancul estic. Contam pe sprijinul Spaniei în acest sens. Am mulţumit Spaniei pentru asigurarea a misiunii de poliţie din România şi misiunea de comandament NATO la noi. Actualul context o impune”, a spus Klaus Iohannis.
”Am mulţumit Spaniei pentru asigurarea anul trecut a misiunii de poliţie aeriană din România”, a adăugat Iohannis.