Acasă Declarații Iohannis, ”soluții” de la Praga pentru scăderea prețurilor la gaze și energie: ”Nu ar fi rău să se elaboreze un plan decent de economisire cu cap”

Iohannis, ”soluții” de la Praga pentru scăderea prețurilor la gaze și energie: ”Nu ar fi rău să se elaboreze un plan decent de economisire cu cap”

0
0
574

Klaus Iohannis, de la Prga vine cu ”soluțiile” pentru scăderea prețurilor la gaze și energie: ”Sunt luate în calcul două măsuri. Nu ar fi rău să se elaboreze un plan decent de economisire cu cap”.

Iohannis, a participat, vineri, 7 octombrie 2022, la reuniunea informală a Consiliului European, care a avut loc la Praga, Republica Cehă.

”Președintele” Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Praga, înaintea reuniunii informale a șefilor de stat sau de guvern, că susține adoptarea celui de-al optulea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei.

Este nevoie de unitate, de solidaritate. Vom condamna categoric anexările de teritorii ucrainene de către Rusia. În același timp, vreau să salut adoptarea celui de-al 8-lea pachet de sancțiuni care a fost aprobat în discuțiile de săptămâna care a trecut”, a declarat Klaus Iohannis.

De asemenea, Iohannis a făcut și declarații referitoare la discuțiile Comunității Politice Europene, care are loc la Praga. E nevoie de măsuri mai hotărâte pentru a duce prețul energiei în jos, a mai spus președintele României.

E nevoie de măsuri mai hotărâte pentru a duce prețul energiei în jos, nu s-a reușit încă o coborâre semnificativă a prețului energiei. înseamnă că trebuie să fim mai hotărâți. Trebuie să despărțim piața gazului de piața electricității. E una dintre măsurile care pot să dea rezultate. E nevoie de diversificarea resurselor pe energie în general, dar pe gaz în special. Vom aborda și teme legate de economie la modul general”, a explicat Iohannis.

”Șeful statului” a explicat, că sunt luate în considerare mai multe măsuri pentru ca românii să treaca iarna cu bine. ”E nevoie de un pachet amplu de măsuri nu doar ca să trecem iarna, ci ca să beneficiem de energie suficientă și la prețuri rezonabile pentru populație. Am discutat ieri în marja reuniunii destul de mult cu doamna președinte Von der Leyen două măsuri. Sunt luate în considerare două măsuri, una ar fi limitarea prețului gaze, însă trebuie avut în vedere ca măsura să nu afecteze furnizorii precum Norvegia, care sunt de partea noastră. O altă măsură e creșterea resurselor pentru Repower, diversificarea resurselor energetice. Tema privind gazele a fost discutată, dar în acest for nu se pot lua decizii. Eu cred că nu ar fi rău să se elaboreze un plan decent de economisire cu cap a energiei.”.

În ceea ce privește intrarea României în spațiul Schengen, Iohannis a explicat că îndeplinim toate detaliile tehnice. Iohannis a spus și joi, întrebat dacă România ar putea adera la Schengen în viitorul apropiat, că ”sunt șanse”.

Noi îndeplinim din 2011 toate detaliile tehnice pentru intrarea în spațiul Schengen. Trebuie să ne simțim europeni cu drepturi depline. Alături de noi așteaptă și Bulgaria, acum vrea să intre și Croația. Securitatea Europei ar fi mult îmbunătățită dacă România, Bulgaria și Croația ar fi în spațiul Schengen. Repet, detaliile tehnice le îndeplinim”, a mai afirmat Iohannis.

Principalele subiecte pe agenda reuniunii Consiliului European au vizat situația din Ucraina, pe toate dimensiunile, evoluțiile în domeniul energiei, din punctul de vedere al impactului prețurilor ridicate și al eforturilor pentru securitatea aprovizionării, precum și situația economică la nivel european.

În ceea ce privește situația din Ucraina, liderii europeni au respins ferm și au condamnat fără echivoc anexarea ilegală de către Federația Rusă a regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson din Ucraina în urma desfășurării falselor referendumuri. Liderii UE au reafirmat hotărârea de a acorda în continuare sprijin Ucrainei atât timp cât va fi necesar, din punct de vedere financiar, politic, militar, umanitar, inclusiv în ceea ce privește pregătirea pentru iarnă.

În contextul noilor escaladări generate de Federația Rusă, Președintele Klaus Iohannis a reiterat poziția României privind independența, integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și continuarea sprijinului constant al țării noastre, pe multiple planuri, inclusiv în pregătirea iernii. Totodată, a exprimat deschiderea României pentru procesul de reconstrucție, evidențiind necesitatea unei bune coordonări la nivel european pentru gestionarea eficientă a acestui proces.

În contextul în care Federația Rusă folosește energia pe post de armă pentru a submina puterea economică a UE, liderii europeni au reiterat hotărârea de a răspunde în mod coordonat pentru asigurarea securității aprovizionării, inclusiv prin identificarea de parteneriate reciproc avantajoase, atenuarea impactului prețurilor ridicate asupra consumatorilor, mai ales a celor vulnerabili, și prin măsuri menite să reducă cererea de energie.

De asemenea, liderii au condamnat actele de sabotaj recente din Marea Baltică privind conductele Nord Stream I și II și au agreat intensificarea cooperării pentru protejarea infrastructurii critice europene.

”Președintele” Klaus Iohannis a pledat pentru continuarea coordonării la nivelul UE, în vederea depășirii provocărilor comune din acest domeniu, salutând măsurile adoptate până în prezent, dar subliniind că este nevoie de acțiuni suplimentare axate în principal pe reducerea durabilă a prețurilor la energie.

În contextul menținerii nivelului ridicat al prețurilor la energie, preocupare constantă pentru țara noastră, președintele României a reamintit necesitatea adoptării de măsuri care să asigure decuplarea prețului la energia electrică de prețul gazelor naturale.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a pledat pentru necesitatea diversificării în continuare a aprovizionării cu gaze naturale din surse multiple și de încredere, utilizarea resurselor indigene, dezvoltarea proiectelor de infrastructură și consolidarea interconexiunilor, salutând în acest context operaționalizarea recentă a interconectorului dintre Grecia și Bulgaria.

”Președintele” României a reiterat faptul că măsurile luate la nivel european trebuie să aibă în vedere și securizarea din punct de vedere energetic a Republicii Moldova care are nevoie de sprijin imediat în perspectiva sezonului rece.

În ceea ce privește situația economică, dezbaterile liderilor Uniunii Europene au vizat prețurile ridicate pentru gospodării și întreprinderi care au condus la niveluri semnificative ale inflației în statele membre, măsuri pentru sprijinirea creșterii economice și a locurilor de muncă, precum și păstrarea integrității Pieței Unice.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja presat să își dea demisia după scorul dezastruos din primul tur al prezidențialelor, a început ”Noaptea cuțitelor lungi în PNL”

Facebook 17 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email ”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja …