Acasă Declarații Iohannis și ”placa stricată” de la Viena: ”Spațiul Schengen aproape că nu mai există, vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcționează”

Iohannis și ”placa stricată” de la Viena: ”Spațiul Schengen aproape că nu mai există, vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcționează”

0
0
342

După ce ne îndemna să nu mai facem presiuni pentru aderarea în Schengen și să nu deranjăm Austria, Klaus Iohannis nu forțează un vot în JAI, dar este deranjat de ”placa stricată” de la Viena.

Klaus Iohannis, a participat la reuniunea Consiliului European de toamnă, unde s-a discutat despre migrația din afara granițelor UE, nicidecum despre mișcările din interior. Deci, problema extinderii Schengen nu se atinge, nici măcar tangențial. Era, oricum, un lucru de așteptat, în condițiile în care tot mai multe state se gândesc la protecție prin închiderea granițelor.

După cancelarul austriac, și președintele României afirmă că spațiul Schengen nu mai funcționează. Mai mult, aproape că nu mai există, consideră Iohannis, cu gândul la statele care se ”închid”.

”Președintele” Klaus Iohannis spune că, argumentele Austriei pentru blocarea aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen nu stau în picioare, din moment ce a acceptat aderarea Croației. Pe de altă parte, Iohannis spune că acordul Schengen ”aproape că nu mai există”, în condițiile în care mai multe țări și-au închis granițele din cauza migrației.

Spațiul Schengen aproape că nu mai există și cu România înăuntru am putea să ne apucăm să-l reformăm. Însă mai e mult de negociat până ajungem acolo. Nu am găsit doi juriști să aibă aceeași opinie despre o acțiune în justiție împotriva Austriei” a spus turistul de lux.

Klaus Iohannis a arătat că, nu dorește o forțare a unui nou veto în Consiliul UE Justiție și Afaceri Interne (JAI) din decembrie, iar despre o acțiune în justiție împotriva Austriei a precizat că nu a găsit ”doi juriști să aibă aceeași opinie”.

Asta cu forțările nu prea ține în relațiile din interiorul UE, dar e puțin deprimant ca de la Viena să auzi ca și cum acolo o placă s-ar fi puțin stricat: tot același text în condițiile în care România performează foarte bine în oprirea migranților”, a spus șeful statului.

Turistul a mai precizat că, discuțiile continuă la nivel diplomatic, dar ”devine ciudat acest dialog”, în condițiile în care Austria spune că nu are nimic împotriva României și Bulgariei, dar nu susține aderarea celor două țări la Schengen, deși în același Consiliu în care s-a opus a aprobat aderarea Croației. ”Deci argumentele sunt străvezii”, a adăugat Iohannis.

Realitatea este că spațiul Schengen nu mai funcționează și aproape că nu mai există, pentru că foarte multe state și-au închis granițele (…) Noi vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcționează. E o întrebare pe care trebuie să ne-o punem și discuția pe Schengen e veche. Se știe de mult că Schengen are probleme. Există dorința de a moderniza acordul Schegen, dar pe de altă parte sunt unii care se opun la orice. Spațiul Schengen (…) însă mai e mult de negociat până ajungem acolo”, a subliniat turistul.

Întrebat dacă România ia în calcul să dea Austria în judecată la CJUE în cazul unui nou veto, Iohannis a spus că ”E o chestiune juridică foarte complicată, nu am găsit doi juriști cu aceeași opinie. Cred că până nu ne lamurim între noi nu e bine să avansăm public anumite chestuni”.

Sigur, e puțin deprimant ca de la Viena să auzi ca și cum acolo o placă s-ar fi stricat. Tot același text, în condițiile în care România performează foarte bine în oprirea migranților ilegali”, a spus Klaus Iohannis, la Bruxelles.

Noi continuăm pe linia diplomatică, însă devine din ce în ce mai ciudat acest dialog în condițiile în care Austria spune de fiecare dată că nu are nimic împotriva României sau Bulgariei, dar se opune extinderii Spațiului Schengen, în condițiile în care a aprobat exact în aceeași ședință aderarea Croației. Deci argumentele sunt cel puțin străvezii”, a explicat președintele.

Pe de altă parte, a continuat el, ”realitatea e că Spațiul Schengen nu mai funcționează și aproape că nu mai există”.

Din cauza migrației, care este destul de importantă, multe state și-au închis granițele. Chiar în zona noastră, în estul Uniunii, au apărut succesiv mai multe închideri de granițe. Cineva ar putea să constate că vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcționează. E o întrebare pe care trebuie să ne-o punem și discuția pe Schengen este mai veche. Faptul că Schengen are probleme se știe de mult și, pe de o parte, există dorința de a moderniza acordul Schengen, pe de altă parte, există unii care se opun la orice, inclusiv la extindere”, a spus Iohannis.

El a adăugat că de mai mulți ani a discutat acest subiect cu liderii europeni și le-a spus că România ”ar deveni un punct forte” pentru Spațiul Schengen, care ar deveni mai sigur și mai puternic prin aderarea României.

Întrebat dacă România ar trebui să facă plângere la Curtea de Justiției a Uniunii Europene pe acest subiect, Iohannis a răspuns: ”E o chestiune juridică foarte complicată. Nu am întâlnit doi juriști care să aibă același punct de vedere”.

Dacă la începutul discursului, Iohannis punea sub semnul întrebării funcționarea Schengen și, deci, intențiile noastre de aderare, pe la jumătate, președintele face o întoarcere și se arată indignat că Austria se încăpățânează să ne țină cu genunchiul ușa de intrare în spațiul, la care tânjim din 2011.

Turistul ignoră situația deprimantă și intenționează să o depășească pe linie diplomatică. Nu are de gând să ”forțeze” impunerea subiectului pe agenda următorului Consiliu de Justiție și Afaceri Interne, care se va ține pe 4-5 decembrie.

Klaus Iohannis a mai explicat că, România va continua să ajute Ucraina, în ciuda faptului că vecini precum Ungaria sau Slovacia au stopat ajutorul. Klaus Iohannis l-a criticat direct pe Viktor Orban susținând că ”cineva de lângă noi are aceeași politică”.

Slovacia a fost un partener bun pentru Ucraina și a livrat ce a putut, dar nu cred că putem să spunem că Ucraina a supraviețuit numai datorită acestor livrări. Slovacia acum are un nou Guvern și, din păcate, politica lor s-a schimbat.

Mai este cineva care are aceeași abordare, tot păcat, tot lângă noi, dar România va continua cu ajutorul. Poziția României este fermă, a rămas neschimbată din prima zi și suntem alături de Ucraina”, a spus Klaus Iohannis.

Relația dintre Klaus Iohannis și Viktor Orban nu pare a fi una tocmai cordială. Recent, ”președintele” Klaus Iohannis a fost în vizită de stat în Ungaria, dar s-a văzut doar cu președintele Ungariei, nu și cu Viktor Orban, care a preferat să plece în Georgia. În Ungaria, puterea reală este deținută de către premier, nu de către președinte.

De asemenea, Viktor Orban a fost în România, dar a preferat să se întâlnească doar cu premierul Marcel Ciolacu, nu și cu președintele Klaus Iohannis.

Vom discuta despre războiul din Ucraina. Voi exprima nevoia de solidaritate cu Ucraina și nevoia de sprijin pentru Ucraina. Am văzut că acum atenția e îndreptată spre Orientul Mijlociu”, a spus Iohannis înainte de ședință.

Noul premier al Slovaciei, social-democratul Robert Fico, a anunţat joi încetarea livrărilor de arme către Ucraina şi limitarea sprijinului acordat ţării vecine la „un ajutor umanitar şi civil„, transmite AFP.

Considerăm ajutorul pentru Ucraina doar un ajutor umanitar şi civil, nu vom mai furniza arme Ucrainei„, a declarat Fico, a doua zi după numirea sa în fruntea unui guvern de coaliţie asociat cu un partid de extremă dreapta prorus.

Fico, un apropiat al premierului ungar Viktor Orban, a câştigat alegerile legislative din 30 septembrie în urma unei campanii electorale în care a pledat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei, combaterea migraţiei ilegale şi o politică independentă a Slovaciei faţă de agenda promovată de Bruxelles şi de SUA. El s-a pronunţat, de asemenea, împotriva liberalismului politic, a activităţilor organizaţiilor neguvernamentale şi a acordării a mai multor drepturi pentru persoanele transgender.

Încarcă mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

După ce Ciucă, i-a cerut lui Lasconi să se retragă, Rareş Bogdan sare în apărarea ostașului: ”Exclus un tandem Ciucă-Lasconi, nu a fost în stare să asfalteze o stradă”

Facebook 10 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După ce Ciucă, i-a cerut lui Lascon…