Iohannis, înainte de anunțarea candidaturii la NATO: ”Nu intenționez să-mi scurtez mandatul”. Despre vila din Aviatorilor: ”Nu am cerut, nu mi s-a oferit”.
Klaus Iohannis l-a primit azi la Cotroceni pe preşedintele Muntenegrului, Jakov Milatovic. Şeful statului a declarat că nu plănuieşte să-şi scurteze mandatul pentru a ocupa o funcţie în UE sau NATO. Totodată a dat asigurări că România nu va trimite combatanţi în Ucraina. A mai explicat, în legătură cu scandalul vilei din Aviatorilor, că nu a solicitat locuință de protocol şi nici nu i s-a oferit una.
Klaus Iohannis: ”Nu intenționez să-mi scurtez mandatul”. Despre vila de 7 milioane: ”Nu am cerut, nu mi s-a oferit”.
Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Palatul Cotroceni, în cadrul declaraţiilor comune cu preşedintele Muntenegrului, întrebat dacă vizează o poziţie europeană sau NATO, că nu intenţionează să îşi scurteze mandatul. Klaus Iohannis a anunțat o conferință de presă pentru marți, la ora 17, dar a ținut să precizeze în avans că nu are de gând să renunțe la mandatul de președinte al României înainte de termen.
Întrebat dacă ia în calcul părăsirea mandatului de Președinte înainte de finalizarea lui pentru a ocupa funcția de secretar general al NATO, odată obținut sprijinul necesar, Klaus Iohanni a răspuns: „În ce privește NATO, știți că voi face o declarație puțin mai târziu astăzi la ora 17:00 și o să vă spun mai multe atunci, dar nu intenționez să-mi scurtez mandatul de președinte”.
”Ştiţi că voi face o declaraţie la ora 17.00 şi o să vă spun atunci mai mult dar nu intenţionez să îmi scurtez mandatul de preşedinte”, a răspuns preşedintele Klaus Iohannis.
”Preşedintele” Klaus Iohannis a susţinut marţi, la ora 17:00, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă pe tema NATO, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
România ar fi anunțat oficial statele aliate NATO că îl propune pe Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general al NATO, potrivit unei postări de pe rețelele sociale ale unui corespondent din SUA, informație susținută și de surse guvernamentale.
Mandatul actualului șef al NATO, Jens Stoltenberg, expiră pe 1 octombrie 2024, iar mandatul președintelui Klaus Iohannis va expira în decembrie 2024. Este posibil ca Iohannis la asta să se fi referit în momentul în care a spus că nu-și va scurta mandatul, adică nu ia în calcul șefia NATO.
Klaus Iohannis, despre vila de protocol renovată cu 7 milioane de euro: ”Nu am cerut și nu mi s-a oferit o locuință”.
Turistul de lux, arogantul Klaus Iohannis, a declarat, întrebat dacă ar locui, după încheierea mandatului, într-o vilă de protocol pusă la dispoziţie de RA-APPS şi, dacă da, dacă ar accepta să se mute în vila din bulevardul Aviatorilor 86, că nu a cerut și nu i s-a oferit o locuință de protocol.
”Am observat că există aşa o preocupare intensă, dar este o preocupare legată de alegeri. Este o preocupare electorală a unora, nu este o chestiune de actualitate. Eu nu am solicitat o locuinţă pentru când va fi să fie. Nici nu mi s-a oferit.
Deci tema pentru mine este este una despre care citesc în gazetă”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat dacă, după terminarea mandatului, ar accepta să locuiască într-o vilă de protocol pusă la dispoziţie de RA-APPS şi, dacă da, ar accepta să se mute în vila din bulevardul Aviatorilor 86, despre care s-a tot vorbit în ultima perioadă şi pentru care RA-APPS ar fi alocat până la 7 milioane euro pentru renovare, într-o declaraţie de presă susţinută marţi la Cotroceni, împreună cu preşedintele Muntenegrului, Jakov Milatović.
Recorder a prezentat recent o investigaţie intitulată ”Palatul Împăratului: şapte milioane de euro din bani publici pentru confortul unei singure familii” potrivit căreia pe Bulevardul Aviatorilor din Bucuresti, într-una dintre zonele exclusiviste ale Capitalei, a apărut un şantier învăluit într-o secretomanie totală. Este vorba de lucrări la o vilă de 1200 mp, care a fost, până nu demult, sediu de partid, iar de câteva luni, e transformată, în cel mai mare secret, în reşedinţă pentru o singură familie.
Statul român pregătește, pe repede înainte, o reședință de lux pentru un locatar misterios. Este vorba de o cheltuială de 7 milioane de euro din bani publici, necesari doar pentru renovarea și amenajarea unei singure vile, despre care sursa citată susține că ar fi pregătită pentru Klaus Iohannis după ce își termină mandatul la Cotroceni.
Îngâmfatul Klaus Iohannis, a anunţat marţi într-o declaraţie de presă că a decis să intre în competiție pentru funcția de secretar general al NATO. Anterior, în declaraţiile comune cu preşedintele Muntenegrului, Iohannis a spus, întrebat dacă vizează o poziţie europeană sau la NATO, că nu intenţionează să îşi scurteze mandatul.
Secretarul general al NATO este ales în urma unor negocieri diplomatice la nivel înalt, iar procedura cere consens şi unanimitate. Ceea ce înseamnă că preşedintele Klaus Iohannis ar avea nevoie de sprijinul tuturor ţărilor aliate, 32 de ţări după aderarea Suediei. Asta în contextul în care marile cancelarii occidentale şi-au anunţat deja susţinerea pentru premierul olandez Mark Rutte. SUA, Germania, Franţa şi Marea Britanie sunt naţiunile care îl susţin pe Rutte.
Ţările care l-ar putea susţine pe Klaus Iohannis.
Turistul Iohannis, are şi el o ”şansă” pentru că, statele din flancul estic al NATO, ţările baltice în principal şi Ungaria, au anunţat că nu îl sprijină pe Mark Rutte. Asta nu înseamnă neapărat că îşi vor oferi sprijinul pentru Klaus Iohannis. De asemenea, Turcia, a doua putere militară a Alianţei, ezită să-şi anunţe sprijinul pentru Rutte.
Calendarul ar fi în dezavantajul lui Klaus Iohannis. Jens Stoltenberg, actualul secretar general al NATO, îşi va încheia mandatul la finalul lunii septembrie. Practic, de la 1 octombrie 2024 ar trebui să avem un nou secretar general al NATO cu puteri depline. Asta în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu intenţionează să-şi scurteze mandatul, mandat care expiră pe 21 decembrie. Dacă preşedintele Klaus Iohannis ar fi numit la şefia NATO, atunci Alianţa Nord-Atlatincă ar trebui să fie condusă interimar în această perioadă.
Tot de un român ar putea fi condusă, de Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO. Rămâne de văzut dacă Iohannis va obţine sprijinul aliaţilor în aceste negocieri care încep din acest moment. Momentul decisiv va fi la summit-ul NATO din luna iulie, de la Washington, care va marca 75 de ani de la înfiinţarea NATO.