Iohannis, după ”discuțiile” cu Nehammer și premierul Bulgariei, străbătut mai degrabă de grija Ucrainei și a Moldovei pentru aderarea la UE, decât de aderarea României la Schengen: ”Negocierea pe Schengen rămâne complicată. Mai avem de lucru”.
Turistul, Klaus Iohannis, a declarat joi seară, la Bruxelles, că negocierea pentru aderarea României la Spațiul Schengen rămâne complicată. Iohannisi a adăugat că ”discuțiile merg mai departe” și că ”toată lumea este foarte implicată”.
”Negocierea pe Schengen rămâne complicată. Am încheiat acum câteva minute o întâlnire informală, la care ne-a invitat doamna von der Leyen. A participat cancelarul Austriei, premierul bulgar și eu, împreună cu șerpașii noștri. A fost o discuție bună, într-o atmosfera pozitivă, dar am putut să ne dăm cu toții seama că mai este mult de negociat până ajungem la o concluzie care este evident satisfăcătoare pentru toate părțile, fiindcă nu pot să-mi imaginez o decizie care este satisfăcătoare pentru o parte și complet nesatisfăcătoare pentru altă parte. Nu vreau să intru în detalii, suntem în negocieri, în discuții, mai este de discutat”, a declarat Iohannis.
”Nu pot să-mi imaginez o decizie care esatosfîctăoare pentru o parte și complet nesatisfăctoare pt altă parte. Nu vreau să intru în detalii. Suntem în negocieri. Mai e de discutat”, a completat șifonierul.
Întrebat dacă optimismul premierului Marcel Ciolacu privind o deschidere măcar pentru căile aeriene din martie rămâne în continuare viabil, ficusul: ”Mai e mult de negociat”.
Întrebat din nou dacă exclude un Consiliu extraordinar până la finalul anului, în perioada preşedinţiei spaniole, preşedintele Iohannis a replicat: ”Nu exclud aşa ceva”.
”Negocierile merg mai departe. Toată lumea este foarte implicată, ca să mă exprim aşa. Sigur că, la un moment dat, dacă dintr-odată se arată o soluţie, ea poate fi pusă în termeni formali, dar încă mai avem de lucru până atunci”, a completat Iohannis.
”Dosarul Schengen este un dosar european care nu a mers așa cum a trebuit. În cazul nostru, anul trecut, cam tot la începutul iernii, Austria a refuzat să acorde un vot pozitiv pentru intrarea României în Schengen. De atunci, toată lumea negociază pe absolut toate palierele. În ultima vreme a apărut o oarecare flexibilizare a poziției austriece, însă vreau să fiu foarte sincer, aici mai este cale lungă și este nevoie de multe negocieri și multe discuții. Aici intervin sigur ministerele – Externele, Internele – și Reprezentanța noastră din Bruxelles, care s-a implicat exemplar în toate discuțiile. Dar nu vreau să creadă cineva că suntem la un mic pas de un rezultat favorabil pentru România. Este nevoie de foarte, foarte multe negocieri în continuare”, afirma Klaus Iohannis, cu o zi înainte, la începerea Simmitului UE-Balcanii de Vest.
Totodată, străbătut profund de grija Statului Eșuat, ”președintele român” Klaus Iohannis, a felicitat joi autoritățile de la Chișinău după decizia luată de Consiliul European de deschidere a negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova și Ucraina.
”Felicitări Republicii Moldova, felicitări Ucrainei şi mult succes în negocierile de aderare”, a afirmat Iohannis.
Iohannis a arătat că această decizie este ”un rezultat istoric, un pas foarte, foarte important”.
”Mesajul meu pentru Chișinău este acesta: vă sprijinim, fiți curajoși, faceți reforme și împreună mergem mai departe. România va juca în continuare un rol important pentru Republica Moldova pentru că avem ambiția să reușească”, a spus Iohannis într-o postare publicată pe contul său de X/Twitter.
Turistul de la Cotroceni a mai adăugat că, este foarte mulţumit de decizia Consiliului European şi consideră că trebuie mers mai departe, cu o viteză mai mare, în aceste negocieri.
Întrebat dacă anul 2030 este un termen posibil pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Iohannis a spus că nu dorește să speculeze și nici nu crede că este bine să facă acest lucru.
”Pe de altă parte, niciodată nu s-a trecut aşa repede peste faza preliminară, de la solicitare la statutul de candidat, la aprobarea negocierilor de aderare. Deci putem să fim optimişti”, a adăugat şeful statului, în contextul în care Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare pentru Ucraina şi Republica Moldova.
”Nu vreau să speculez aceste chestiuni şi nici nu cred că este bine. În cazul României, dacă ne amintim, noi am dorit de la mijlocul anilor ‘90 să ajungem în această fază. Decizia s-a luat în decembrie 1999, în ianuarie 2000 au început negocierile pentru aderare şi România a intrat în Uniune pe 1 ianaurie 2007, împreună cu Capitala culturală europeană Sibiu. Deci 7 ani şi atunci n-am avut război, n-am avut crize de tipul celor cu care ne confruntăm aici”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat joi la Bruxelles dacă termenul 2030 pentru aderarea Republicii Moldova la UE despre care vorbea preşedinta Maia Sandu este unul realist şi posibil.
În timp ce bulgarii purtau negocieri cu cancelarul austriac Nehammer, ”președintele” Klaus Iohannis, se întâlnea joi la Bruxelles, cu premierul polonez Donald Tusk în marja summitului Consiliului European, potrivit Administrației Prezidențiale. Cei doi au avut o întâlnire bilaterală în care au discutat cooperarea politică și economică.
”Foarte bucuros de întâlnirea cu prim-ministrul Donald Tusk și de a-i ura bun venit înapoi la Consiliul European. Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a aprofunda Parteneriatul Strategic puternic și vibrantdintre România și Polonia, pentru a consolida în continuare Uniunea Europeanî, pentru a consolida flancul estic al NATO și pentru a sprijini Ucraina și Moldova”, a transmis președintele Iohannis într-un mesaj pe X (fost Twitter).
Donald Tusk a revenit la Bruxelles ca premier al țării sale după alegerile din această toamnă. El conduce o coaliție largă de partide.
Tusk, care a fost președintele Consiliului European între 1 decembrie 2014 și 30 noiembrie 2019, face parte din aceeași familie politică cu Iohannis, popularii europeni.
Felicitări, Republica Moldova! Mesajul meu pentru Chișinău este acesta: vă sprijinim, fiți curajoși, faceți reforme și împreună mergem mai departe. România 🇷🇴 va juca în continuare un rol important pentru Republica Moldova 🇲🇩 pentru că avem ambiția să reușească. @sandumaiamd
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) December 14, 2023
Very glad to meet Prime Minister @donaldtusk and to welcome him back at #EUCO! Looking forward to working together to deepen the 🇷🇴-🇵🇱 strong and vibrant #StrategicPartnership, to further strengthen the 🇪🇺, consolidate the NATO #EasternFlank and support 🇺🇦 and 🇲🇩. pic.twitter.com/prtcQU2mEv
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) December 14, 2023