”Președintele” Klaus Iohannis, participă luni și marți, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European. Acesta a vorbit, înainte de reuniune, despre sancțiunile împotriva Rusiei. Liderii europeni vor discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, dar și despre securitatea alimentară globală.
”Suntem de acord cu acest nou acord de sancțiuni împotriva Rusiei”, a spus Klaus Iohannis. Cum era de aşteptat, liderii Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la o interdicţie a importului de petrol din Rusia înainte de summitul de două zile de la Bruxelles, în pofida negocierilor de ultimă oră dintre statele membre UE, relatează Reuters.
Klaus Iohannis a vorbit şi despre securitatea alimentară mondială, generată de războiul din Ucraina.
”Avem o temă pe care am menționat-o deja, securitatea alimentară. Prin evoluțiile economiilor au apărut sincope în lanțurile de aprovizonare. E legată de faptul că Ucraina, prin blocajele de la port, nu mai are posibilitatea să exporte cereale, grâu în special. De aici începe un efect de domino, până în Africa. Temele sunt sensibile. România poate să ofere un sprijin semnificativ. Deja o parte importantă e exportat din Ucraina prin România. Cu ajutorul nostru, pentru că oferim scutiri. Trebuie făcut mult mai mult”, a spus președintele României.
Reuniţi la un summit la Bruxelles, liderii celor 27 de state membre ale UE vor discuta un compromis elaborat luni dimineaţă şi care ar permite adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei. Ideea acestui compromis este ca şefii de stat şi de guvern să convină în principiu pentru un embargo asupra petrolului rusesc, dar să lase pentru mai târziu detaliile implementării acestuia.
”Cred că ne îndreptăm către un acord asupra celui de-al şaselea pachet de sancţiuni” împotriva Rusiei, a declarat la sosirea la summit preşedintele francez Emmanuel Macron.
Alţii s-au arătat însă mai sceptici: ”Încă nu am ajuns acolo. Dar sunt încrezătoare că ulterior va exista o posibilitate”, a spus preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
La rândul său, premierul belgian, Alexander De Croo, a atras atenţia că ”nu sunt decizii uşoare”. Dar ”nu am nicio îndoială că în următoarele zile şi săptămâni vor fi luate deciziile”, a adăugat el.
Cât despre premierul ungar Vikor Orban, principalul oponent al embargoului petrolier contra Rusiei, acesta a afirmat la sosirea la summit că lucrurile nu arată bine în privinţa unui acord european pentru aplicarea acestei măsuri. ”Nu există niciun compromis deocamdată”, a spus el în faţa presei.
”Președintele” Klaus Iohannis, se poziţionează de partea PNL în ceea ce priveşte cota unică şi respinge categoric impozitarea progresivă susţinută de PSD.
Klaus Iohannis a transmis, că discuțiile despre o schimbare a sistemului de impozitare trebuie să aibă loc, dar a dat asigurări că, deocamdată, taxele și impozitele vor rămâne la același nivel, așa cum doresc liberalii. În schimb, PSD vrea eliminarea cotei unice și impunerea unui sistem de tip progresiv.
”Discuții sunt și e ușor de înțeles de ce sunt. Bugetul de stat trebuie să fie în posibilitatea de a finanța toate subvențiile. Toată lumea caută venituri în plus. Nu există o decizie la nivelul coaliției de a schimba impozitarea și nu cred că se va întâmpla greșit.. Nu e greșit să fie luate în calcul diferite variante posibile. Românii nu trebuie să se sperie că mâine se schimbă varianta de impozitare și că trebuie să plătească mai mult. Ele se poartă mai mult la televizor, decât în coaliție. Nu există o decizie politică pe creșterea taxării sau impozitului. Guvernul s-a angajat să nu crească impozitarea și așa va rămâne.”, a explicat Klaus Iohannis la Bruxelles, unde participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European.
Klaus Iohannis: „Guvernul s-a angajat să nu crească impozitarea. Aşa va rămâne!„.
Iohannis a declarat luni, la Bruxelles, că nu există pentru moment o decizie la nivelul coaliției pentru a schimba sistemul de impozitare în România.
„La acest moment nu există o decizie la nivelul coaliției pentru a schimba sistemul de impozitare și nu cred că se va întâmpla foarte curând, dar nu este după părerea mea greșit să fie luate în discuții diferite variante posibile, însă românii nu trebuie să trăiască cu teama că mâine se schimbă sistemul de impozitare și dintr-odată trebuie să plătească mai mult.
Aceste lucruri deocamdată rămân cum sunt stabilite și discuțiile care se poartă, în mod nu neapărat cu titlul de noutate, se poartă mai mult la televizor decât în coaliție.
Deci nu există o decizie politică pe creșterea impozitului sau a taxării și Guvernul s-a angajat să nu crească impozitarea ceea ce așa va rămâne„, a spus preşedintele Klaus Iohannis, luni, la Bruxelles.
Întrebat dacă a discutat cu premierul sau cu ministrul de Finanțe despre impozitul progresiv, Klaus Iohannis a spus că discuții au fost.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, că nu crede că ar fi o bună practică, la nivelul Guvernului, să se modifice sistemul de taxare a companiilor. El a precizat că a discutat cu reprezentanţii Consiliului Fiscal să facă în aşa fel încât cota unică să fie într-adevăr cotă unică.
”În acest moment, cota unică trebuie aplicată aşa cum a fost ea stabilită şi prevăzută iniţial. S-a discutat, am discutat cu reprezentanţii Consiliului Fiscal şi, în urma discuţiilor şi analizelor pe care le-au prezentat, am discutat să facem în aşa fel încât cota unică să fie într-adevăr cotă unică”, a spus premierul, la Senat. El a precizat, despre o modificare de taxe, că ”nu este vorba de modificarea taxelor la companii”. ”Tocmai am afirmat că în acest moment în care am putut să vedem că măsurile economice luate, de sprijin al investiţiilor, au contribuit la echilibrul economic şi chiar la o creştere economică substanţială faţă de trimestrul precendent şi faţă de perioada similară a anului trecut, nu cred că ar fi o bună practică, la nivelul Guvernului, să modificăm sistemul de taxare a companiilor. Sunt alte măsuri fiscale la care specialiştii în domeniu lucrează”, a menţionat el, arătând că atunci când se va lua o decizie în coaliţie, va fi prezentată public. Despre o taxă de solidaritate, Nicolae Ciucă a declarat că ”vor lua o decizie în coaliţie şi vor anunţa”.
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la Galaţi, la evenimentul Ziua Întreprinzătorilor, că nu poate să vină în faţa oamenilor cu un slogan – trebuie să ţinem cota unică – fără să explice de ce trebuie să ţinem cota unică. ”Eu m-am săturat să fie chemat PSD la guvernare şi să devină mereu pompierul de serviciu după anumite aventuri a unor guverne nepregătite şi nerealiste”, a mai spus el. ”Nu trebuie să fim reticenţi şi nu trebuie să stricăm prin ştiri că doreşte cineva să mărească taxe sau impozite. Nu doreşte nimeni, mai ales în perioadă de criză”, a dat asigurări liderul PSD.
Pe de altă parte, Klaus Iohannis a declarat luni, la Bruxelles, că este „corect” demersul coaliției de guvernare de a acorda românilor o serie de venituri suplimentare în contextul creșterii inflației. ”Au făcut un lucru bun”, a zis șeful statului, el precizând că sumele oferite de Guvern în pachetele de sprijin pentru pensionari, elevi și bugetari nu vor afecta deficitul bugetar.
”Vorbim de cateva masuri de sprijin in contextul unei inflatii destul de mari cauzata in definitiv de acest razboi. Am mai spus acest lucru, sunt convins ca asa este. Sigur, in detaliu putem discuta orice, dar grosso modo, cauza intregii crize economice, a inflatiei, a preturilor la energie, este acest razboi purtat de Rusia impotriva Ucrainei. In aceste conditii, Guvernul si coalitia, corect, au constatat ca oamenilor le e din ce in ce mai greu si e nevoie de masuri pentru a veni in sprijinul cetatenilor mai vulnerabili, in aceasta idee a fost noul pachet de sprijin si cred ca au facut un lucru bun, nu putem face abstractie de inflatia care mananca din venitul fiecarui roman. Calculul a fost facut asa incat sa nu afecteze deficitul”, a afirmat botosul Iohannis.
Iohannis acuză lipsa de comunicare în coaliție. ”Se discută mai mult la TV”.
Klaus Iohannis: ”Discuții evident sunt și este ușor de înțeles de ce sunt aceste discuții, în condițiile în care bugetul de stat trebuie să fie în posibilitatea de a finanța toate subvențiile care au fost decise, de exemplu, în sectorul energetic. Este nevoie, pe de cealaltă parte, de venituri și toată lumea caută venituri în plus, însă la acest moment nu există o decizie la nivelul coaliției pentru a schimba sistemul de impozitare și nu cred că se va întâmpla foarte curând, dar nu este după părerea mea greșit să fie luate în discuție diferite variante posibile, însă românii nu trebuie să trăiască cu teama că mâine se schimbă sistemul de impozitare și dintr-o dată trebuie să plătească mai mult. Aceste lucruri deocamdată rămân cum sunt stabilite și discuțiile care se poartă în mod nu neapărat cu titlul de noutate, dar ele se poartă mai mult la televizor decât în coaliție, deci, nu există o decizie politică pe creșterea impozitului sau a taxării și Guvernul s-a angajat să nu crească impozitarea, ceea ce așa va rămâne.”
De acord cu măsurile sociale.
Cât despre noile măsuri de sprijin pentru populație, ce ar putea impacta în deficitul bugetar, negociat deja cu CE, președintele a spus: ”Deficitul, da, a fost negociat, dar este o asumare a coaliției și a Guvernului că atât va fi în acest an. Nu despre asta vorbim, vorbim despre câteva măsuri care vin în sprijinul populației în condițiile unei inflații destul de mari, inflație care este cauzată în definitiv de acest război al Rusiei împotriva Ucrainei. Am mai spus acest lucru și în continuare sunt convins că așa este. Sigur, în detaliu putem să discutăm orice, dar grosso modo cauza întregii crize economice, a inflației, a prețurilor la energie este acest război purtat de Rusia și președintele Putin împotriva Ucrainei. În aceste condiţii, Guvernul şi coaliția, corect, au constatat că oamenilor le este din ce în ce mai greu și este nevoie de ceva măsuri pentru a veni în special în sprijinul cetățenilor mai vulnerabili. În această idee a fost decis noul pachet de sprijin și cred că au făcut un lucru bun. Nu putem să facem abstracție de o inflație care, practic, mănâncă din venitul fiecărui român. Însă calculul a fost făcut în așa fel încât să nu afecteze deficitul.”