Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că, potrivit INSP, ar putea apărea în valul patru aproximativ 4.000 de cazuri spitalizate pe zi. De asemenea, acesta susține că vârful valului patru ar putea fi la sfârșitul lunii septembrie.
”Numărul de cazuri spitalizate este mult mai mic decât numărul de cazuri spitalizate în cursul valului trei, chiar dacă numărul de infectări a ajuns să fie similar cu ceea ce s-a întâmplat în valul trei. Și atunci ne așteptăm ca numărul de internări să fie mai mic acum decât în valul trei, chiar dacă s-ar putea să ajungem la un număr de infectări similar cu cel din valul trei. Dar, pe de altă parte, facem apel către populație să meargă să se vaccineze.
Ultima raportare de la Institutul Național de Sănătate Publică corectează o raportare anterioară și estimează că vârful ar putea fi pe la finalul lunii septembrie. Dar este o estimare. Ne putem aștepta să apară modificări față de această estimare. Iar în scenariul cel mai rău posibil INSP-ul estimează că am putea ajunge la 4000 de pacienți spitalizați în perioadele de vârf pandemic”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, în cadrul conferinței de presă.
Raed Arafat, despre restricții pentru cei nevaccinați: „Poate că vor fi permisii pentru unii, ca să nu ajungem din nou la restricții pentru toți„.
Raed Arafat a subliniat din nou că România nu va mai reveni la un lockdown asemănător celui din anul 2020, de la începutul pandemiei ci, mai degrabă, se vor lua măsuri locale, în funcție de rată de incidență din fiecare zonă a țării și focarele COVID-19 care vor există în valul patru.
Legat de eventuale restricții aplicate doar persoanelor nevaccinate, acesta a precizat:
„Înainte erau restricții pentru toți. Acum poate că vor fi permisii pentru unii, că să nu ajungem din nou la restricții pentru toți. Nu e țintită persoană nevaccinata. Încercăm să menținem unele activități, fără să le închidem.
Dacă menținerea acestor activități se va baza pe vaccinare sau testare, ce facem este să aplicăm măsuri de sănătate publică care să limiteze răspândirea.
Varianta nouă poate să se răspândească foarte rapid. Este suficient un contact de 2-3 minute fără mască să infecteze.„
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, marți, 24 august, că nu se așteaptă la un nou lockdown în România, dacă va crește numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2.
”Lockdown, cum a fost înainte, nu se preconizează, pentru că avem alte mijloace și alte posibilități. Noi, oricum, nu am fost într-un lockdown total, să spunem că am închis țara, cum s-a întâmplat în alte părți. Noi am avut poate o situație mai serioasă la începutul pandemiei, în primele două luni, însă, după, noi am mers pe incidențe, măsuri mai mult locale sau zonale, nu pe măsuri generale, cu mici excepții. Acest lucru va fi, din nou, abordarea noastră!”, a spus Arafat.
Acesta a precizat că starea de alertă va fi prelungită în România. ”Sunt măsuri care vor fi luate pe zone”, a subliniat Raed Arafat.
Până astăzi, 24 august, pe teritoriul României au fost confirmate 1.092.122 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19). 1.052.478 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 782 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 137 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 34.439 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 23.08.2021 (10:00) – 24.08.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 14 decese (8 bărbați și 6 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitale din județele Alba, Bacău, Cluj, Constanța, Dolj, Gorj, Hunedoara, Iași, Mehedinți, Mureș, Suceava, Timiș, Vrancea.
Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani, 2 la categoria de vârstă 40-49 ani, 1 la categoria de vârstă 50-59, 2 la categoria de vârstă 60-69 ani, 4 la categoria de vârstă 70-79 ani și 4 la categoria peste 80 de ani.
13 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități.
Nu sunt raportate decese anterioare intervalului de referință.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 1.476. Dintre acestea, 205 sunt internate la ATI.
Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat marți, la Ministerul Sănătății, privind ”restricțiile pentru nevaccinați”, că ”eu le văd altfel.”
”Înainte erau restricții pentru toți. Acum, poate că o să fie permisii pentru unii, ca să nu ajungem din nou la restricții pentru toți.”, a explicat Raed Arafat, în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de ministrul Ioana Mihăilă.
”Este un pic altfel situația. Nu e țintită persoana nevaccinată, ci încercăm să menținăm unele activități, fără să le închidem. Dacă menținerea acestor activități se va baza pe vaccinare sau testare, atunci persoana nevaccinată poate să se testeze. Are acces la un mijloc, altul decât vaccinarea. Noi, ce facem, este să aplicăm măsuri de sănătate publică pentru a limita răspândirea.
Varianta nouă poate să se răspândească foarte rapid. E suficient un contact de două-trei minute fără mască, din ce citim, din concluziile științifice. Aplicarea unor măsuri de protecție sanitară și de sănătate publică este normală la acest moment.”, a mai declarat Raed Arafat, marți.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a mai declarat, marți, 24 august, că nu se așteaptă la un nou lockdown în România, dacă va crește numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2.
Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că, dacă România va fi lovită de valul 4 al pandemiei de Covid, situaţia nu va fi la fel de gravă ca în precedentele perioade cu vârfuri ale infectărilor, pentru că multe aspecte din sistemul sanitar au fost îmbunătăţite şi, în plus, avem avantajul vaccinării.
”În afară de videoconferinta, la care am participat cu doamna ministru, am realizat una cu UPU-rile, care va trebui sa faca fata unor pacienti cu probleme grave sau. De aceea am cerut sa se pregateasca si pentru categoria pacienti Covid, dar si pentru pacienti non-Covid. Avem in jur de 10.000 de cazuri pe zi, in total, asta fara cresterea cazurilor de Covid care ar putea surveni in urmatoarea perioada.
Începand cu saptamana viitoare vom creste capacitatea Centrului National de Coordonare a Interventiei si, ca o noutate, vom face saptamanal o conferinta de presa in care vom analiza situatia pe saptamana care va fi trecut si vom primi intrebari. Aceasta va fi diferita fata de cea pe tema vaccinarii.
Sunt mai multe unitati modulare, ca cea de la Elias, cele militare, pentru a le putea reactiva in caz de nevoie. Acestea ar fi pregatirile si saptamanal veti primi un raport despre problemele aparute si ce masuri s-au luat.
Spitalul de la Letcani este in proces de predare catre IGSU.
Ideea va fi sa ne putem baza pe spitale si pentru altfel de afectiuni si, eventual, doar unele spitale sa devina suport covid, iar altele sa fie mixte.
Dacă într-o zonă ajungem la incidența care prevede limitarea accesului în anumite zone, se va lua măsura. Dar se va merge și pe identificarea persoanelor vaccinate, care să poată intra în anumite zone. Acest lucru urmează să se decidă.
Când facem estimări, facem estimări, ele pot să se schimbe, iar când luăm decizii le luăm pe baza informațiilor din acel moment. În fiecare zi apar informații noi științifice și adaptăm deciziile față de informațiile noi.
Înainte erau restricții pentru toți, acum poate o să fie permisii pentru unii. Nu e țintită persoana nevaccinată. Încercăm să menținem anumite activități neînchise. Poate fi vaccinare, dar și testare. Încercăm să aplicăm măsuri de sănătate publică. Nu e vorba de a face diferente, ci de a actiona in mod diferit in functie de starea de sanatate. Pe baza informatiilor pe care le primim zi de zi incercam sa adaptam aceste masuri. In mod clar trebuie sa ai, in cazul adunarilor la interior, una dintre cele trei: test, vaccin sau trecere prin boala. Sigur ca, daca esti vaccinat, nu vei mai fi pus sa te testezi.
Inca o data, nu este vorba de a discrimina, ci de a adapta masurile la situatia de sanatate a persoanei.
Varianta nouă a coronavirus se răspândește foarte repede și aplicarea unor măsuri de protecție sanitară este normală la acest moment.”, a declarat Raed Arafat.