Acasă Declarații Întrebat de scumpirea polițelor auto obligatorii, Marcel Ciolacu, a anunțat un posibil faliment pe piața RCA: ”Există anumite semnale”

Întrebat de scumpirea polițelor auto obligatorii, Marcel Ciolacu, a anunțat un posibil faliment pe piața RCA: ”Există anumite semnale”

0
0
325

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat joi, un posibil faliment pe piața asigurărilor, în următoarea perioadă. El a precizat că guvernul va interveni, la momentul oportun, pentru stabilizarea prețurilor. Ciolacu a făcut o serie de comentarii pe tema scumpirii polițelor de asigurare auto obligatorii. În același context, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a confirmat că tarifele sunt prea mari, însă a precizat că acesta sunt stabilite de ASF.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu a vorbit miercuri despre un posibil anunț al unui faliment pe piața RCA, dar că e convins că ASF și Guvernul vor gestiona situația pentru o stabilizare ulterioară a prețurilor.

Ciolacu a fost întrebat de jurnaliști dacă nu se pune problema audierii conducerii ASF, în condițiile în care au fost anunțate tarife de referință majorate cu 40% pentru polițe.

Piața asigurărilor din România ar putea fi zguduită de un nou faliment, asemenea celui al City Insurance, dar guvernul va lua măsuri, împreună cu ASF, pentru stabilizarea prețurilor RCA. Declarația îi aparține președintelui PSD, Marcel Ciolacu. El a menţionat că vicepreşedintele ASF i-a solicitat o întâlnire pe acest subiect, în vreme ce preşedintele instituției urmează să se vadă cu premierul Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu a făcut aceste comentarii, întrebat fiind despre majorarea tarifelor pentru polițele RCA, cu 40%. Liderul PSD a spus că ASF este instituția care stabilește tarifele polițelor de asigurare și că Guvernul va interveni în cazul în care va fi nevoie de stabilizarea tarifelor.

Știţi foarte bine că aceste decizii le ia ASF şi Guvernul. (…) Există anumite semnale pe piaţă că ar exista această posibilitate (ca o firmă fie aproape de faliment – n.r.). A mai existat acest precedent. Eu ce vă pot răspunde este din precedentul care a fost, City Insurance, cam aşa ceva, unde statul a intervenit. Sunt ferm convins că şi de această dată cei de la ASF împreună cu Guvernul vor lua decizia cea mai bună (ca preţul să fie stabilizat – n.r.). Dacă este o decizie printr-o ordonanţă de urgenţă, ea va veni în Parlament”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ştiţi foarte bine că este posibil să fie un faliment anunţat. Sunt ferm convins că Guvernul va interveni, aşa cum a mai făcut-o. O să urmeze (o audiere, n.red.). Vicepreședintele ASF a solicitat și la mine întâlnire, am înțeles că președintele ASF a solicitat întâlnire și cu primul ministru. Repet, a mai existat această tendință o dată și eu știu că Guvernul României a reacționat în timp real”, a răspuns Ciolacu, potrivit Libertatea.ro.

Întrebat dacă are informaţii privind un posibil faliment pe piaţa RCA, Marcel Ciolacu a răspuns că aceste decizii le iau ASF şi Guvernul.

Există anumite semnale pe piaţă că ar exista această posibilitate. A mai existat acest precedent. Eu ce vă pot răspunde este din precedentul care a fost, unde statul a intervenit. Sunt ferm convins că cei de la ASF, împreună cu Guvernul României, vor lua decizia cea mai bună. Dacă este o decizie prin OUG, va veni în Parlament”, a completat el.

Publicația notează că tot miercuri, înainte de declarațiile lui Marcel Ciolacu de la Parlament, Vasile Ștefănescu, liderul uneia dintre organizațiile transportatorilor, COTAR, a spus că, din informațiile sale, soluția legală pentru situația găsită de ASF la Euroins este preluarea administrării companiei de către stat, ”astfel încât să scoată la suprafață toată mizeria acumulată”.

Euroins este cea mai dată în judecată entitate din România, cu peste 100.000 de procese în ultimii ani.

În acest context, ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu, este de părere că noile tarife de referință propuse de ASF pentru polițele de tip RCA sunt prea mari. El a precizat, însă, că acestea sunt stabilite de ASF în baza propriilor reglementări.

Și eu cred că sunt prea ridicate”, a afirmat Adrian Câciu.

Pe de altă parte, a spus Câciu, sunt prea puține companii de asigurare ce acționează pe piața românească, iar aceasta ar trebui diversificată. Ministrul a explicat că prețurile mari la asigurări se datorează numărului mic de asigurători de pe piață.

Trebuie, din punctul meu de vedere, ca piața de asigurări să se diversifice. Eu insist să spun că avem nevoie de mai multe companii de asigurări pe această piață, astfel încât competiția dintre ele să ducă la scăderea prețurilor. Resortul stabilirii tarifelor de referință este al Autorității de Supraveghere Financiară și eu cred că sunt prea ridicate”, a arătat Adrian Câciu.

Oficialul de la Finanțe a declarat că e nevoie de mai multe companii de asigurări pe aceasta piață, astfel încât competiția dintre ele să ducă la scăderea prețurilor.

Nicolae Ciucă a spus joi că ”fie Euroins va intra în insolvență, fie ASF va oferi spațiu pentru recapitalizare”.

Afirmația premierului a venit după ce compania bulgară a cerut ajutorul ambasadei la București, având loc cel puțin o întâlnire în vara anului 2022.

Mai exact, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară a făcut o nouă plângere penală împotriva Euroins, diplomații bulgari au intervenit la Guvern și au reușit să organizeze o întâlnire între Euroins și ASF la Palatul Victoria, în iunie 2022, conform unui răspuns pentru Libertatea al ASF. Cum s-au derulat evenimentele?

Euroins, lider pe piața asigurărilor RCA din România, este deținută de grupul bulgar Eurohold, cu sediul la Sofia. În februarie 2022, ASF trimitea către Parchet a doua sesizare penală pe numele Euroins.

Compania este acuzată că a respins mii de dosare de despăgubiri fără să să le verifice. Libertatea a prezentat documente interne din cadrul companiei în care apărea o rubrică ”nu raportăm” pe o listă cu dosarele din instanță ce trebuia transmisă către ASF.

Neraportarea numărului de dosare din instanță manipulează indicatorii de solvabilitate ai unei companii de asigurări, motiv pentru care conducerea ASF a decis, în ianuarie 2023, să facă o nouă plângere penală împotriva Euroins.

ASF nu a comunicat public efectuarea sesizărilor penale. ”La secret” a fost ținută și o întâlnire între Euroins și ASF, care a avut loc, anul trecut, la sediul Guvernului.

Din inițiativa Ambasadei Bulgariei la București, venită la solicitarea societății Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. de informare cu privire la cadrul de reglementare din România, Autoritatea de Supraveghere Financiară a răspuns unei invitații a Guvernului României, în luna iunie a anului 2022, în urma căreia a avut loc o întâlnire găzduită de Guvern la care au participat reprezentanți ai ASF și membri din cancelaria domnului prim-ministru”, se arată într-un răspuns primit de ziar din partea Autorității.

Ce s-a discutat? ”Cu această ocazie, a fost prezentat detaliat cadrul legal și condițiile de aplicare a acestuia, în scopul protejării consumatorilor de servicii și produse de asigurare”, conform ASF.

Cum explică ASF participarea la întâlnirea de la Guvern? ”Interesul tuturor consumatorilor de servicii și produse financiare este ca piața să fie competitivă, în care să activeze cât mai multe companii stabile. Autoritățile statului și implicit ASF au responsabilitatea de a proteja asigurații și piața, aplicând reglementările naționale și europene relevante, dar și consolidând supravegherea prudențială”.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja presat să își dea demisia după scorul dezastruos din primul tur al prezidențialelor, a început ”Noaptea cuțitelor lungi în PNL”

Facebook 17 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email ”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja …