Acasă Declarații În ciuda valului de proteste pro libertate, Rafila, trage de timp și amână relaxarea măsurilor: ”Nu este cazul încă de relaxări”

În ciuda valului de proteste pro libertate, Rafila, trage de timp și amână relaxarea măsurilor: ”Nu este cazul încă de relaxări”

0
0
851

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut anunțurile momentului cu privire la evoluția pandemiei de SARS-CoV-2 în România și măsurile luate în acest context.

Alexandru Rafila a devenit mai prudent după declaraţiile de săptămâna trecută. ”Ne pregătim categoric pentru ridicarea restricțiilor, dar cu precauție, pentru a nu crește numărul deceselor. Măsurile de relaxare vor fi luate când numărul de pacienți scade susținut. Tulpina Omicron, dominantă în România, peste 90% din totalul secvențierilor. Cifrele ne arată că am intrat pe un trend descendent, care trebuie să se cupleze cu alți doi indicatori ca să putem discuta despre ridicarea restricțiilor și chiar despre o eventuală renunțare la starea de alertă, la un anumit moment.”, a declarat Alexandru Rafila luni, într-o conferinţă de presă.

În primul rând este vorba despre scăderea numărului de persoane internate, dar, mai ales, este vorba despre scăderea numărului de pacienți internați la Terapie Intensivă. În țările europene, în care s-a decis renunțarea la cea mai mare parte dintre restricții, au puține persoane internate în secțiile ATI. Sunt țările cu un grad de acoperire mare vaccinală. Lucrul important este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienții și să nu mai reprezinte un tip de patologie amenințătoare de viață, ci să reprezinte – dacă vreți – o infecție banală. Ne pregătim categoric pentru ridicarea restricțiilor, dar cu precauție, pentru a nu crește numărul deceselor și pentru a nu supraaglomera spitalele din România”, a mai spus Alexandru Rafila.

În țările europene, în care s-a decis renunțarea la cea mai marte parte dintre restricții, au puține persoane internate în secțiile ATI. Sunt țări care au un grad de acoperire mare vaccinală, dar lucrul care este important atunci când se ia această decizie de ridicare a restricțiilor este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienții și, într-adevăr, infecțiile să nu mai reprezinte un tip de patologie amenințătoare de viață și să reprezinte, dacă vreți, o infecție banală.

Cu cât gradul de vaccinare a fost mai mare, manifestările au fost mai reduse și o să vedeți la sfârșitul acestei prezentări că sunt câteva state din Uniunea Europeană care au ridicat cea mai mare parte a restricțiilor și la care, datorită acoperirii vaccinale, datorită modului în care funcționează sistemul de sănătate, s-a ajuns la o situație care permite acest lucru și ne pregătim, categoric, și noi pentru așa ceva, dar cu precauție, cât să nu producem un număr mai mare de decese sau să supraaglomerăm spitalele din România”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Ministrul a afirmat apoi că, din cauza numărului mare de pacienți la secțiile ATI din România, momentan, nu putem aplica niciun fel de relaxare.

Nu putem aplica niciun fel de măsuri de relaxare în acest moment”, a mai spus Rafila.

De asta vă spuneam că nu putem să aplicăm niciun fel de măsuri de relaxare în acest moment, decât când acest indicator al gradului de ocupare a secțiilor de terapie intensivă începe să scadă în mod susținut. Rămâne să discutăm cu colegii de la Institutul Național de Sănătate Publică, cu alți specialiști, încât să putem să definim exact parametrii după care să putem să luăm decizii în consecință în ceea ce privește reluarea diferitelor tipuri de activități sau renunțarea la unele dintre restricți”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a precizat că 90% din totalul secvențierilor este dominat de tulpina Omicron.

Personal mă așteptam la o proporție mai mare de tulpini Delta, dar doar 1 din 8 pacienți internați la Terapie Intensivă are infecție cu tulpina Delta”, a mai spus Rafila.

Grupul de Comunicare Strategică transmite luni că, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat De asemenea, în acelaşi interval, au fost raportate 75 de decese, 11 fiind anterioare. La ATI sunt internate 1.155 de persoane, cu 14 mai multe decât în ziua anterioară. Incidenţa îmbolnăvirilor în Bucureşti a scăzut uşor, pentru prima dată de la sfârşitul lui decembrie 2021, luni având valoarea 38,07, faţă de 38,1 în urmă cu o zi.

Guvernul se pregătește să ridice restricțiile în România, odată cu expirarea stării de aertă, au declarat surse guvernamentale pentru Ziare.com. Executivul a pregătit și un calendar în această privință.Pe 6 martie expiră starea de alertă și Guvernul ia în calcul să nu o mai prelungească.

Tot atunci, Executivul ar putea decide ca masca să mai fie obligatorie doar în spațiile publice și în spațiile aglomerate.

Aprilie: Ar putea să se elimine cu totul masca, cu excepția mijloacelor de transport în comun.

Mai: revenirea la evenimente cu capacitate maximă.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja presat să își dea demisia după scorul dezastruos din primul tur al prezidențialelor, a început ”Noaptea cuțitelor lungi în PNL”

Facebook 17 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email ”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja …