Acasă Declarații Habarnistul ministru al Energiei, Virgil Popescu: ”Nu cred că se poate vorbi în România despre plata în ruble a gazelor, pe contractele care sunt în vigoare”

Habarnistul ministru al Energiei, Virgil Popescu: ”Nu cred că se poate vorbi în România despre plata în ruble a gazelor, pe contractele care sunt în vigoare”

0
0
1,006

Ministrul Energiei, habarnistul ”liberal”, Virgil Popescu, a vorbit vineri, despre declaraţia preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin potrivit căreia gazul rusesc va trebui plătit acum doar în ruble, că nu crede că se poate vorbi în România despre plată în ruble a gazelor, pe contractele care sunt în vigoare, el arătând că statul român nu are un contract direct cu Gazprom.

Statul român nu are un contract cu Gazprom, companiile private din România nu au contracte cu Gazprom, există intermediari ai Gazprom care vând gaze în România, la preţ legat de hub-urile de la Viena sau Amsterdam, în euro, iar aceste ocntracte se discută şi se negociază la nivelul companiilor, nu la nivelul statului român, iar o modificare unilaterală nu poate fi făcută într-un anumit contract”, a spus ministrul.

Virgil Popescu a continuat: ”Nu cred că se poate vorbi în România despre plată în ruble a gazelor, pe contractele care sunt în vigoare”.

Statul roman nu are contract cu Gazprom și nici companiile private, ci există intermediari ai Gazprom care vând gaze în România în euro, iar aceste contracte se discută la nivelul companiilor, nu la nivelul statului român, a declarat vineri Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Președintele Vladimir Putin a ordonat miercuri Gazprom, cea mai mare companie energetică din Rusia, să încaseze plățile pentru gaze naturale în ruble de la „țările neprietenoase”.

Furnizăm resurse reale, acest lucru (convertirea contractelor în ruble) nu va afecta numai gazul. La început gazul, apoi și alte resurse, atât energetice, cât și minerale, în comerțul cu țările occidentale”, a declarat el, precizând însă că „țările neprietenoase” vor putea plăti și în aur, nu doar ruble.

Prietenii Rusiei vor putea plăti în bitcoin gazele naturale.

În ceea ce privește ”țările prietene” precum China sau Turcia, care nu s-au aliniat sancțiunilor adoptate de Occident și alte state din jurul lumii împotriva Rusiei, acestea vor putea plăti livrările în moneda națională sau chiar bitcoin, potrivit lui Zavalnîi.

”Noi de mult propunem Chinei – și s-au luat astfel de măsuri – trecerea la decontări în monede naționale – pentru ruble și yuani. În consecință, cu Turcia va fi liră și ruble. La fel cu Serbia, care este moneda (n.r. deputatul a părut să nu știe că este vorba de dinar) plus ruble”, a explicat el.

Dacă există bitcoini, vom tranzacționa cu bitcoini. Aceasta este o practică absolut normală”, a mai anunțat oficialul rus.

Vladimir Putin a anunțat miercuri că a dat o săptămână Băncii Centrale a Rusiei și guvernului pentru a stabili procedura de cumpărare a rublelor pe piața internă de către cumpărătorii de gaz rusesc.

Serbia, țară care a anunțat că nu va impune sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, a declarat deja că această decizie îi va crea probleme în ceea ce privește plățile.

România ar putea avea gaz extras din Marea Neagră chiar din această vară, a spus ministrul energiei, Virgil Popescu, care vede posibil ca până la sfârșitul anului dependența de importuri a țării noastre să se înjumătățească, adică să ajungă la 15 la sută sau chiar mai puțin, iar în ceea ce privește dependența de gazul rusesc, aceasta să tindă chiar spre zero, fiind suplinită de alte surse.

Lucrările la instalația de exploatare a gazului din Marea Neagră au fost finalizate, iar acum au loc teste. Cei de la compania Black Sea Oil&Gas au finalizat practic lucrările în Marea Neagră, conducta este poziționată și în prezent sunt la testele de intrare a gazului în sistemul național de transport, a explicat ministrul energiei.

Eu estimez că în această vară, în sistemul naţional de transport va intra gaz românesc din Marea Neagră, din zona offshore. Total, producţia anuală, pe un an de zile, a acestei companii, Black Sea Oil&Gas, va fi de circa un miliard de metri cubi, deci vom avea intrat în această vară-toamnă în jur de trei milioane de metri cubi, zilnic, de gaz natural din Marea Neagră”, a calculat Virgil Popescu.

Gaz lichefiat din Azerbaidjan, o sursă alternativă de gaz.

În ceea ce privește interconectorul dintre Grecia și Bulgaria, prin care România ar putea primi gaz natural lichefiat, se fac eforturi foarte intense din partea autorităților bulgare și elene să termine lucrările.

Sunt convins că de data aceasta au realizat că trebuie făcut acest interconector, ceea ce va permite României să folosească coridorul vertical și să aducem atât gaz din Azerbaidjan, pentru că prin conducta TANAP, care ajunge din Azerbaidjan în Turcia, apoi TAP, care este din Turcia în Grecia și se duce spre Italia, se intercontează cu interconectorul dintre Grecia și Bulgaria, iar gazul din Azerbaidajan poate să vină prin coridorul vertical în România intrând pe la Giurgiu-Ruse în conducta BRUA. Din BRUA se duce în sistemul național de transport, iar dacă este mai mult decât avem nevoie, se poate duce, evident, către Ungaria și mai departe către toată Europa”, a explicat ministrul.

Acest interconector dintre Grecia și Bulgaria trebuia terminat de foarte mult timp, de vreo șase ani, a menționat Virgil Popescu. El a reaminit că România a fost practic exclusă de pe harta conductelor de gaze naturale, dar în 2020, odată cu noua directivă a gazelor naturale, conductele de tranzit care străbăteau Dobrogea, Ucraina-Dobrogea-Bulgaria-Grecia, au fost preluate, a fost reziliat contractul cu Gazprom și au fost preluate în sistemul național de transport.

Ele au fost legate în sistem reversibil la granița cu Bulgaria și cu Ucraina și avem astfel și un culoar nou de transport, Interbalcanic se numește, care leagă România-Ucraina, România-Bulgaria și Turcia, deci practic, de la sfârșitul anului trecut, independent de interconectorul Grecia și Bulgaria, am creat un nou culoar de transport al gazelor naturale, care poate aduce LNG din porturile turcești și, evident, gaz”, a arătat Virgil Popescu.

Dependența de importuri, redusă la sub 15 la sută.

El a confirmat că până la sfârșitul acestui an, gazul din import va fi diminuat în România, pentru că va intra în sistemul național de transport gazul din Marea Neagră, care este tot gaz românesc. „Eu n-aș vrea să dau cifre la dumneavoastră pentru că s-ar putea să vă dau vești bune în vară”, a spus ministrul, rugat să indice o proporție a reducerii dependenței de gaz de import a României.

Eu îmi doresc ca să avem cât mai puțin dependență, pentru că asta e obiectivul întregii Uniuni Europene, iar România este printre cele mai puțin expuse (țări). Acum depindem 25-27 la sută. La iarnă cred că vom ajunge să înjumătățim – chiar mai mult, cred eu. Eu sper și îmi doresc ca în iarna viitoare să nu mai avem nevoie – putem importa, dar să nu mai avem nevoie – de gaz rusesc. Și vrem să avem depozitele pline în această iarnă”, a menționat ministrul energiei, Virgil Popescu.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja presat să își dea demisia după scorul dezastruos din primul tur al prezidențialelor, a început ”Noaptea cuțitelor lungi în PNL”

Facebook 17 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email ”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja …