Acasă Actualitate Guvernul măsoară odată și taie de zece ori, Ciolacu împins în corzi amână OUG 84 privind testarea antidrog a șoferilor și promite investiții mari la INML

Guvernul măsoară odată și taie de zece ori, Ciolacu împins în corzi amână OUG 84 privind testarea antidrog a șoferilor și promite investiții mari la INML

0
0
206

Guvernul măsoară odată și taie de zece ori, Ciolacu împins în corzi, amână OUG 84 privind testarea antidrog a șoferilor și promite investiții mari la INML.

După ce mai acum câteva zile, Ciolacu ne spunea că nu e nicio ”tragedie” dacă rămânem vreo două zile fără permis, Guvernul ar putea amâna prin ordonanță de urgență prevederile privind testarea antidrog criticate de șoferi și de societatea civilă. Șoferii nu vor mai rămâne fără permis dacă refuză testarea antidrog cu aparatele rapide.

Cel mai probabil, această decizie va fi luată joi în ședința de Guvern, tot printr-o ordonanță de urgență.

De asemenea, Institutul Național de Medicină Legală ar urma să intre într-un program accelerat de dotare cu aparatură specială de testare antidrog, printr-o finanțare de la Banca Mondială.

Este vorba despre o investiție de peste 40 de milioane de euro.

Banca Mondială ar urma să organizeze și licitațiile, ca să nu existe dubii ulterior, mai spun sursele guvernamentale.

Consiliul superior de medicină legală a criticat OUG 84 antidrog, precizând că nu a fost informat cu privire la conținutul acestui act normativ.

După ce Guvernul va proroga prin OUG, în cinci zile se poate convoaca Biroul Permanent de la Senat care va lua act, iar ordonanța de urgență de prorogare va intra în vigoare.

În urmă cu câteva zile, premierul Marcel Ciolacu a declarat că susține ordonanţa potrivit căreia conducătorii auto care refuză testarea de către poliţişti cu etilotestul sau drugtestul vor rămâne fără permisul de conducere până la primirea rezultatelor – afirmând că ”nu e o catastrofă că pentru două zile rămâi fără permis”.

Potrivit unui comunicat al poliției, la nivel național, testarea rapidă pentru consum de droguri dă rezultate fals pozitive în proporție de 15 până la 20%.

Testul pentru depistarea drogurilor în sânge costa 558 lei pentru o singură substanță.

Premierul Marcel Ciolacu a propus luni în discuțiile cu mai mulți miniștri să amâne prin ordonanță de urgență prevederile privind testarea antidrog criticate de șoferi și de societatea civilă. În paralel, Institutul de Medicină Legală (IML) ar urma să fie dotat cu aparatura necesară de testare antidrog cu fonduri de la Banca Mondială.

Ca urmare a noului OUG, șoferii nu vor mai rămâne fără permis dacă refuză testarea antidrog cu aparatele rapide, care dau multe erori. Ei vor putea cere testarea la IML.

Premierul Marcel Ciolacu a avut o discuție luni cu ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, despre ordonanța de urgență privind testarea șoferilor pentru droguri, au declarat pentru G4Media surse politice.

La întâlnire a participat și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pentru a discuta despre asigurarea fondurilor pentru testarea șoferilor, potrivit acelorași surse.

Șoferii care ies pozitiv la testul rapid antidrog își vor primi permisul înapoi dacă în 72 de ore medicii legiști nu vor reuși să confirme sau să infirme, cu ajutorul probelor de sânge, rezultatul testului făcut în trafic, a declarat, pentru Adevarul, secretarul de stat in MAI Bogdan Despescu. Propunerea de modificare a ordonanței a fost făcută de premierul Marcel Ciolacu. În același timp, surse guvernamentale susțin că aplicarea prevederilor OUG 84/2024, care impune sancțiuni severe, inclusiv suspendarea permisului de conducere pentru șoferii care refuză testarea rapidă antidrog sau cu etilotestul până vin rezultatele probelor de sânge, s-ar putea amâna.

Ordonanța de Urgență nr. 84, adoptată de Guvernul României pe 28 iunie și publicată în Monitorul Oficial, a introdus noi reglementări privind verificarea consumului de alcool și substanțe psihoactive la volan. Iar cei care refuză testarea rapidă antidrog, rămân fără permis. Această măsură controversată a generat reacții puternice în rândul populației și al specialiștilor, având în vedere că statul nu are capacitatea de a procesa rezultatele testelor biologice în 48-72 de ore, iar așteptarea poate dura și mai mult de un an.

”Problema cea mai stringentă este cea referitoare la faptul că statul nu poate să-și asume un termen, iar în lipsa acestuia e dificil de a discuta despre eficiența legii și despre a proteja oamenii nevinovați. Nu poți într-o societate democratică, într-un stat de drept, așa cum pretinzi că ești să-ți asumi că există 38 din 100 de cazuri în care vor fi pedepsiți oameni nevinovați”, atrage atenția Cosmin Andreică.

O petiție pentru abrogarea prevederilor, inițiată săptămâna trecută de Declic, a fost semnată de zeci de mii de oameni. Ulterior, organizația neguvernamentală APADOR-CH a cerut Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională Ordonanța de Urgență nr 84/2004, care prevede că șoferii care refuză testele rapide și le preferă pe cele de sânge își vor pierde permisul de conducere până la aflarea rezultatelor testelor de sânge. „Această ordonanță a stârnit pe bună dreptate nemulțumirea cetățenilor, pentru că în loc să rezolve o problemă, o înrăutățește”, susține organizația, într-un comunicat de presă.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, că înăsprirea prevederilor referitoare la şoferii care consumă droguri este un pas bun, dar trebuie pus în practică în momentul în care rezultatele la testele de sânge pot veni într-un timp ”rezonabil”, de 48-72 de ore. În acest moment, rezultatele vin şi după patru luni. Premierul afirmă că România trebuie să investească în aparatură, un astfel de intrument costând în jur de 300.000 de euro. ”Nu e un capăt de ţară”, afirmă premierul.

Poliţia Română a anunţat, miercuri, că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive şi recomandă conducătorilor auto să verifice prospectul înainte de a se urca la volan. Aceste substanţe pot da rezultate pozitive la DrugTest, iar până la primirea rezultatelor analizelor de laborator se poate dispune, preventiv, reţinerea permisului de conducere, fără deschiderea unui dosar penal. Instituţia precizează că, în perioada 2021 – 2023, 15-20% din totalul mostrelor biologice prelevate au infirmat testele cu aparatele Drugtest.

În ciuda evidențelor că exact așa s-a întâmplat, Ciolacu susține, că nu există cazuri in care șoferii au rămas fara permis deși au luat doar o pastilă de raceală: ”Nu s-a intamplat pana acum acest lucru”.

Referindu-se la Ordonanta 84, seful Executivului a subliniat ca totusi trebuie gasita solutia pentru a nu fi abandonata lupta impotriva drogurilor si sa nu se faca o nedreptate unor oameni nevinovati.

”În primul rand, categoric, raspunsul (la analizele de sange pentru soferi – n.r.) trebuie sa fie intre 48 de ore si 72 de ore de la IML. Pana acum se facea imediat dosar penal, in urma testului facut. Toate aceste lucruri se vor lamuri joi”, a sustinut Ciolacu.

El a fost intrebat ce ar trebui sa faca un sofer care ramane fara permis desi a luat o simpla pastila de raceala.

”Nu s-a intamplat pana acum acest lucru, stiu si eu, stiti si dumneavoastra. Imi puneti o intrebare ca si cum s-ar intampla acest lucru. Eu v-am spus: joi vom lua masurile ca acest lucru sa nu se intample”, a conchis premierul.

Parlamentul trebuie convocat in sesiune extraordinara pentru corectarea Ordonantei care schimba Codul rutier, a transmis, luni, USR, intr-un comunicat de presa, sustinand totodata ca ministrul de Interne, Catalin Predoiu, trebuie „sa lase pe cineva care se pricepe sa duca lupta cu drogurile”.

”USR cere demiterea de urgenta a ministrului de Interne, Catalin Predoiu, si convocarea Parlamentului in sesiune extraordinara pentru a corecta OUG 84/2024, care ii trateaza drept ‘ drogati’ pe conducatorii auto care au consumat medicamente uzuale ca Paracetamol Parasinus, Nurofen sau sunt sub tratament pentru diabet. Inainte de a emite o ordonanta abuziva si neconstitutionala, Predoiu ar fi trebuit sa se gandeasca la modul in care urma aceasta sa fie aplicata. Este responsabilitatea Executivului Ciolacu sa realizeze, inainte de a schimba regulile de testare, achizitia de aparate pentru prelucrarea testelor si angajarea personalului aferent”, precizeaza comunicatul de presa.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a amintit ca, inca din luna noiembrie a anului trecut, a atras atentia ca „mii de teste efectuate cu aparatele Drugtest ale Politiei sunt fals pozitive si oameni cinstiti sunt tratati ca infractori de statul roman, raman fara permise de conducere si li se intocmesc abuziv dosare penale”. „Ciolacu nu isi asuma responsabilitatea pentru deciziile catastrofale ale lui Predoiu si promite dotari pentru cresterea capacitatii de prelucrare a testelor, doar ca ‘ordonanta drogatilor cu Nurofen’ produce deja efecte”, a aratat Ungureanu.

Senatoarea USR Simona Spataru, presedinta Comisiei pentru constitutionalitate, a afirmat ca „ministrul Catalin Predoiu a esuat in lupta cu drogurile si, pentru ca nu le poate tine piept traficantilor si dealerilor, se ‘razboieste’ acum cu soferii care pot avea ghinionul de a face teste neconcludente”.

”Predoiu si sefii Politiei Romane nu au curaj sa se lupte cu retelele de trafic de droguri, cu dealerii si cu cei care aduc drogurile pe strazile si cluburile din Romania. In schimb, Predoiu si Despescu se razboiesc cu cei pe care-i doare o masea sau au racit si s-au urcat la volan. Dar Politia nu ar aresta vreun interlop care controleaza retele de distributie a drogurilor! Acesta este statul abuziv si esuat propus de PSD si PNL”, a declarat Simona Spataru.

Potrivit senatoarei, una dintre cauzele actualei situatii este provocata si de faptul ca Guvernul a ales sa renunte, practic, „la orice urma de transparenta si dezbatere publica” si a promovat o ordonanta, iar „aberatiile” din actul legislativ pot fi corectate doar prin convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului.

Simona Spataru a solicitat Avocatului Poporului sa atace aceasta ordonanta la Curtea Constitutionala.

Controversa iscată pe marginea rateurilor date de rezultatele aparatelor de testare a participanților la trafic, dacă au consumat alcool sau droguri, a ajuns pe masa Guvernului. Acesta a adoptat OUG 84/2024, prin care șoferii pot cere prelevarea de probe biologice de către Institutul Național de Medicină Legală, în cazul în care n-au încredere în rezultatele testărilor antidrog făcute de agenții de poliție din teren. Însă, obținerea rezultatelor pot dura chiar și un an; timp în care șoferii pot rămâne fără permis în tot acest timp, în care este posbil să nu se fi făcut vinovați de acuzațiile aduse. Ministerul Administrației și Internelor poate interveni cu ajustări, spune purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Legiștii desființează OUG 84 care a revoltat șoferii: ”Poate duce la abuzuri. Unele substanțe psihoactive pot fi prezente în cantități extrem de mici în alimente”.

Consiliul Superior de Medicină Legală a transmis un punct de vedere în legătură cu controversata Ordonanță 84 care modifică Codul Rutier. Ordonanța este contestată pentru că introduce posibilitatea polițiștilor de a reține permisul de conducere al șoferilor care refuză să fie testați cu aparatul Drug-test. Specialiștii Consiliului susțin că modificările legislative pot duce la abuzuri și că există substanțe, inclusiv în alimente și medicamente, care deși nu au niciun efect psihoactiv asupra șoferului, pot fi depistate la testele toxicologice. Aceștia dau exemplul macului sau al codeinei, utilizată ca antitusiv.

”Starea de influență NU trebuie stabilită strict pe baza prezenței unei/unor substanțe psihoactive în corpul persoanei, substante ce pot fi active, inactive, metabolizate complet sau parțial prin metaboliți activi sau inactivi, etc., ci pe baza unor valori cantitative cut-off, valori sub care este dovedit prin studii științifice unanim acceptate că ele NU au niciun efect clinic asupra capacității unei persoane de a conduce autovehicule”, se arată în punctul de vedere al Consiliul Superior de Medicină Legală.

”Starea de influență trebuie stabilită pe baza unei examinări medico-legale, care să ia în considerare statutul clinic al persoanei la momentul opririi în trafic (sau cât mai aproape de acest moment) și valorile efective identificate la examenul toxicologic. În absența unei confirmări, în sânge, a prezenței unei substanțe psihoactive, în doze care pot avea efecte clinice, conducătorul de autovehicul nu ar trebui să fie considerat a fi sub influența acestora, iar carnetul nu ar trebui retras decât, eventual, pe o perioadă limitată (12-24 ore), o reevaluare trebuind să fie făcută apoi după”, se mai arată în document.

În punctul de vedere transmis de Consiliul Superior de Medicină Legală se arată că Ordonanța 84 poate duce la abuzuri din partea polițiștilor.

”Alineatul 2 prevede situațiile în care polițistul rutier este obligat să solicite conducătorilor autovehiculelor testarea; cu toate acestea, din analiza textului legislativ reiese faptul că polițistul poate solicita testarea și în alte situații, doar că acestea nu sunt obligatorii. Această posibilitate poate duce la abuzuri, nefiind stabilite explicit situațiile în care polițistul poate (fără a fi obligat) să solicite testarea”, se arată în punctul de vedere.

De asemenea, se arată că „realizarea testărilor de toxicologie în afara sistemului medico-legal, în vederea stabilirii prezenței substanțelor psihoactive la conducătorii auto este IMPROPRIE probațiunii judiciare”. Acesta referire are legătură cu modificarea legislației astfel încât testarea să poată fi făcută și în unități proprii ale Poliției Române.

”Testările toxicologice în afara sistemului medico-legal se pretează la emiterea unor buletine de analiză care sunt în pericol să nu aibă întotdeauna girul obiectivității, principiu de bază al activității medico-legale, ceea ce deschide poarta echivocului în probațiunea judiciară; este mai utilă concentrarea pe creșterea capacității de analiză toxicologică în cadrul rețelei medico-legale, astfel încât să nu se deschidă această cutie a Pandorei a probațiunii judiciare”, transmite Consiliul.

Unele substanțe pot fi prezente în alimente și medicamente

Specialiștii Consiliului Superior de Medicină Legală explică cum pot apărea situații în care datorită sensibilității extrem de mari a probelor analitice actuale, pot fi detectate substanțe psihoactive la niveluri mult sub cele care pot duce la efecte clinice.

”De exemplu, inhalarea de fum de marijuana de la o altă persoană, care consumă substanța respectivă poate pozitiva un test rapid sau un test pe sânge pentru cannabis/metaboliți). Unele substanțe psihoactive pot fi prezente în cantități extrem de mici în alimente, aici exemplul clasic fiind macul, care conține cantități infinitezimale de opiacee, fără niciun efect clinic, dar care pot duce la pozitivarea testelor toxicologice.

Multe medicamente uzuale conțin substanțe care pot duce la pozitivarea unor teste toxicologice, fără ca ele să fie în concentrații apte de a duce la o afectare a capacității de conducere autovehicule. De exemplu, codeina, utilizată ca antitusiv în cantități reduse, va da reacții pozitive la opiacee. Cantitatea utilizată ca antitusiv NU are efecte asupra capacității de a conduce autovehicule.

Utilizarea prospectului medical pentru a evalua prezența unor substanțe psihoactive NU este o metodă fezabilă de identificare a substanțelor care pot fi identificate prin testări toxicologice, deoarece acesta nu conține informații cu privire la remanența în organism a substanțelor active farmacologic, aceasta fiind mult mai mare decât durata de timp cât medicamentele respective au efecte clinice. De exemplu, dacă o substanță X are efecte clinice 4 ore (valoare trecută în prospect), este posibil să dea rezultate pozitive la examenul toxicologic la 8, 16, 24, sau chiar 48 de ore (funcție de sensibilitatea aparatului de analiză), lucru care NU este precizat în prospect. Analizele calitative sunt ieftine, rapide și disponibile la nivelul majorității instituțiilor medico-legale și medicale. Analizele cantitative sunt însă cele care pot avea valoare probatorie în justiție. Acestea sunt mai scumpe, necesită echipamente complexe și sunt mai puțin rapide, ele fiind disponibile, în momentul de față, doar în câteva instituții medicolegale”, se mai arată în punctul de vedere al Consiliului.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Procurorii, un nou eșec lamentabil, judecătorii i-au pus în libertate pe cei 3 acuzați pentru asasinarea milionarului Ioan Crișan, Laura Crișan, eliberată

Facebook 33 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După mai bine de 3 ani, procurorii,…