Acasă Declarații Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, se trezește vorbind: „Este un fenomen de criză, avem o creştere foarte rapidă a preţurilor”

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, se trezește vorbind: „Este un fenomen de criză, avem o creştere foarte rapidă a preţurilor”

0
0
691

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a anunţat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că „avem o creştere foarte rapidă a preţurilor, ceea ce reflectă un şoc puternic sau un fenomen de criză„.

Mugur Isărescu a vorbit, astăzi, în cadrul conferinţei, despre inflaţia din România, dar şi despre criza preţurilor tot mai mari.

Inflaţia a început să crească din iunie 2021. Avem o creştere foarte rapidă a preţurilor ceea ce reflectă un şoc puternic sau un fenomen de criză. Cauzele sunt preţurile la energie.

Avem câteva episoade de panică, le-am trăit cu toţii. Piaţa valutară, case de schimb. A durat două săptămâni din motive de lipsă de bancnote, însă am reuşit să ţinem cursul stabil, dar a fost panică şi la ulei, şi la carburanţi.

Să vedem ce fenomen avem pe plan european, global. Dacă ne consolează cu ceva, România nu mai este locul 1 la inflaţie. Avem vreo 7-8 ţări înaintea noastră.

Banca Europeană a zis că nu va fi inflaţie tranzitorie, ci va dura, din cauza costurilor la energie. România a avut o legătură mai coerentă între rata inflaţiei şi dobânzi. Am ţinut dobânzile bine peste inflaţie până în 2008 şi apoi am avut dobânzi pozitive, iar când a venit pandemia ne-am ferit să avem o politică agresivă de reducere a inflaţiei.

Cauzele sunt preţurile la electricitate, gaze şi combustibili. Acestea au avut o contribuţie majoră la inflaţie, încă de vara trecută. Dacă nu existau compensările, inflaţia ar fi fost 20%„, a declarat Mugur Isărescu.

România nu mai este pe locul 1 la inflație în Uniunea Europeană, avem șapte-opt țări înaintea noastră, inclusiv din zona euro, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a prezentat raportul asupra inflației pe primul trimestru al acestui an.

Dacă ne consolează cu ceva, România nu mai e pe locul 1 la inflație în UE, avem 7 – 8 țări înaintea noastră, inclusiv țări din zona euro. Țările din zona baltică – acolo inflația este semnificativ mai mare.

Apoi Cehia, în mod curios Olanda. Avem și Bulgaria cu inflație mai mare, ei n-au deficitele fiscale pe care le are România.

Nici Germania vestită pentru fobia pe care o are la inflație nu stă mai bine.

Sunt datele din indicele armonizat al prețurilor de consum pentru țările europene.

Suntem după o perioadă în care inflația a fost foarte scăzută și cu creștere economică joasă cam opt ani de zile în Europa.

Din 2013 – 2014, zona euro a avut dobânzi apropiate de zero sau negative, deși periodic au fost mici rate de inflație. Niciodată peste 2%, asta explică de ce până în toamnă, spre ianuarie 2022, în Europa se considera că acest episod de inflație e tranzitoriu. Recent BCE și-a făcut mea culpa, spunând că a greșit și că inflația nu e tranzitorie.

Inflația e o discuție mai mult sau mai puțin teoretică. În ultima perioadă, electricitatea, gazele naturale, combustibilii au avut contribuții esențiale la inflație, începând din vara anului trecut.

Dacă nu ar fi fost schemele de compensare, indicele prețurilor de consum ar fi fost mult mai mare. Acum avem 14%, altfel, în aprilie ar fi fost aproape 20%„, a declarat Mugur Isărescu.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja presat să își dea demisia după scorul dezastruos din primul tur al prezidențialelor, a început ”Noaptea cuțitelor lungi în PNL”

Facebook 21 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email ”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja …