Gândire ”liberală”, Alina Gorghiu: ”Traficul de persoane se regăseşte în toate societăţile moderne, fie că vorbim de România sau de alte state occidentale. De aceea, opţiunea de a ne coordona eforturile este singurul scenariu care ne face mai puternici.”
Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu a declarat marţi, în cadrul conferinţei internaţionale ”Provocări comune şi noi perspective în lupta împotriva traficului de persoane”, organizată de Guvernul României, prin Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară şi Grupuri Vulnerabile, Senatul României şi International Justice Mission, că traficul de persoane se regăseşte în toate societăţile moderne, fie că vorbim de România sau de alte state occidentale şi de aceea, opţiunea de a ne coordona eforturile este singurul scenariu care ne face mai puternici, mai curajoşi, mai informaţi şi uniţi, pentru ca reţelele de trafic de persoane să devină ele cele vulnerabile.
”Apreciez oportunitatea de a discuta împreună despre provocările pe care le întâmpinăm în lupta împotriva traficului de persoane. Acest fenomen este barbar şi traumatizant. Încalcă drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi nu ar trebui să îşi aibă locul în nicio societatea democratică şi civilizată! Dar…traficul de persoane se regăseşte în toate societăţile moderne, fie că vorbim de România sau de alte state occidentale. De aceea, opţiunea de a ne coordona eforturile este singurul scenariu care ne face mai puternici, mai curajoşi, mai informaţi şi uniţi, pentru ca reţelele de trafic de persoane să devină ele cele vulnerabile”, a afirmat preşedintele interimar al Senatului.
Alina Gorghiu a precizat că singur, niciun guvern nu poate face faţă traficului de persoane şi cu toţii avem o responsabilitate în acest sens. ”Dacă ne raportăm la România, traficul de persoane este o problemă care reprezintă o preocupare pentru fiecare cetăţean în parte, pentru mediul de afaceri, dar şi pentru toată societatea în întreg ansamblul ei politic şi instituţional. Pentru cetăţeni, traficul de persoane aduce atingere umanităţii şi distruge ţesutul social al comunităţilor locale. Pentru mediul de afaceri, acest fenomen afectează economia şi denaturează pieţele. Iar pentru societatea noastră, traficul de persoane alimentează violenţa şi crima organizată, creează incertitudine şi pune în pericol sănătatea publică. Trebuie să continuăm să luăm măsuri bune şi aplicate. Să adoptăm legi moderne împotriva traficului de persoane. Să consolidăm sistemele de justiţie. Să sprijinim corespunzător victimele traficului de persoane”, a subliniat Gorghiu.
Preşedintele interimar al Senatului a mai spus că ”nu este uşor să combatem un fenomen infracţional complex şi transnaţional şi în contextul diversificării tehnicilor şi mijloacelor de a exploata persoanele vulnerabile, traficul de persoane rămâne o ameninţare gravă la nivel naţional, european şi global”.
”Datele oficiale disponibile nu sunt tocmai îmbucurătoare. Şi ce este şi mai trist, multe dintre victime sunt femei şi copii exploataţi în scopuri sexuale. Datele oficiale pentru anul 2021, în cazul României, arată că 9 din 10 persoane traficate au fost femei, 1 din 2 victime fiind copil, în 80% din cazuri au fost identificate infracţiuni de exploatare sexuală. Cu toate acestea, fiecare persoană care este salvată şi care îşi reconstruieşte viaţa este o victorie pentru toţi. În lupta cu agresiunea sexuală şi exploatarea continuă, suferinţa şi tăcerea nu le putem măsura în statistici. Întreaga societatea devine vulnerabilă pentru că asistă la răsturnarea valorilor şi principiilor etice în raport cu care construim prezentul şi viitorul nostru comun. Trebuie însă să înţelegem că numai acţiunile şi măsurile concrete pot produce schimbări reale. În primul rând, o evaluare mai amplă a traficului de persoane, astfel încât să înţelegem amploarea acestui fenomen”, a spus ea.
Potrivit Alinei Gorghiu, ”rezultatele palpabile în această direcţie sunt condiţionate de alocarea unor finanţări corespunzătoare, de un efort comun şi asumat de autorităţile publice centrale şi locale, dar şi de o schimbare de paradigmă şi de mentalitate”.
”În al doilea rând, să ne aplecăm mai mult atenţia asupra traficanţilor. Aşa cum aceştia folosesc tehnologia şi internetul pentru a-şi exploata victimele, tot în acest fel să folosim şi noi tehnologia pentru a-i opri. Încurajez companiile IT şi instituţiile specializate să dezvolte aplicaţii care să potenţeze siguranţa şi securitatea în mediul online. În al treilea rând, trebuie să facem şi mai mult pentru ca victimele să îşi refacă viaţa. Acestea au nevoie de asistenţă, de sprijin şi de protecţie imediată, continuă şi de specialitate. Să încurajăm victimele să devină nu numai supravieţuitori, ci şi potenţiali lideri şi susţinători. Curajul, demnitatea şi rezistenţa lor să devină exemple care pot aduce o schimbare în întreaga societate. Şi nu în ultimul rând – şi acesta este un mesaj clar pe care vreau să îl transmit – să avem toleranţă zero pentru infracţiunile privind traficul de persoane”, a completat ea.
Gorghiu a mai spus că ”traficul de persoane nu este imposibil de combătut, dar nu e nici misiune uşoară.”
”Ţara noastră a realizat progrese în această direcţie, cele mai importante fiind determinate de activitatea de monitorizare şi identificare a fluxurilor la graniţă. România a confirmat că este un furnizor de securitate, iar încercările de a ne decredibiliza pentru a satisface anumite interese politice nu sunt justificate! Mecanismul de identificare a victimelor traficului de persoane constituie un pas strategic pentru România, apreciat de partenerii şi aliaţii din NATO şi UE. În contextul în care, la nivel european, România se află printre principalele ţări de origine ale victimelor traficului de persoane, mecanismul este de o reală importanţă”, a spus Gorghiu.
Ea a declarat că ”traumele războiului din Ucraina sunt resimţite de milioane de persoane care şi-au părăsit ţara cu speranţa că vor beneficia de securitate şi protecţie, de solidaritate şi de înţelegere”. ”Victimele invaziei Ucrainei de către Rusia au devenit însă predispuse traficului de persoane. Pentru a combate expunerea permanentă a persoanelor vulnerabile – femei şi copii, bătrâni, membrii ai minorităţilor religioase şi etnice, la exploatare sexuală sau muncă forţată, avem nevoie de adaptarea constantă a instrumentelor de monitorizare-intervenţie şi de mobilizarea unor resurse impresionante, toate realizate în parteneriat cu ONG-urile, bisericile şi agenţii economici. Cooperarea şi colaborarea continuă cu toate statele membre ale Uniunii Europene şi cu autorităţile din Ucraina este de o importanţă majoră pentru a preveni şi combate plasarea refugiaţilor vulnerabili în mâinile unor traficanţi pentru care nu există limite, nu există frică şi nici empatie”, a mai menţionat Gorghiu.
Preşedintele interimar al Senatului a subliniat în final că conferinţa este importantă pentru a integra resursele şi informaţiile disponibile într-o strategie centrată pe sprijinirea victimelor, pe înfăptuirea actului de justiţie, pe educarea (timpurie) şi pe sensibilizarea populaţiei ”Sa nu uitam: Lupta împotriva traficului de persoane este una dintre marile provocări pentru conservarea drepturilor omului din societăţile noastre actuale!”, a spus Gorghiu în discurs.