Acasă Declarații Extrădătoarea ministresă Gorghiu, referitor la Prinţul Paul: ”Instanţa se va pronunţa dacă îl predau, aşa cum a spus instanţa de fond din Malta, şi în ce condiţii”

Extrădătoarea ministresă Gorghiu, referitor la Prinţul Paul: ”Instanţa se va pronunţa dacă îl predau, aşa cum a spus instanţa de fond din Malta, şi în ce condiţii”

0
0
60

Extrădătoarea ministresă Gorghiu, referitor la Prinţul Paul: ”Instanţa se va pronunţa dacă îl predau, aşa cum a spus instanţa de fond din Malta, şi în ce condiţii”.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat că instanţa din Malta se va pronunţa, în 31 iulie, cu privire la predarea Prinţului Paul către România, menţionând că acesta va suporta cheltuielile de aducere în ţară, în cazul unei astfel de decizii. Gorghiu a afirmat că, în decurs de o lună, sunt deja circa 50 de fugari care trebuie să suporte costurile aducerii în ţară.

”Luna trecută a intrat în vigoare Legea fugarului, care spune aşa: ai bani să te duci până în Indonezia să fugi de executarea pedepsei în România, sau în Spania, sau în Marea Britanie, când te întoarce statul român scoţi tu banii din buzunar pentru întoarcerea ta. Şi deja sunt vreo 50 de fugari care se vor supune rigorilor acestei legi”, a afirmat Gorghiu.

Ea a adăugat că sunt deja vreo 900 de garanţii pe care conducerea penitenciarelor, prin Ministerul Justiţiei, le-au depus la instanţe din toată lumea pentru a fi aduşi înapoi fugari.

”Am adus în ultimul an 1.100-1.200”, a precizat ministrul Justiţiei.

Referitor la Prinţul Paul, pronunţarea va fi în 31 iulie.

”La sfârşitul acestei luni, instanţa se va pronunţa dacă îl predau, aşa cum a spus instanţa de fond din Malta, şi în ce condiţii. Eu sunt un om care crede că fiecare dosar trebuie să merite efortul instituţiilor statului, de aceea colegii de la ANP, pentru că se ridica această problemă a condiţiilor din penitenciare şi pentru că instanţa din Malta ne-a solicitat, am fost extrem de disponibili şi de deschişi şi fac asta cu orice fel de dosar de fugar.

Dacă instanţa de oriunde doreşte să afle condiţiile din penitenciare în afară de documentele oficiale şi vrea să audieze conducerea penitenciarelor, şi eu sunt disponibilă să merg oriunde să explic că s-au schimbat aceste condiţii”, a explicat Alina Gorghiu.

Ea a confirmat că, dacă va fi adus în România, Prinţul Paul va plăti costurile.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, declara, în 10 iulie, despre predarea lui Paul-Philippe al României, că a fost termen în dosar la Curtea Constituţională din Malta, cauza având ca obiect presupuse încălcări ale drepturilor omului din cauza condiţiilor din penitenciarele din România, iar Administraţia Naţională a Penitenciarelor a participat, ca martor, şi a dat detalii despre condiţiile din penitenciarele din ţara noastră.

Ministrul preciza că în ultimii ani, au fost făcute îmbunătăţiri considerabile în sistemul penitenciar, iar României nu i-au mai fost refuzate predări din cauza condiţiilor din penitenciare.

”Decizia Curţii Constituţionale nu va fi definitivă, ci poate fi atacată cu apel. Acest dosar este separat de cel privind predarea în baza mandatului european de arestare. Cel privind predarea, care a fost dispusă de instanţă malteză în fond, se află în apel, iar instanţa ar urma să se pronunţe definitiv în curând”, explica Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției: Flagelul drogurilor nu ocolește pe nimeni. E ca în orice profesie, nu există profesie care să nu fie afectată, nici de corupție…n-avem sistemul perfect, ideal. Sigur că atunci când lucrezi cu droguri ai și tentația de a le consuma. Când ești în poliție, poți crede că poți trafica și că e mai ușor. Sunt persoane în diverse profesii de la care te aștepți la rigoare, să fie modele, etalon, se întâmplă. Nu e scăpată de sub control situația. Agenția anti-drog e cea care raportează, eu v-am spus ultimele raportări care sunt de ordinul milioanelor de români care au încercat droguri. Însă vă spun că datele dacă le vor face publice după un raport o să arate clar că a crescut relevant numărul de români și în segmentul de populație tânără. Nu vreau să vă dau estimări că nu le pot ajusta corect dar pot pune mâna în foc pentru a spune că a crescut foarte multe numărul tinerilor pentru că accesul e tot mai ușor. Cu cât mai multă e expunerea la aceste produse, cu atât mai mare va fi consumul.

Drogurile sunt din ce în ce mai ieftine, motiv pentru care consumul a crescut, dar avem soluții, e un război care se duce de statul român. Avem registru al traficanților, legea e în vigoare, va fi operațional de la 1 ianuarie 2025. Vom ști în fiecare secundă dacă am identificat un om în trafic, persoană condamnată, poți să-l oprești să-l verifici, ce are în portbagaj, ce loc de muncă are, sunt pârghii pe care statul român le are.

Încarcă mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Procurorii, un nou eșec lamentabil, judecătorii i-au pus în libertate pe cei 3 acuzați pentru asasinarea milionarului Ioan Crișan, Laura Crișan, eliberată

Facebook 71 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După mai bine de 3 ani, procurorii,…