Ministrul Mediului, Tánczos Barna, reacționează tardiv: „Cer Blue Air să reia zborurile imediat, să-și onoreze obligațiile față de călători și cele față de bugetul de stat”.
Ministrul Mediului, Tánczos Barna a avut o reacție imediată după ce compania aeriană Blue Air a decis marți să sisteze toate zborurile din România până luni, 12.09.2022, din cauza unei popriri pe conturi din partea Ministerului Mediului. „Decizia de a suspenda aceste zboruri este una absolut nejustificată„, a afirmat acesta.
La scurt timp după ce Blue Air a anunțat marți că va sista toate zborurile din România până luni,12.09.2022. pe motiv că ministerul Mediului a pus poprire pe conturile firmei, Tánczos Barna, ministrul Mediului a realizat o declarație publică în care a cerut companiei să reia zborurile imediat.
Totodată acesta a încurajat compania să se adreseze Administrației Fondului pentru Mediu astfel încât să poată obține o reeșalonare a datoriilor.
„Decizia de a suspenda aceste zboruri este una absolut nejustificată. Blocarea conturilor de către AFM nu justifică în nici un fel suspendarea imediată a tuturor zborurilor de către această companie.
Are obligația de a plăti această datorie la bugetul AFM datorită faptului că nu a achiziționat și nu a restituit certificatele de gaze cu efecte, obligația companiei, obligația respectată de celelalte companii aeriene. S-a ajuns la această situație din cauza faptului că Blue Air nu a respectat legea„, a afirmat Tánczos Barna.
„Conturile au fost blocate de care Administraţia pentru Fondul de Mediu din cauza faptului că Blue Air are o datorie de peste 28 de milioane de lei la bugetul AFM, este în procedură de executare silită de foarte mult timp, motiv pentru care s-a procedat, conform legii, la recuperarea acestei creanţe. Decizia de a suspenda aceste zboruri este una absolut nejustificată. Blocarea conturilor de către AFM nu justifică în niciun fel suspendarea imediată a tuturor zborurilor de către această companie.
Cer Blue Ar să reia zborurile imediat, să își onoreze obligațiile faţă de călători, să îşi onoreze obligaţiile faţă de bugetul de stat, să se adreseze imediat AFM pentru a solicita o reeşalonare a acestei datorii şi de a rezolva, pe cale legală, acest diferend. Are obligaţia de a plăti această datorie la bugetul AFM pentru că nu a achiziţionat şi nu a restituit certificatele de gaze cu efect de seră, obligaţia companiei, obligaţie respectată de celelalte companii aeriene.
S-a ajuns în această situaţie din cauza faptului că Blue Air nu a respectat legea. Această blocare a conturilor nu justifică în niciun fel suspendarea imediată a tuturor zborurilor. Ministerul Transporturilor, prin licenţa pe care a emis-o, nu a condiționat niciodată activitatea acestei companii în acest fel şi nu le-a dat dreptul niciodată să facă o asemenea suspendare a tuturor zborurilor. Solicit companiei Blue Air să se adreseze imediat AFM şi să rezolve pe cale legală acest diferend. Solicit, de asemenea, să reia imediat toate zborurile şi să îşi onoreze obligaţiile faţă de călători„, a declarat Tánczos Barna.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că a avut o discuţie cu ministrul Mediului, Barna Tanczos, cu privire la situaţia creată în urma suspendării zborurilor companiei Blue Air.
„Am vorbit cu ministrul Barna, pentru că poprirea a fost făcută de către AFM şi urmează să aibă o discuţie cu cei care au luat această decizie şi să deblocheze situaţia pentru că nu putem lăsa românii să aştepte în aeroporturile din care urmau să vină către ţară. Este vorba de 3.000 de români„, a spus el, înainte de a participa la evenimentul „România Viitorului” organizat la Politehnică.
Întrebat dacă vor exista consecinţe, el a răspuns: „Am vorbit cu domnul ministru, aşa cum am spus, şi urmează să analizăm şi să luăm o decizie„.
Blue Air Aviation suspendă de marţi, 6 septembrie, până luni, 12 septembrie, toate cursele programate a pleca de pe aeroporturile din România, a anunţat compania, printr-un comunicat.
Potrivit reprezentanţilor operatorului aerian, suspendarea zborurilor a fost determinată de faptul că, din cauza popririi tuturor conturilor companiei de către Ministerul Mediului, Blue Air se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice.
”În legătură cu suspendarea zborurilor de către compania Blue Air, Ministerul Mediului face următoarele precizări. Conturile au fost blocate de către Administrația pentru Fondul de Mediu, datorită faptului că compania Blue Air are o datorie de peste 2,28 milioane de lei, datorii la bugetul AFM. Este în procedură de executare silită de foarte mult timp, motiv pentru care s-a procedat conform legii, la recuperarea acestei creanțe.
Decizia de a suspenda aceste zboruri este una absolut nejustificată. Blocarea conturilor de către AFM nu justifică niciun fel suspendarea imediată a tuturor zborurilor de către această companie.
Cer Blue Air să reia zborurile imediat, să-și onoreze obligațiile față de călători, să-și onoreze obligațiile față de bugetul de stat, să se adreseze imediat AFM pentru a solicita o reeșalonare a acestei datorii și de a rezolva pe cale legală acest diferend. Are obligația de a plăti această datorie la bugetul de stat, datorită factului că nu a achiziționat și nu a restituit certificatele de gaze cu efect de seră, obligația companiei, obligația respectată de celelalte companii aeriene.
Ministerul Transporturilor, prin licența pe care a emis-o, nu a condiționat niciodată activitatea acestei companii în acest fel și nu le-a dat drept niciodată să facă o asemenea suspendare a tuturor zborurilor. Solicit companiei Blue Air să se adreseze imediat AFM și să rezolve pe cale legală acest diferend. Și solicit de asemenea să reia imediat toate zborurile și să și-o onoreze obligațiile față de călători.”
Motivul pentru care au fost blocate conturile Blue Air. Potrivit unui comunicat al ministerului Mediului, decizia Blue Air de suspendare a zborurilor este nejustificată.
”Compania trebuie să reia zborurile și să își onoreze obligațiile față de călători”, transmite ministerul Mediului.
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, consideră că decizia companiei Blue Air de suspendare a zborurilor nu este justificată, în condițiile în care are o datorie de peste 28 de milioane de lei la bugetul AFM și este în procedură de executare silită.
Acesta a cerut companiei să reia imediat zborurile.
”Conturile au fost blocate de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) deoarece compania Blue Air are o datorie de peste 28 de milioane de lei la bugetul AFM și este în procedură de executare silită de foarte mult timp, motiv pentru care AFM a procedat, conform legii, la recuperarea acestei creanțe. Decizia de a suspenda aceste zboruri este una absolut nejustificată. Blocarea conturilor de către AFM nu justifică, în niciun fel, suspendarea imediată a tuturor zborurilor de către această companie”, a spus Barna Tánczos,
Acesta a cerut Blue Air să reia imediat zborurile, să-și onoreze obligațiile față de călători și față de bugetul de stat și să se adreseze imediat AFM pentru a solicita o reeșalonare a acestei datorii, pentru a rezolva pe cale legală diferendul.
Potrivit ministrului mediului, apelor și pădurilor, Blue Air are obligația de a plăti datoria la bugetul AFM, în condițiile în care nu a achiziționat și nu a restituit certificatele de gaze cu efect de seră, care erau obligația companiei.
”S-a ajuns în această situație deoarece Blue Air nu a respectat legea. Această blocare a conturilor nu justifică în niciun fel suspendarea imediată a tuturor zborurilor. Solicit Blue Air să se adreseze imediat AFM și să rezolve pe cale legală acest diferend și solicit să reia imediat toate zborurile și să-și onoreze obligațiile față de călători”, a conchis Barna Tánczos.
Compania Blue Air Aviation înregistrează o obligație fiscală la bugetul Fondului pentru Mediu, în valoare de peste 28,7 milioane lei.
Suma este reprezentată de neîndeplinirea obligației de restituire a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (GES) aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021.
În cazul companiei Blue Air, este vorba despre 54.230 de certificate. Termenul pentru restituirea certificatelor GES a expirat în luna mai 2022.
Având în vedere neplata obligației fiscale, chiar și după comunicări repetate, apeluri și somații transmise către companie, fără ca acestea să se concretizeze în vreun fel, Administrația Fondului Pentru Mediu (AFM) a fost nevoită să pună în aplicare legislația în vigoare, prin emiterea titlului executoriu conform Codului de procedură fiscală.
Cu toate că în comunicat se precizează că toate zborurile planificate din afara Romaniei către orice aeroport din țară în 6 septembrie 2022 vor fi operate conform orarului publicat, zeci de oameni aflati pe aeroporturi din Paris sau Stockholm au anunțat că sunt blocați acolo de ore bune și la aceasta oră.