”Preşedintele” Klaus Iohannis, s-a răzgândit și a spus, joi, că totuși vede posibil un vot în Consiliul JAI din 8 decembrie cu privire la aderarea României la Schengen. Declarația vine după ce miercuri șeful statului afirmase că ”există posibilitatea ca această decizie să fie amânată, cu o lună sau cu două luni”.
Joi, însă, în timpul vizitei din Lituania, Iohannis a spus că el continuă să vadă un vot pe 8 decembrie ”ca fiind posibil”.
”Cred, că încă mai avem suficient timp pentru a aborda, pentru a rezolva toate problemele. Este adevărat că unii dintre prietenii noştri au venit cu noi întrebări. Suntem gata să colaborăm şi suntem gata să vedem un vot pe 8 decembrie”, a continuat delirul, insul din deal.
”Nu este vorba că sunt chestiuni cu totul noi care ar fi apărut, atâta doar că unele parteneriate trebuie întărite, unele aspecte trebuie discutate de o manieră mai cuprinzătoare şi, după părerea mea, toate acestea sunt încă fezabile înainte să aibă loc discuţia de pe 8 decembre„, a mai spus şeful statului, după întâlnirea cu omologul lituanian, Gitanas Nauseda.
”Continui să văd acest lucru ca fiind posibil. Cred că încă mai avem suficient timp pentru a aborda, pentru a rezolva toate problemele. Este adevărat că unii dintre prietenii noştri au venit cu noi întrebări. Suntem gata să colaborăm şi suntem gata să vedem un vot pe 8 decembrie. Nu este vorba că sunt chestiuni cu totul noi care ar fi apărut, atâta doar că unele parteneriate trebuie întărite, unele aspecte trebuie discutate de o manieră mai cuprinzătoare şi, după părerea mea, toate acestea sunt încă fezabile înainte să aibă loc discuţia de pe 8 decembrie”, a spus şeful statului, după întâlnirea cu omologul lituanian, Gitanas Nauseda, potrivit Agerpres.
Ce declarase Iohannis miercuri: ”Asta (un vot pe 8 decembrie) este varianta pe care ne-o dorim şi aceasta este varianta care a fost propusă de preşedinţia Consiliului Uniunii care momentan este la Cehia, însă, vreau să fiu foarte clar, dacă din varii motive nu vom reuşi până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt foarte clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată, cu o lună sau cu două luni până când toate întrebările primesc răspunsuri clare şi corecte şi toată lumea va fi convinsă că noi nu numai că nu suntem o vulnerabilitate, am fi un real câştig pentru Spaţiul Schengen şi ca să completez ce am spus – unii au întrebări pentru noi şi alţii pun sub semnul întrebării Schengen.”
”Cred că s-a vehiculat 8 decembrie ca şi un termen final, ceea ce nu este. 8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată, şi interesul meu, al nostru, este ca atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul României la Schengen. Nu este util pentru absolut nimeni să forţăm un vot care poate nu este cel aşteptat. Asta apropo de data de 8 decembrie. Şansele României sunt relativ bune. Avem şanse bune să fim acceptaţi în spaţiul Schengen, dar cum am mai spus nu există o garanţie pentru asta. Sunt state membre din Uniune care mai au întrebări pentru noi, care mai au întrebări pentru sistemul Schengen”, a spus şeful statului, după întâlnirea cu omologul leton, Egils Levits.
”Nu e util să forțăm un vot care nu este, poate, cel așteptat. Șansele României sunt relativ bune. Sunt state membre care mai au întrebări pentru noi, pentru sistemul Schengen…
Sunt întrebări legitime și noi suntem pregătiți să dăm răspunsurile. (…) Este de dorit ca până la Consiliul JAI întrebările să primească răspuns.(…)
Dacă din varii motive nu vom reuși până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni până când toată lumea va fi convinsă că nu suntem o vulnerabilitate”, a afirmat, miercuri, Iohannis.
Guvernul de la București schimbă tactica pentru ca România să poată intra în Spațiul Schengen.
La o zi distanță după ce Klaus Iohannis a făcut acest anunț, surse guvernamentale au anunțat că Nicolae Ciucă ar pregăti o nouă strategie pentru a putea intra în zona de liberă circulație din Europa.
”Este bine să nu forțăm, dacă putem amâna. Procedura, ca variantă de rezervă este posibil pentru o dată ulterioară”, le-ar fi zis premierul României unor apropiați.
Potrivit lor, Nicolae Ciucă a văzut deja mesajele venite din Austria, dar consideră că totul este o problemă legată de politica lor internă și dezbaterile care au loc acolo.
”Ei au o problemă legată de felul în care funcționează Spațiul Schengen”, a adăugat Nicolae Ciucă.
Premierul României nu își dorește ca Guvernul de la București să apeleze la șantaj politic pentru ca țara noastră să poată adera la Spațiul Schengen.
”Nu trebuie să mergem la șantaj. Este dreptul nostru pe merit!”, a exclamat el.
Potrivit acelor surse guvernamentale, Guvernul de la București va merge pe aceeași strategie de comunicare, doar că se va încerca o amânare a aderării la zona de liberă circulație din Europa și, eventual, decuplarea României de Bulgaria.
”Consiliul European poate mai mult decât JAI”, ar fi spus Nicolae Ciucă, care mizează pe un sprijin puternic în cadrul Consiliului European.
El a subliniat că România este dispusă şi pregătită să ofere răspunsuri ţărilor care mai au întrebări cu privire la Schengen. Până în acest moment, împotriva aderării s-au exprimat Olanda și Austria.