După ce și-a anunțat candidatura la şefia NATO, comodul de lux Iohannis, a aflat lucruri: ”Chestiunile NATO nu se discută în public, negocierile nu se fac publice”.
Iohannis, despre candidatura sa la şefia NATO: Chestiunile NATO nu se discută în public. Am avut câteva discuţii bune, în plan diplomatic. Se continuă şi vom vedea când vom avea un rezultat.
Klaus Iohannis a precizat, chestionat despre faptul că nu au fost opinii din partea aliaţilor privind candidatura sa la şefia NATO şi de ce se întâmplă acest lucru, că sunt purtate discuţii ”foarte intense”, însă ”chestunile NATO nu se discută în public”. ”Am avut câteva discuţii bune, în plan diplomatic. Se continuă şi vom vedea când vom avea un rezultat”, a completat candidatul Iohannis.
”În ce priveşte NATO, discuţii se poartă, sunt foarte intense, dar aceste discuţii sunt altfel decât la alte formate. Chestiunile NATO nu se discută în public, nu se fac publice. Deci continuăm ca şi până acuma.
Am avut câteva discuţii bune, în plan diplomatic. Se continuă şi vom vedea când vom avea un rezultat”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat despre faptul că de când a anunţat candidatura la şefia NATO nu a fost niciun răspuns din partea aliaţilor, care ar fi motivul şi ce l-ar determina să îl susţină pentru această funcţie pe premierul olandez Mark Rutte, înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European, miercuri la Bruxelles.
Am avut câteva discuţii foarte bune. În plan diplomatic se continuă şi vom vedea când vom avea un rezultat”, a subliniat Iohannis.
Klaus Iohannis încălcând uzanțele, a anunțat luna trecută oficial că va candida pentru funcția de secretar general al NATO.
Funcția este vizată și de premierul olandez, Mark Rutte, care este susținut de mai multe state membre puternice, inclusiv de SUA, Marea Britanie și Franța.
Klaus Iohannis a declarat miercuri, înaintea reuniunii extraordinare a Consiliului European, că trebuie intensificate şi urgentate eforturile coordonate la nivel european ”pe palierul de sprijin militar” pentru Ucraina.
”Atacurile aeriene ale Rusiei asupra unor obiective civile, dar şi din sectorul energetic, ne arată încă o dată că trebuie să intensificăm şi să urgentăm eforturile coordonate la nivel european pe palierul de sprijin militar. Avem în atenţie şi situaţia mai amplă din Orientul Mijlociu. Eu voi reitera şi la nivelul Consiliului European condamnarea atacului recent al Iranului asupra Israelului. România este pe deplin solidară cu Israelul şi voi reafirma angajamentul nostru faţă de securitatea şi suveranitatea sa”, a spus Iohannis în cadrul unei conferinţe de presă.
Șifonierul a menţionat că în cadrul reuniunii Consiliului European vor fi abordate şi chestiuni legate de stimularea competitivităţii la nivel european.
Şeful statului a arătat că situaţia actuală a determinat ”o reflecţie aprofundată privind relevanţa Uniunii Europene la nivel global, inclusiv din perspectivă economică”.
”În acest sens, mergem, de data aceasta, dincolo de discuţia tradiţională de la reuniunile Consiliului de primăvară privind competitivitatea şi piaţa internă, şi discutăm direcţii concrete de acţiune pentru a fi mai eficienţi, mai productivi şi mai competitivi. Sunt soluţii pe care le identificăm pentru a stimula economia europeană şi da, pentru a ridica gradul de bunăstare al cetăţenilor noştri europeni”, a detaliat Iohannis.
El a precizat că liderii europeni de la Consiliu lansează formal procesul de definire a unui nou pact european pentru competitivitate.
”Ne uităm în primul rând la cum putem îmbunătăţi şi adapta Piaţa Unică, pentru a ne asigura că acest motor al creşterii şi al prosperităţii Uniunii rămâne unul pe deplin funcţional. În linia intereselor României, voi continua să susţin eliminarea obstacolelor de orice fel – legislative sau de liberă circulaţie – pentru cetăţenii şi companiile noastre şi asigurarea unor condiţii de concurenţă echitabilă sau competiţie sănătoasă în interiorul Uniunii. Evident, remarca despre circulaţia liberă se referă la Schengen”, a arătat preşedintele.
Klaus Iohannis a subliniat că sectorul agricol european este „crucial” pentru obiectivele privind competitivitatea.
”Vom reveni asupra priorităţilor strategice ale Uniunii post-2024, în exerciţiul de pregătire a ceea ce numim Agenda Strategică a UE pentru perioada 2024-2029. În acest sens, consultările cu unele state membre, pe care le-am găzduit recent împreună cu Preşedintele Consiliului European, la Bucureşti, au reprezentat un pas foarte important în această direcţie”, a menţionat şeful statului.
Klaus Iohannis participă, miercuri şi joi, la reuniunea extraordinara a Consiliului European, desfăşurată la Bruxelles.
Iohannis, întrebat despre tensiunile recente legate de candidatul comun la Primăria Capitalei, Cătălin Cârstoiu.
”N-aş vrea să mă exprim despre listele de candidaţi sau posibili candidaţi. Asta este treaba coaliţiei. În rest, sigur, coaliţia este complicată, ştim asta din capul locului. Sunt două partide care s-au luptat unul împotriva celuilalt ani de zile şi atunci, cu siguranţă, în anumite momente, apar, ca să zicem aşa, tensiuni, dar până acum au fost aplanate de fiecare dată. Deci, coaliţia să-şi facă treaba, să-şi pregătească candidaţii şi să meargă mai departe”, a afirmat preşedintele.
Întrebat de situaţia ulterioară alegerilor locale şi europarlamentare de după 9 iunie, Iohannis a răspuns: ”Vom vedea, există promisiunea unei discuţii aprofundate cu nişte concluzii. Aşteptăm”.
Klaus Iohannis, a declarat miercuri seară, înaintea participării la Consiliul European de la Bruxelles, că ”în unele zone nu s-a înțeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen” și că va avea o discuție serioasă cu ministerele pentru a găsi soluții diplomatice.
”Am auzit că în unele zone nu s-a înțeles ce înseamna intrarea României în Schengen. Voi avea o discutie serioasa cu ministerele care se ocupă de aceste chestiuni și să găsim soluții diplomatice rapid”, a explicat șeful statului, la Bruxelles.
Declarațiile candidtului Iohannis, vin în contextul în care, deși România a aderat la Air Schengen, s-au constatat anumite probleme în acest sens.