Acasă Declarații După ce PSD s-a văzut cu sacii în căruța guvernării, Vasile Dîncu despre candidatura lui Crin Antonescu: ”A fost un candidat de rezervă, acum nu știm dacă mai e potrivit”

După ce PSD s-a văzut cu sacii în căruța guvernării, Vasile Dîncu despre candidatura lui Crin Antonescu: ”A fost un candidat de rezervă, acum nu știm dacă mai e potrivit”

0
0
10

După ce PSD s-a văzut cu sacii în căruța guvernării, Vasile Dîncu despre candidatura lui Crin Antonescu: ”A fost un candidat de rezervă, acum nu știm dacă mai e potrivit”.

Europarlamentarul PSD, Vasile Dîncu, a declarat că, PSD-PNL-UDMR l-au desemnat pe Crin Antonescu candidat comun la alegerile prezidențiale din acest an în grabă, fără sondaje și sub presiunea alegerilor anulate în decembrie.

Decizia fostului lider PNL Crin Antonescu de a-și autosuspenda candidatura la alegerile prezidențiale a stârnit dezbateri intense în cadrul coaliției de guvernare și a amplificat incertitudinea privind numele candidaților care vor participa la alegerile ce vor fi reorganizate în această primăvară, data exactă fiind încă necunoscută.

Alegerea lui Antonescu ca posibil candidat comun fusese deja contestată de mai multe voci, în principal dintre social democrați, iar retragerea sa temporară reaprinde discuțiile despre viitorul coaliției, în condițiile în care identificarea unui candidat comun pare o misiune din ce în ce mai grea.

Eurodeputatul PSD Vasile Dîncu a explicat, că nominalizarea lui Crin Antonescu drept candidat comun a fost una grăbită, luată în contextul confuziei politice generate de anularea alegerilor.

”Trebuia să scoată un candidat, unul care să aibă o oarecare notorietate și nu au apucat să facă nici sondaje, nu au apucat nici să legitimeze în interiorul partidelor o asemenea candidatură. Deci, din nefericire, domnul Antonescu a fost un candidat de rezervă, un candidat care era bun pentru vremurile respective. Acum trăim o eră digitală. Nu știm dacă mai este potrivit”, a declarat Dîncu.

Potrivit eurodeputatului, sondajele recente ar fi arătat o performanță scăzută a fostului lider PNL, ceea ce l-ar fi determinat să își suspende candidatura, cel puțin temporar.

În același timp, Vasile Dîncu a subliniat că alianța guvernamentală se află într-o poziție dificilă în încercarea de a identifica un candidat viabil pentru alegerile prezidențiale. Pe lângă dificultatea de a găsi un consens între partenerii coaliției, situația este complicată de prezența unor candidați independenți cu profiluri puternice, precum Nicușor Dan și Daniel Funeriu, dar și de un electorat fragmentat și marcat de tendințe suveraniste.

”Nu este foarte simplu. Domnul Crin Antonescu a simțit că nu a fost îndelung sprijinit în această perioadă și probabil a văzut rezultate de sondaje care nu îl avantajează. Acest lucru face coaliția să caute un alt candidat puternic, dar procesul nu va fi deloc simplu”, a explicat Dîncu.

În opinia sa, discursurile lungi și motivaționale ale fostului președinte liberal din perioada 2009-2014 nu mai rezonează cu electoratul contemporan, atras de mesaje scurte, încărcate de emoție și conflict.

”Nu au apucat să facă nici sondaje, nu au apucat nici să legitimeze în interiorul partidelor o asemenea candidatură. Deci a fost, din nefericire, domnul Antonescu un candidat de rezervă, un candidat care era bun pentru vremurile respective. Eu am un respect deosebit pentru Crin Antonescu, pentru că este ultimul romantic al politicii, dar domnia sa aparține unei epoci a oralității politice. Acum trăim o eră digitală, nu știm dacă mai este potrivit, lumea nu se mai poate concentra la discursurile frumoase, chiar dacă sunt motivaționale și inspiraționale, dar discursurile lungi… Lumea vrea emoții, conflicte, scandal”, a afirmat Vasile Dîncu.

Tovarășul Dîncu a adăugat că, vor fi realizate sondaje pentru identificarea unui candidat puternic, dar procesul nu este unul simplu.

”Deci cu siguranță că nu este foarte simplu și domnul Crin Antonescu a simțit că nu a fost îndelung sprijinit în această perioadă, a fost și perioada de sărbători, este adevărat, dar probabil a simțit că se fac sondaje, poate că a și văzut rezultate de sondaje și nu cred că în acest moment ar fi cel mai performant, cel puțin în sondaje”, a afirmat Dîncu.

Crin Antonescu, 65 de ani, a anunțat pe 4 ianuarie că își suspendă candidatura la alegerile prezidențiale și a acuzat partidele din coaliție că l-au lăsat singur. „Eu sunt cel care spun, domnilor sau băieţi, mergeţi şi mai gândiţi-vă şi, dacă mai aveţi vreo treabă cu mine, mă căutaţi. Dacă nu, nu, că nu v-am căutat eu”, a afirmat Antonescu.

Decizia a venit la nici două săptămâni după ce a confirmat discuțiile cu PSD și PNL pentru a fi candidat comun la prezidențiale. Pe 22 decembrie 2024, Antonescu a spus că poartă discuții cu partidele proeuropene privind candidatura sa, așa cum scrisese Libertatea, citând surse din ambele partide.

Pe 28 decembrie 2024, coaliția PSD-PNL-UDMR a stabilit calendarul alegerilor prezidențiale 2025, potrivit surselor Libertatea. Primul tur a fost programat pe 23 martie, iar al doilea pe 6 aprilie 2025. Totuși, până acum nu a fost dată nicio hotărâre de Guvern care să bată în cuie aceste date, iar alegerile ar putea fi organizate cel mai devreme la finalul primăverii.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că nu a vorbit cu Crin Antonescu după ce a anunțat că își suspendă unilateral candidatura la alegerile prezidențiale. Acesta a declarat că va discuta cu Antonescu și că o să vadă ce este de făcut.

”Nu am vorbit cu domnul Antonescu. Mai mult ca sigur o să vorbesc pe data de 8 ianuarie, când avem coaliție și vedem ce e de făcut”, a declarat Ciolacu, la o zi după anunțul făcut de Crin Antonescu.

”Important e să ne concentrăm pe drumul proeuropean al României”, a subliniat premierul.

”În mod unilateral, adică eu, candidatul, consider acordul privitor la această candidatură suspendat. Eu îl declar suspendat. (…) Am primit o propunere de a fi candidatul unei coaliţii politice. Am acceptat această propunere, am asumat această candidatură şi este o asumare de la care eu nu dau înapoi, nu retrag această candidatură, am asumat-o cu tot ce înseamnă ea, cu toate dificultăţile şi cu tot parcursul şi sunt în orice moment dispus să o duc până la capăt.

Ceea ce însă am constatat e că cealaltă parte a acestui acord, adică cei patru lideri politici care au făcut această propunere, şi-au luat acest angajament, nu au fost suficient de împuterniciţi, ca să spun aşa, sau nu au avut toate acreditivele la ei atunci când au pus semnătura pe acest acord. Din acest motiv îl consider suspendat până când domniile lor clarifică dacă acest acord revine în vigoare sau dacă, eventual, au alte opţiuni”, a explicat, Antonescu.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

”Suveraniștii” din AUR în pragul imploziei, relații din ce în ce mai tensionate între ”autocratul” George Simion și Claudiu Târziu

Facebook 74 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email ”Suveraniștii” din AUR în pragul im…