După ce a plecat de la NATO și și-a anunțat candidatura, Marcel Ciolacu, deranjat din nou de afirmațiile lui Mircea Geoană: ”Să-şi vadă de treaba dânsului”.
Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidențiale, a abordat într-un mod diplomatic comentariile ironice lansate de contracandidatul său, Mircea Geoană.
Întrebat de presă despre aceste ironii, care făceau referire la faptul că Ciolacu a declarat că ia meditații la engleză și economie, Geoană sugerând că doar repetenții apelau la meditații pe vremea sa, Ciolacu i-a urat succes lui Geoană în cursa electorală.
Totodată, premierul a subliniat că Mircea Geoană ar trebui să se concentreze pe treaba sa, evitând o confruntare directă sau un răspuns acuzator. Acest schimb de replici scoate în evidență tensiunile politice crescânde între candidații la alegerile prezidențiale din România.
Îmi cer scuze, n-am fost repetent. Cred că a exagerat. Asta e părerea mea, cred că a exagerat (…) Eu îi urez succes, dacă vrea eu îi amintesc şi ce a făcut în PSD şi cu ce grupuri mafiote a vrut să fie preşedintele României. N-am nicio reţinere. Dar până atunci, părerea mea, să-şi vadă de treaba dânsului, a declarat Marcel Ciolacu.
În decursul zilei de miercuri, 11 septembrie 2024, Mircea Geoană a anunțat că va candida la președinție.
”Candidez la președinție pentru că știu că avem nevoie de o schimbare adevărată! Puteam să vă promit o țară perfectă.
Să pozez în politicianul perfect, să vă spun că toate problemele vor dispărea peste noapte. Dar știm cu toții că asta nu e realitatea. Nu suntem perfecți. Eu nu sunt perfect. Dar știți ce putem face? Putem să muncim. Să ne ridicăm mânecile și să construim o țară mai bună.
România nu are nevoie de perfecțiune; are nevoie de lideri care să asculte, să înțeleagă și să acționeze cu profesionalism. Haideți să renaștem împreună!”, a transmis Mircea Geoană.
Fostul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, actual candidat independent la alegerile prezidențiale, a povestit în cadrul unui interviu, despre cum a ajuns la decizia candidaturii. „Dar, când am văzut război în Europa din nou, la granițele țării noastre, cu atât de multă complexitate în lumea asta… Mi s-a strâns stomacul efectiv și a început să mă ia puțin teama pentru viitorul țării mele”, a spus Geoană.
”A fost o perioadă de căutare. Eram în aeroport, la Varșovia, într-o escală în întârziatele avioane care zboară deasupra Europei și cu atât de mulți români și era un domn care lucra pentru o firmă suedeză undeva prin Polonia, avea un job pe lângă Poznan, venea acasă, și mă întreabă: Domnule Geoană, candidați? Și eu zic: cred că da. Și mai pot să vă întreb ceva? N-aveți tot ce vă trebuie, ce vă trebuie să vă întoarceți în mizeria aia de politică românească? I-am dat un răspuns politicos, evident.
Dar întrebarea asta merită. (…) Și a fost o întrebare lungă și grea cu mine, cu familia mea, cu sufletul meu, amintirile mele despre politica românească, cu greșelile pe care le-am făcut în politica românească. Am făcut multe, dar într-un fel, partea asta a mea mai strategică, să zic, și anii de la NATO mi-au arătat și știu de la locul faptei cât de complicată este lumea, cât de grea va fi perioada următoare, câte pericole vor fi, câte oportunități vor fi. Deci, într-un fel, decizia mea interioară e luată de ceva timp”, a spus Mircea Geoană.
Acesta a povestit apoi cum a ajuns la decizia de a candida la președinția României.
”Eu cred că ideea de a pune umărul, de a împinge țara în direcția bună n-a dispărut niciodată din mine. Într-un fel, asta a fost și șansa tinereții mele, pentru că am început ca inginer pe șantier, am fost la Externe, am ajuns foarte rapid ambasador în America la 37 de ani și de atunci am început să muncesc aproape obsesiv, obstinat, încăpățânat, fără pauză, fără nimic altceva în cap decât să bag România în NATO, și după aia ca ministru în UE.
A fost misiunea vieții mele și cred că misiunea generației noastre a fost să aducem țara din comunism înapoi în democrație și în capitalism, și în libertate. Și, într-un fel, momentul în care am terminat a fost episodul 2009. Știm cu toții ce s-a întâmplat. După aia a fost mazilirea mea din politică. O perioadă în afara politicului, detox-ul de politică care mi-a făcut atât de mult bine.
Și după asta, șansa aceasta nesperată de a veni la NATO. S-a copt în timp, cred că nu m-a părăsit niciodată, dar la un moment dat efectiv am avut o perioadă în care vă spun că începusem să cauți job-uri. Ai oferte de joburi după NATO în consilii de administrație, poți să faci bani și să îți vezi de treaba ta. Dar cred că momentul în care a început cu adevărat să încline balanța a fost începutul războiului în Ucraina. Fără să-mi dau seama, n-am conștientizat.
Dar, când am văzut război în Europa din nou, la granițele țării noastre, cu atât de multă complexitate în lumea asta… Mi s-a strâns stomacul efectiv și a început să mă ia puțin teama pentru viitorul țării mele, că până la urmă asta a fost tot timpul menirea mea, cred eu, pe lumea asta.
Și cred că după aceea a început cu întrebări, cu răspunsuri, cu familie, cu prietenii cei mai apropiați. Și cred că în cele din urmă decizia e una logică. Cineva cu atât de multe experiențe și care știe atât de multe lucruri și interne, și externe, că ar fi păcat să nu pună umărul la următorul capitol al proiectului nostru”, a povestit Mircea Geoană.