Vasile Dîncu, despre o eventuală schimbare in funcţie: ”Nu mă aştept să fiu schimbat, dar nu este o tragedie”. Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, declară că nu se aşteaptă să fie schimbat din funcţie, dar pentru el acest lucru nu ar fi o tragedie.
”Nu mă aştept să fiu schimbat, dar pentru mine nu este o tragedie. Eu ştiu că în politică suntem vremelnici şi eu ştiu că niciun mandat ministerial (…) nu este unul pentru vecie şi că atunci când partidul care te-a propus vrea să te retragă, este normal să pleci. Nu este nicio problemă asta, atâta timp cât eşti mandatat să te duci acolo îţi faci datoria”, a spus Vasile Dîncu.
Dîncu a precizat, că nu a primit niciodată reproşuri din partea premierului Nicolae Ciucă.
”Am colaborat şi colaborez foarte bine cu premierul Nicolae Ciucă. Din perspectiva politicii de apărare, este un sprijin pentru mine şi am colaborat foarte bine, aşa cum şi domnia sa a spus, rezultatele noastre la Madrid (summitul NATO de la Madrid din iunie 2022, n.r.) au fost foarte bune. Deci, nu am avut niciun fel de dezbatere critică sau vreun reproş din partea premierului”, a afirmat Vasile Dîncu.
El a menţionat că are o relaţie foarte bună cu preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.
”Chiar pot să spun că sunt prieten cu Marcel Ciolacu. Lucrăm împreună de câţiva ani deja şi avem o comunicare excelentă şi o chimie foarte bună”, a adăugat Vasile Dîncu.
O candidatură comună a PSD şi PNL la alegerile prezidenţiale din 2024 poate fi un proiect politic, dar este greu să se implementeze, consideră Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naţionale.
Vasile Dîncu nu exclude o candidatură comună a PSD şi PNL la alegerile prezidenţiale viitoare, dar spune că „este greu să se implementeze”.
”Ar putea să fie o variantă, chiar dacă în politica românească nu s-a făcut acest lucru, ba mai degrabă acelaşi tip de forţe politice au avut candidaţi separaţi, cum a fost în anul 2000, de exemplu, când au candidat din partea dreptei doi candidaţi, a fost şi momentul când au candidat şi Traian Băsescu şi Crin Antonescu, în 2009. Deci, în România este greu să se întâmple acest lucru. Poate fi însă şi acesta un proiect politic. Mă îndoiesc însă, aşa cum cunosc eu în cele două partide, că nu va exista ambiţia fiecărui partid de a-şi promova propria ideologie printr-un candidat propriu, pentru că, până la urmă, importanţa alegerilor prezidenţiale nu rezidă din modul în care reuşeşti după aceea, prin funcţia prezidenţială, să conduci România, pentru că încă preşedintele României are atribuţii semiprezidenţiale”, a spus Vasile Dîncu.
Potrivit acestuia, candidatul la preşedinţie este cel mai bun mesaj ce poate fi transmis unei societăţi care „nu prea are cultură politică”.
Vasile Dîncu a atras atenţia că în România liderii partidelor sunt cei care candidează la preşedinţie.
”Cred că atunci când premierul nostru a fost votat preşedintele partidului şi când a fost adus în această demnitate importantă, a existat acest proiect de candidatură. În general, în România, aşa cum aţi văzut, liderii partidelor sunt cei care candidează la preşedinţie. Este foarte greu să aduci un candidat din afară”, este de părere Vasile Dîncu.