Klaus Iohannis a făcut joi la ora 12,00, o vizită în Parcul Natural Văcăreşti, cu ocazia Zilei Pământului, anunţă Administraţia Prezidenţială.
Ziua Pământului este sărbătorită, în fiecare an, la 22 aprilie, atât în cadrul Zilei Planetei Pământ cât şi al Zilei Internaţionale a Mamei-Pământ, declarată sărbătoare oficială de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), în 2009.
„Voi convoca, pe saptamana viitoare o sedinta a CSAT dedicata special acestei zone de tensiune din Marea Neagra si acumularii de trupe pe granita de est a Ucrainei. Noi urmarim cu mare atentie acest lucru. Noi dam informatii altora, fiindca avem servicii performante pe aceasta zona. Vreau sa ii asigur pe romani ca noi suntem pe faza”, a spus seful statului.
Intrebat despre actiunile de dezinformare si spionaj ale Rusiei, seful statului a sustinut ca ele intra in atentia tuturor statelor UE.
„Aceste chestiuni exista in toata Europa, ne preocupa pe toti dar pentru noi, in Romania este important sa fim pe faza. Am solicitat si obtinut o atentie sporita a NATO asupra zonei Marii Negre. Imi doresc sa mergem mai departe cu acestea. Sa infiintam centre de cyber security in Romania si avem structurile noastre care se ocupa de aceasta problema.
Este nevoie de o colaborare a NATO si la nivelul UE. Este necesara o atentie sporita pentru flacul estic. Flancul estic este o problema a NATO si a UE. Sunt membri noi care nu se pot compara ca tarile UE, au economii in dezvoltare, nu au o infrastructura care se compara cu a tarilor dezvoltate. Este vital si pentru noi si pentru UE ca sa ajungem la acelasi nivel de dezvoltare.
Discut foarte des si forte mult cu dl ministru Aurescu si aceasta colaborare este foarte importanta. Nu doar ca voi avea o interventie dar ii voi primi pe ministrii de externe din acesta zona. Este o trilaterala ce contribuie semnificativ la securitatea in zonă„, a spus Iohannis referindu-se la intalnirea la nivel de ministri de externe la care participa Polonia si Turcia.
”Situația este îngrijorătoare. Au apărut tensiuni în Regiunea Mării Negre cu accent special pe zona de graniță de est a Ucrainei. Urmărim cu mare atenție aceste lucruri. Să nu-și imagineze cineva că noi stăm și așteptăm informații de la alții. Noi dăm informații altora. Avem servicii foarte performante pe această zonă, am avut mai multe discuții cu ministrul Apărării și cu alți conducători de servicii specializate. Cunoaștem foarte bine situația din teren și tensiunile care se creează acolo ne preocupă foarte mult. Suntem extrem de îngrijorați.
Situația este una care trebuie extrem de atent evaluată, nu doar militar și securitar, ci și diplomatic. Acest lucru îl facem. Voi convoca pe săptămâna viitoare o ședință a CSAT dedicată special acestei zone de tensiune din Marea Neagră și a acumulării de trupe pe granița de est a Ucrainei.
Vreau să îi asigur pe români că noi suntem pe fază„, a spus Iohannis,
Nu ne relaxăm total de la 1 iunie! Pe de altă parte, președintele spune că restricțiile nu vor fi relaxate automat de la 1 iunie, aceasta fiind data la care guvernul va prezenta evaluările pentru posibila relaxare: „Să nu credem, din greșeală, că 1 iunie va fi data de relaxare totală. Nu va fi”.
”1 iunie e o dată pe care vă rog să nu o supraevaluați. Este data la care guvernul va prezenta evaluările pentru posibila relaxare. Să nu credem, din greșeală, că 1 iunie va fi data de relaxare totală. Nu va fi. Însă eu sunt foarte optimist și cred că în cursul verii vom ajunge acolo. Evident că până atunci mai sunt atâtea săptămâni în care evaluăm mersul pandemiei”, spune Klaus Iohannis.
El precizează condițiile în care restricțiile vor fi relaxate.
”Dacă numărul de infectări scade foarte mult, dacă numărul de persoane grav bolnave scade foarte mult și în paralel numărul de vaccinați crește, atunci, cu siguranță, rând pe rând vom putea să renunțăm la anumite măsuri sau rând pe rând vom putea relaxa măsurile. Sper foarte mult ca în plină vară să ajungem în faza în care măsurile să fie atât de puține încât românii să-și facă concediul în tihnă”, conchide apăsat Iohannis.
Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat la începutul lunii aprilie că e posibil ca de la 1 iunie să revenim la normal dacă tot mai mulți români se vor vaccina.