Acasă Declarații Dan Barna, corupția nu mai ucide: ”Corupția este marginală, o porcărie”

Dan Barna, corupția nu mai ucide: ”Corupția este marginală, o porcărie”

0
0
1,115

Ipocrizie neo marxistă. Atunci când asupra ta planează suspiciuni întemeiate de corupție, atunci corupția nu mai ucide, atunci ”Corupția este marginală, o porcărie”.

Vicepremierul Dan Barna a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe privind rolul investițiilor în relansarea economiei, că România nu va avea o problemă în următorii ani cu finanțarea din fonduri europene, având la dispoziție Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). El spune însă că miza este capacitatea de a genera proiecte de investiții pe fiecare sector care să fie „suficient de consistente și de închegate ca acești bani să poată fi cheltuiți„. „Nu vorbesc de corupție, de porcării. Alea au rolul lor, sunt marginale în realitate. Nu e o problemă„, a mai spus vicepremierul.

România în următorul an și următorii ani nu o să aibă o problemă de finanțare, pentru că Uniunea Europeană, pentru că PNRR și pentru că există, prin contextul în care ne aflăm noi acum, ca stabilitate și pentru că ne-am descurcat decent în pandemie, o disponibilitate de resursă financiară și din mediul privat și fondurile europene la dispoziția noastră.

Provocarea reală pe care noi o avem este să creăm proiecte care să atragă acești bani. Asta e de fapt miza, ăsta e pariul pe care eu și colegii din guvern suntem obligați să-l câștigăm.

Nu o să mai putem să spunem că s-ar face dar nu sunt bani. Chiar sunt bani, la propriu și în sistemul bancar, și în piața privată și resurse dintre acestea, să le zic sistemice la nivel european.

Miza și provocarea este capacitatea noastră pe fiecare bucată de sector să generăm proiecte suficient de consistente și de închegate ca acești bani să poată fi cheltuiți. Nu vorbesc de corupție, de porcării. Alea au rolul lor, sunt marginale în realitate. Nu e o problemă. Problema este să poți să absorbi acești bani„, a declarat liderul USR, Dan Barna.

România va primi pentru Planul Național de Redresare și Reziliență 29,2 miliarde de euro. Potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, 11% din acești bani vor merge pentru educație, 9% pentru Sănătate și 28% pentru transport feroviar, rutier și metrou. Ministrul susține că suma inițială de 30,5 miliarde de euro a fost redusă la 29,2 miliarde „în urma recalculării Produsului Intern Brut în 2020 comparație cu media europeană”.

Vicepremierul Dan Barna, chemat joi la audieri la Departamentul de Luptă Anti-Fraudă în legătură cu proiectele de incluziune socială pe bani europeni pe care le-a gestionat înainte de a intra în politică, a precizat după că nu are “niciun fel de problemă”.

Este un dialog pe care îl solicit de peste doi ani, încă din 2019, din campania electorală, când, în urma acelui articol a fost o autosesizare a DLAF. Când am primit invitația, m-am bucurat în sfârșit că aveam ocazia să clarific eventuale lucruri care erau neclare. A fost un dialog civilizat, de câteva zeci de minute – cred că am stat undeva la jumătate de oră, 40 de minute.

Au fost întrebări destul de banale legate de trei formulare de participanți la proiect, dacă semnătura era sau nu a mea. N-a fost nicio problemă acolo. Și am clarificat de ce nu eram într-o situație de conflict de interese în ceea ce însemna angajații de la structura de economie socială, acea croitorie de la Sibiu unde a fost și sora mea printre angajați.

Sunt optimist că vom ajunge într-un termen, sper eu, scurt și nu vom aștepta încă doi ani pentru a închide această poveste pentru care am consumat enorm de multă energie și eu și colegii mei din USR-PLUS.

Inspectorii DLAF au notat ce am spus, s-au declarat mulțumiți, au spus că nu am niciun fel de problemă. Lucrurile sunt clare.

Procedural, era necesar să existe și acest interviu al meu. Nu mai este cazul, cel puțin din ce mi-au spus, de o nouă invitație”, a spus Dan Barna.

Este o scoatere din context absolut fabulousă. Discuția la conferința respectivă cu 30 de ani de activitate a unei companii de pe piața de consultanță se referea la proiectele de dezvoltare pentru următorii ani și acest PNRR, resursa de dezvoltare pe care o avem. În acest context am spus că miza reală pentru România este capacitatea de a creea proiecte importante și de dezvoltare, care să se poată finaliza în cadrul PNRR până în 2026.

Chestiunile de corupție și porcăriile au rolul lor și drumul lor către instituțiile statului, către autorități. Ele ar trebui verificate, dar sunt marginale când vorbim de dezvoltarea României. Dacă vorbim de autostrăzi, construcția de spitale, miza este să facem aceste proiecte. Asta e marea provocare. Chestiunea de corupție trebuie tratată de instituțiile responsabile. Aici nu e nimic de comentat. Ăla era sensul, în niciun caz alte nuanțe pe care le-am văzut absolut ridicole, că aș susține corupția sau că aș marginaliza-o. Aia e o temă distinctă, cumva marginală față de provocarea reală pe care o are România acuma, de a genera proiecte majore pentru a folosi această resursă a PNRR”, a afirmat liderul USR.

În replică, liderul USR a sugerat că articolul apărut are legătură cu candidatura sa la alegerile prezidenţiale și a precizat că toate proiectele realizate de compania în care a activat au fost monitorizate, verificate şi rambursate integral de către autorităţile de management române şi europene.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja presat să își dea demisia după scorul dezastruos din primul tur al prezidențialelor, a început ”Noaptea cuțitelor lungi în PNL”

Facebook 17 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email ”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja …