Acasă Declarații Cristian Diaconescu asigură că, autoritățile sunt pregătite pentru orice încercare de influențare externă a alegerilor din mai: „Lecţiile s-au învăţat”

Cristian Diaconescu asigură că, autoritățile sunt pregătite pentru orice încercare de influențare externă a alegerilor din mai: „Lecţiile s-au învăţat”

0
0
7

Cristian Diaconescu asigură că autoritățile sunt pregătite pentru orice încercare de influențare externă a alegerilor din mai: „Lecţiile s-au învăţat”.

Cristian Diaconescu, despre alegeri: Ceea ce s-a întâmplat anul trecut, rezultat al unui atac hibrid, nu trebuie să se mai repete, ar fi o problemă extrem de gravă. Orice fel de intenţie în legătură cu o imixtiune în alegerile din mai va fi contracarată.

Şeful Cancelariei Prezidenţiale, Cristian Diaconescu, a afirmat, duminică seară, că Preşedinţia se va implica pentru a se asigura un proces electoral democratic şi corect şi a precizat că ceea ce s-a întâmplat în alegerile prezidenţiale de la finalul anului trecut, rezultat al unui atac hibrid, nu trebuie să se mai repete, deoarece ar fi o problemă extrem de gravă. Diaconescu a adăugat că preşedintele interimar, Ilie Bolojan, asigură faptul că orice fel de intenţie în legătură cu o imixtiune în alegerile din mai va fi contracarată.

Consilierul președintelui interimar Ilie Bolojan, Cristian Diaconescu, dă asigurări ferme că autoritățile române sunt pregătite să contracareze orice încercare de influențare externă a alegerilor din luna mai: ”Lecțiile care erau de învățat s-au învățat”.

Întrebat dacă Bolojan este încrezător că alegerile se vor desfășura corect, fără implicări majore ale Rusiei sau ale altor actori străini, Cristian Diaconescu a răspuns: ”Lecțiile care erau de învățat s-au învățat. Din acest punct de vedere, președintele Bolojan asigură, din toate punctele de vedere, faptul că orice fel de intenție în legătură cu o imixtiune în alegerile din mai va fi contracarată”.

”Lecțiile care erau de învățat s-au învățat”

La întrebarea de ce este necesară întâlnirea convocată pentru ziua de luni de către președintele interimar Ilie Bolojan, Cristian Diaconescu a răspuns: ”Așa cum se cunoaște, președintele Bolojan, încă de la începutul mandatului, a subliniat foarte clar, în limita atribuțiilor constituționale și legale, că președinția României se va implica pentru a se asigura un proces electoral, democratic, corect, din punct de vedere legal. Ceea ce s-a întâmplat anul trecut, rezultat al unui atac hibrid, nu trebuie să se mai repete, ar fi o problemă extrem de gravă. Deci mâine se vor întâlni tocmai pentru coordonare interinstituțională, existând atribuțiuni legale în legătură cu operaționalizarea unei astfel de demers, atât la nivelul administrației prezidențiale, Consiliul Suprem de Apărarea Țării, cât și la nivelul instituțiilor guvernamentale. Și ca acest demers să se concretizeze, evident, dialogul interinstituțional trebuie să funcționeze”.

Luni la ora 10.00, Ilie Bolojan va avea o întrevedere cu autoritățile și instituțiile publice cu responsabilități în organizarea alegerilor prezidențiale. Voi participa prim-ministrul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul Marian Neacșu, ministrul Afacerilor Interne și viceprim-ministru, Cătălin Predoiu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Ana Cristina Tinca, președintele interimar al Autorității Electorale Permanente, Zsombor Vajda, vicepreședintele Consiliului Național al Audiovizualului, Valentin Alexandru Jucan, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, Valeriu Zgonea, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Ferenc Asztalos, și directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, Dan Cîmpean.

Cristian Diaconescu: ”România face parte din coaliţia voluntarilor pentru Ucraina, care este însă mult mai elaborată decât în legătură cu desfăşurarea trupelor. Nu vom trimite forţe militare în Ucraina.”

Şeful Cancelariei Prezidenţiale, Cristian Diaconescu, a afirmat că România face parte din coaliţia voluntarilor pentru Ucraina, dar scopul acesteia este mai elaborat şi nu se referă doar la o eventuală trimitere de trupe de menţinere a păcii în zonă. El a adăugat că România nu va trimite forţe militare în Ucraina şi a menţionat că sprijinul pe care ţara noastră îl dă Ucrainei va continua.

Cristian Diaconescu a fost întrebat, duminică, la Digi24, care este poziţia României în legătură cu acea coaliţie a voluntarilor prin care mai multe state vor să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina şi dacă ţara noastră va fi prezentă în această coaliţie.

”România este prezentă în această coaliţie voluntară, care este însă mult mai elaborată decât în legătură cu desfăşurarea trupelor, eventuala desfăşurare a trupelor în Ucraina. Nu, nu vom trimite forţe militare. Contribuţia noastră ca şi hub regional va fi însă una extrem de hotărâtă, având în vedere, evident, probleme de securitate care privesc Ucraina, care în continuare va fi sprijinită de această coaliţie de voinţă, cuprinde state din Noua Zeelandă, Australia până în Islanda, plus state membre ale Uniunii Europene şi ale alianţei Nord-Atlantice. Deci perspectiva geografică a unui suport al comunităţii internaţionale privind Ucraina este clară, dar, repet, vor fi contribuţii efective, concrete”, a afirmat Cristian Diaconescu.

El a adăugat că România a fost prezentă la toate întâlnirile acestei coaliţii.

”Am participat la absolut toate întâlnirile acestei coaliţii, la cel mai înalt nivel şi se vor identifica o serie de elemente care intră în pachetul de garanţii de securitate pentru Ucraina. Repet, din punct de vedere al României, nu se pune problema de a trimite de trupe”, a explicat şeful Cancelariei Prezidenţiale.

Cristian Diaconescu a mai declarat că România va continua să sprijine Ucraina şi în perioada următoare.

”Indiferent cine va fi preşedinte, o asumare în legătură cu securitatea şi stabilitatea flancului estic pe de-o parte şi în ceea ce priveşte Ucraina vor reprezenta responsabilităţi cât se poate de clare, dar aportul nostru nu este în trupe. În alte elemente. A existat o practică bine pusă la punct în anii anteriori, sprijinul spre Ucraina a fost unul efectiv, îl vom continua. Nu trebuie uitat un lucru, practic se discută în ceea ce priveşte creşterea capacităţilor militare ale statelor europene, o cooperare regională din acest punct de vedere şi sprijinul pentru Ucraina”, a transmis Cristian Diaconescu.

El a mai fost întrebat dacă acest plan al liderilor europeni are şanse de reuşită atât timp cât nu este discutat şi negociat cu Statele Unite ale Americii astfel încât şi SUA să fie parte a acestui efort.

”Se discută cu Statele Unite în această perioadă. În mod evident, canalele de comunicare, inclusiv din perspectiva noastră, sunt operaţionale. Evident, în momentul în care acest plan va fi finalizat din punct de vedere al decizii, atunci va deveni şi public. Deocamdată, sigur, sunt anumite variante, tocmai şi legate de categoriile de implicare ale statelor, pentru că, de exemplu, flancul estic este mult mai aproape de zona de război, alte state ceva mai departe, dar din punct de vedere al determinării, vă asigur, nu există astăzi probleme care să genereze clivaje mai ales în interiorul NATO, de care mod categoric Federaţia Rusă s-ar folosi”, a explicat şeful Cancelariei Prezidenţiale.

Premierul britanic Keir Starmer a declarat, sâmbătă, că un grup de ţări occidentale, cunoscut sub numele de ”coaliţia voluntarilor”, va elabora planuri pentru a ajuta la securizarea Ucrainei ”pe uscat, pe mare şi în aer” în cazul unui acord de pace cu Rusia, relatează Reuters.

După organizarea unei reuniuni virtuale a aproximativ 25 de lideri occidentali, Keir Starmer a declarat că aceste ţări vor consolida ”apărarea şi forţele armate ale Ucrainei”.

”Şi vom fi pregătiţi să ne desfăşurăm ca o «coaliţie a voluntarilor» în cazul unui acord de pace, pentru a ajuta la securizarea Ucrainei pe uscat, pe mare şi în aer”, a spus Starmer.

Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a afirmat, sâmbătă, după summitul virtual convocat de prim-ministrul britanic Keir Starmer, în urma discuţiilor dintre Ucraina şi SUA de la Jeddah, că a subliniat angajamentul României de a continua sprijinul pentru Ucraina şi pentru eforturile de asigurare a unei păci durabile şi corecte.

Cristian Diaconescu a fost întrebat, duminică, de ce era necesară întâlnirea de la Palatul Cotroceni convocată de preşedintele interimar Ilie Bolojan cu premierul şi cu şefii instituţiilor cu atribuţii în alegeri.

”Preşedintele Bolojan, încă de la începutul mandatului, a subliniat foarte clar, în limita atribuţiilor constituţionale şi legale – Preşedinţia României se va implica pentru a se asigura un proces electoral democratic, corect, din punct de vedere legal. Ceea ce s-a întâmplat anul trecut, rezultat al unui atac hibrid, nu trebuie să se mai repete, ar fi o problemă extrem de gravă în ceea ce ne priveşte. Deci, mâine se vor întâlni tocmai pentru coordonare inter-instituţională, existând atribuţiuni legale în legătură cu operaţionalizarea unei astfel deemers atât la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, cât şi la nivelul instituţiilor guvernamentale. Şi ca acest demers să se concretizeze, evident, dialogul inter-instituţional trebuie să funcţioneze”, a afirmat Cristian Diaconescu.

El a mai fost întrebat dacă este încrezător Ilie Bolojan că alegerile se vor desfăşura corect, fără implicări majore ale Rusiei.

”Lecţiile care erau de învăţat s-au învăţat. Din acest punct de vedere, preşedintele Bolojan asigură din toate punctele de vedere faptul că orice fel de intenţie în legătură cu o imixtiune în alegerile din mai va fi contracarată”, a transmis Cristian Diaconescu.

Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a convocat, luni, la Palatul Cotroceni autorităţile cu responsabilităţi în organizarea alegerilor prezidenţiale.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Nicușor Dan se spală pe mâini de scandalul generat despre Crin Antonescu: ”Nu îl văd colaborator al Securității, cred exact ce a spus el”

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email În Vinerea Neagră, Nicușor Dan se spal…