Acasă Declarații Crin Antonescu: ”Nu pot anticipa cum se vor împărți voturile în rândul susținătorilor PSD, este responsabilitatea mea să îi conving să mă sprijine”

Crin Antonescu: ”Nu pot anticipa cum se vor împărți voturile în rândul susținătorilor PSD, este responsabilitatea mea să îi conving să mă sprijine”

0
0
59

Crin Antonescu nu poate anticipa cum se vor împărți voturile în rândul susținătorilor PSD și că este responsabilitatea sa, să îi convingă pe aceștia să-l sprijine.

Crin Antonescu susține că Iohannis și-ar putea anunța luni retragerea din funcția de președinte al României.

Candidatul la președinție din partea PNL și PSD, Crin Antonescu, a spus duminică seara, că liderii coaliției vor avea o întâlnire, luni, cu președintele Klaus Iohannis și că nu este exclus ca acesta să-și anunțe retragerea din funcția de președinte al României.

”Pot să presupun că poate fi vorba despre…că președintele decide să se retragă. Asta ar putea fi o variantă. Ar putea fi vorba despre o discuție despre procedura de suspendare care începe în Parlament, să întrebe liderii majorității dacă are susținere în continuare, adică dacă se respinge suspendarea. Poate există elemente noi cu ceea ce s-a întâmplat la primul tur al alegerilor, pentru că nouă președintele ne-a spus că nu mai sunt informații de adăugat, se cunosc motivele și datele pentru care CCR a anulat turul 2 al alegerilor, dar după cum știți în opinia publică există o solicitare, o așteptare de date noi, care să ne facă mai clar. Ceva din acestea, dar nu știu care”, a spus Crin Antonescu.

Întrebat dacă Klaus Iohannis ar trebui să-și dea demisia, Crin Antonescu s-a limitat să spună: ”Nu știu ce are de gând să facă președintele. Sper ca dacă președintele decide să demisioneze să avem o președinție interimară și facem această campanie. Dacă președintele nu alege asta, sper să nu treacă solicitarea de suspendare”.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat la Cotroceni pentru luni, 10 februarie, ora 11, preşedinţii partidelor din coaliţia de guvernare. Subiectul discuţiei nu a fost menţionat, dar există bănuieli şi argumente că preşedintele Iohannis doreşte să-şi anunţe demisia. În ultimii ani, preşedintele a invitat şefii partidelor doar în situaţia în care urma să desemneze premierul.

Opoziţia parlamentară, AUR, USR, SOS, POT şi-au propus să-l suspende pe Iohannis, considerând prelungirea mandatului său ca fiind neconstituţională.

Despre ce pierde Klaus Iohannis prin această suspendare, Crin Antonescu a spus că, în opinia sa, cu bune, cu rele, mandatele sale s-au încheiat, ceea ce a avut de spus, de făcut, Klaus Iohannis, în România, ca preşedinte, s-a încheiat.

”Dacă se ajunge la o suspendare şi la un referendum, la o demitere, chiar văd că are doar de pierdut. Pentru că nu cred că vreun preşedinte, domnul Klaus Iohannis, doreşte să iasă din istorie, de pe scena prezidenţială, prin demitere”, a arătat Antonescu, precizând că în conformitate cu legea, crede că, dacă eşti demis, îţi pierzi şi drepturile care sunt prevăzute de lege pentru foştii preşedinţi.

”Nu s-a anunţat public. (..) N-am alte informaţii despre asta. Pot să presupun că poate fi vorba de varianta în care preşedintele decide să se retragă. Asta ar putea fi o variantă. Ar putea fi o discuţie despre procedura de suspendare, care începe în Parlament, în cazul în care preşedintele doreşte să o parcurgă, să o înfrunte, ca să spun aşa, să întrebe liderii majorităţii dacă are susţinerea în continuare, dacă se respinge”, a spus Crin Antonescu. El a adăugat că ”poate există elemente noi în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la primul tur al alegerilor”.

”Se cunosc motivele şi datele pe care Curtea Constituţională a anulat turul doi al alegerilor, dar, după cum ştiţi, în opinia publică există în continuare o solicitare sau o aşteptare sau o speranţă de date noi, care să ne facă mai clar de ce s-a anulat acel tur de alegeri”, a mai spus Antonescu.

Despre o demisie a ”şefului statului”, Crin Antonescu a arătat că îi este greu să spună ce este cazul sau nu este cazul să facă cineva în locul căruia nu este, cu atât mai mult un preşedinte de ţară.

”Ceea ce este important este ca noi, totuşi, până în mai, să avem posibilitatea să facem o campanie electorală normală, corectă, plină de conţinut, pentru că e o alegere foarte importantă pentru ţara asta, şi nu să avem acest interval parazitat cu o dezbatere pe care ar solicita-o un referendum. Mandatele preşedintelui Iohannis s-au încheiat, sau se încheie în două luni, sau câte mai sunt. Părerea despre ele este formată. Discuţia istorică despre ele va urma. Nu cred că asta e tema României acum, să discutăm pro sau contra ce-a făcut domnul Iohannis în cei zece ani”, a explicat el.

El a menţionat că, speră, fie dacă preşedintele decide să demisioneze, să avem o preşedinţie interimară şi să facă această campanie iar dacă preşedintele nu alege asta, speră să nu treacă solicitarea de suspendare.

”A intra acum într-un referendum, procedurile de suspendare, referendum, în afară de imaginea de instabilitate suplimentară pentru România, pur şi simplu pierdem timpul cu altceva şi lucrul acesta n-ar fi decât în favoarea forţelor ultranaţionaliste sau extremist”, a apreciat Crin Antonescu.

”Eu consider că discursul, în bună parte, al celor care vorbesc despre mântuirea României cu programul, în ghilimele o spun, Călin Georgescu sau ceva asemănător, cu toţi acoliţii săi, Simion, Ponta şi alţii, eu cred că asta e o formulă de destabilizare, pentru că ea nu ne spune nimic despre viitorul României, decât că tot ce există acum trebuie demontat. (..) Deci nu avem nevoie de o dezbatere despre Klaus Iohannis, avem nevoie de o dezbatere despre viitor. Şi de aceea, ori demisionează Klaus Iohannis, ori sper ca majoritatea să respingă acest demers de suspendare absolut populist şi absolut electoral, dar numai în favoarea unora”, a arătat Crin Antonescu.

Crin Antonescu vrea ca Georgescu să fie lăsat să candideze: ”E mai sănătos să ai de-a face cu originalul. Deci să fie Georgescu, nu Ponta sau Simion”

Candidatul coaliţiei la prezidenţiale, Crin Antonescu, a declarat, la TVR Info, că vrea să treacă Călin Georgescu de filtrul CCR şi să i se valideze candidatura, el arătând că în primul rând e mai plăcut şi mai sănătos întotdeauna să ai de-a face cu originalul, adică Georgescu, nu Ponta sau Simion.

Crin Antonescu speră ca adversarul său la prezidenţiale, Călin Georgescu să treacă de filtrul Curţii Constituţionale şi să i se valideze candidatura, profitând de ocazie să-i ironizeze pe alți potențiali candidați suveraniști, George Simion și Victor Ponta.

”E mai plăcut, ca să spun aşa, şi mai sănătos întotdeauna să ai de-a face cu originalul. Nechezolul nu era mai sănătos decât cafeaua, decât cafeaua naturală. Deci să fie Georgescu, nu Ponta sau Simion. Ponta şi Simion sigur că pot candida, dar vreau să-i văd candidând în acelaşi timp cu Călin Georgescu. Oricine are dreptul de a candida”, a explicat Crin Antonescu, citat de News.ro.

El a precizat, despre Călin Georgescu, că ”a spus nişte lucruri, ca să nu zic nişte grozăvii”, pe care în campanie va trebui să le explice.

”A dat sentimentul că dacă ar fi preşedintele României, România aproape ar fi o mare putere mondială. Şi eu nu vreau ca românii un milion, două, o mie sau câţi ori fi, să rămână cu ideea dom’le noi al aveam pe omul ăsta, care ne dădea benzina la un leu, ne valorifica toată producţia agricolă şi mâncam mere şi prune până ne săturam şi nu aveam niciun fel de problemă, erau şi sănătoase. Că numai la noi fructele sunt sănătoase, în altă parte nu. Că stătea la masă cu Putin şi cu Trump şi împărţea Ucraina. Că nu permitea nicio mişcare nici prin Arabia Saudită, nici pe piaţa petrolului, fără să fim întrebaţi noi la Bucureşti”, a spus Antonescu.

El a menţionat că ”oamenii aceştia vor rămâne, dacă Georgescu este împiedicat să candideze cu ideea că am avut un asemenea om, ne-a dat Dumnezeu un asemenea om şi noi n-am putut să-l votăm, nişte bandiţi, nişte corupţi, nişte unii răi ne-au împiedicat”.

”De aceea vreau să candideze domnul Georgescu şi dacă o jumătate plus unu din alegătorii români, în turul 2, dacă va fi domnul Georgescu în turul 2 vor vrea să vadă minunile astea săvârşite, să fie domnul Georgescu preşedinte. Deci naţiunile trec prin încercări uneori, şi o fac cu mâna lor. Deci trebuie să vedem şi asta. Sigur că sunt aici ca să nu se întâmple asta. Dar de asta vreau ca domnul Georgescu să candideze, să nu rămână nişte sute de mii, nişte milioane deja, cu sentimentul că le-a fost luat dreptul de a da, printr-un simplu, vot un destin extraordinar României”, a mai spus Crin Antonescu.

Crin Antonescu a vorbit, duminică seară, despre destrămarea USL, afirmând că Victor Ponta este responsabil pentru ruptură. De asemenea, a subliniat că este candidatul PSD, dar nu are garanția sprijinului total al partidului. Va trebui să îi convingă pe membrii și simpatizanții social-democrați să pună ștampila pe el în cabina de vot.

Fostul lider liberal Crin Antonescu a făcut declarații ferme despre destrămarea Uniunii Social-Liberale (USL), afirmând că această ruptură s-a produs din cauza lui Victor Ponta.

De asemenea, a subliniat că, spre deosebire de fostul premier, nu a beneficiat de sprijin suplimentar în 2014.

Antonescu a precizat că, la acel moment, ar fi avut posibilitatea să candideze și că doar electoratul poate decide șansele sale actuale. Totodată, a subliniat că nu poate anticipa cum se vor împărți voturile în rândul susținătorilor PSD și că este responsabilitatea sa să îi convingă pe aceștia să-l sprijine.

”Ca să restabilim adevărul, spre deosebire de dl. Ponta, el nu mi-a suflat nimic în 2014. Eu puteam să candidez, USL s-a rupt din cauza lui. Dacă are șanse acum sau nu, numai votanții ne pot spune. Eu nu știu.

Eu nu am cum să spun că eu voi lua toate voturile PSD, iar Ponta nu va lua niciunul. E datoria mea să conving electoratul PSD să mă voteze”, a declarat Antonescu, invitat duminică seară la TVR Info.

Întrebat cum l-ar caracteriza într-un singur cuvânt pe Victor Ponta, fostul președinte PNL a ales termenul ”trădare”.

Un candidat susținut, dar fără garanții absolute. Nu exclude trădările, dar nu are suspiciuni.

Crin Antonescu a reconfirmat că este candidatul oficial al PSD, dar a recunoscut că nu poate avea pretenția ca toți membrii social-democrați și liberali să urmeze necondiționat linia partidului.

El și-a exprimat speranța că liderii PSD vor face tot ce le stă în putință pentru a-l susține, având în vedere că nimeni nu i-a constrâns să o facă.

Fostul lider liberal a reiterat că misiunea sa este să convingă electoratul PSD să îl voteze și că sprijinul liderilor PSD și PNL va depinde de prestația sa în campanie.

În ceea ce privește riscul unor trădări în interiorul PSD și PNL, Crin Antonescu a declarat că nu are suspiciuni în acest sens, deși nu exclude complet posibilitatea ca astfel de situații să apară.

Totodată, a reiterat că succesul său depinde de cât de convingătoare va fi prestația sa în fața electoratului.

”Dacă prestația mea va fi convingătoare, cred că și liderii PSD și PNL mă vor susține. Eu nu am suspiciuni de trădare, chiar dacă ele sunt posibile”, a punctat politicianul.

Comentarii despre conflictul dintre Elena Lasconi și Nicușor Dan

Referindu-se la disputa din jurul USR, Crin Antonescu a afirmat că nu dorește să intervină, dar a comentat comparația făcută de Elena Lasconi între Nicușor Dan și Călin Georgescu.

Acesta a precizat că nu consideră o blasfemie această comparație și că, în opinia sa, Nicușor Dan este, la fel ca toți ceilalți, un om obișnuit.

Antonescu a reacționat și la speculațiile privind tensiunile din interiorul USR, afirmând că deciziile partidului nu îl privesc și că nu are intenția de a-i ataca pe Elena Lasconi sau Nicușor Dan, chiar dacă a fost vizat de criticile acestora.

El a menționat că își va menține o poziție neutră în privința competiției interne din USR și că propaganda susținătorilor lui Nicușor Dan nu îl va influența.

”Spuneți că li s-a umplut paharul unora? Păi era pahar mic. Până la urmă Elena Lasconi nu a insultat pe nimeni, a făcut o comparație între anumite aspecte. Și Nicușor Dan, ca noi toți, e un muritor de rând. L-a comparat cu Georgescu. Nu mi se pare o blasfemie. Nu mă bag. E o decizie a USR, chiar nu mă interesează.

Că e Elena Lasconi candidatul, că e Nicușor Dan (…) este un coleg de competiție. Dar și în ceea ce-l privește pe Nicușor Dan, și în ceea ce o privește pe Elena Lasconi, eu voi păstra aceeași linie pe care am anunțat-o.

Nu îi voi ataca și nu i-am atacat pe acești oameni, chiar dacă Lasconi a făcut-o în ceea ce mă privește sau propaganda puternică a lui Nicușor Dan”, a indicat Crin Antonescu.

Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare, a declarat duminică, despre o candidatură a lui Ponta, el el porneşte de la încredere şi nu îndrăzneşte să spună că el va lua toate voturile PSD şi Ponta nu o să ia niciun vot.

”Domnul Ponta nu mi-a suflat nimic în 2014. S-a rupt USL-ul din cauza lui, şi am multora-altora, dar nu mai discut acum. Eu puteam să candidez, din partea PNL, nu mai candidam, că nu mai exista USL. Am avut competiţia cu Klaus Iohannis. Klaus Iohannis a fost investit de votul PNL-ului să candidez, deci eu n-am mai candidat. E simplu ca bună ziua. Să înţeleagă, 700-a oară spun, cred, şi oameni care se prefac că nu ştiu sau n-au înţeles. (..) Deci nu mi-a suflat nimic, domnul Ponta. Dacă are şanse acum sau nu, asta numai cetăţenii spun”, a declarat Antonescu.

Antonescu a arătat că el este candidatul oficial şi al PSD-ului în acest moment.

”Evident că am speranţa şi am încrederea că liderii PSD-ului, din moment ce nu i-a forţat nimeni, ba nici nu i-a rugat, au făcut această alegere, avem o înţelegere, eu sunt absolut convins că ei vor face tot ce pot. Dar nu mai putem avea convingerea că toţi PSD-ştii din România sau toţi liberalii din România sau toţi cei care au votat cu Georgescu vor vota ce le spune, Georgescu chiar, şi conducerile partidelor”, a declarat Antonescu, la TVR Info, despre o candidatură a lui Victor Ponta, la prezidenţiale, ca şi independent.

El a arătat că este misiunea sa, în calitate de candidat, să-i convingă pe cei mai mulţi oameni cu tradiţie de vot sau membri PSD să îl voteze.

”Dacă va candida domnul Ponta şi va încerca acelaşi lucru, e legitim, e competiţie. E problema PSD-ului. (..) Eu nu îndrăznesc să spun, nu domnule, eu voi lua toate voturile PSD-ului, Ponta nu o să ia niciun vot. Nu!”, a mai afirmat Crin Antonescu.

Despre un joc dublu al PSD-ului, Antonescu a arătat că ”nu doar liderii PSD, nu doar PSD-ul, mai toate partidele politicice şi mai toţi politicienii, în general, au arta de a ţine cât mai multe porţi deschise, cât mai multe variante de câştig la îndemână”. ”În situaţia noastră de acum, eu, v-am spus, pornesc de la încredere, pornesc de la faptul că este interesul PSD-ului să susţină un candidat pe care, de bună voie şi nesilit de nimeni, a ales să-l susţină”, a subliniat Antonescu. Candidatul coaliţiei a mai menţionat că ţine şi de candidat şi de campania candidatului.

”Dacă această campanie va merge bine, dacă prestaţia mea va fi convingătoare, dacă liderii, discutăm aici de inculpatul PSD, să ştiţi că şi PNL-ul e aproape în această situaţie şi în PNL, nu toată lumea, dacă ar fi fost să facă referendum, avea aceeaşi opţiune. Vedeţi bine în USR ce se întâmplă, şi este un partid încă totuşi mai mic. Ei bine, dacă această campanie va merge bine, candidatul va spune nişte lucruri care să-i însufleţească pe oameni, să-i convingă pe oameni, evident că şi liderii vor merge”, a spus el.

Crin Antonescu a mai afirmat că ”trădările în politică sunt posibile, există o istorie, dar întotdeauna când faci politică sau intri în asemenea curse cu asemenea mize, trebuie să te gândeşti să faci tu tot ce poţi şi că primul responsabil eşti tu, nu să te pregăteşti să dai vina pentru un eşec”.

Antonescu i-a dat nota 5 lui Klaus Iohannis pentru cele două mandate. Ponta, descris într-un cuvânt: ”Trădare! Pe cine ar prefera la Cotroceni, în campanie: Bolojan, dar îmi pare rău, mi se rupe inima de ce-l aşteaptă în aceste luni.”

Despre cum l-ar descrie pe Victor Ponta, într-un cuvânt, Antonescu a răspuns: Trădare. Despre teste psihologice, psihiatrice, pentru candidaţii la prezidenţiale, Antonescu a răspuns: Dacă s-ar putea, cu. Dar trebuie să avem încredere în comisie, să nu fie aranjată comisia.

La întrebarea: ”Cu Bolojan sau Klaus Iohannis la Cotroceni, cum va fi mai bine în cursa electorală, Antonescu a răspuns: ”Cu Bolojan, dar îmi pare rău, mi se rupe inima de ce-l aşteaptă în aceste luni, pe bietul om, acolo.

Despre Nicuşor Dan sau Elena Lascoi, Antonescu a răspuns că nu se bagă în chestiunea din USR.

”Elena Lascoi are nişte argumente foarte solide, iar Nicuşor Dan, totuşi, să nu uităm că a primit foarte recent investitura bucureştenilor pentru altceva şi a mai primit şi un referendum ca să facă treabă în Bucureşti.

Antonescu a fost întrebat ce notă i-ar da premierului Ciolacu pentru prestaţia în fruntea Guvernului, el răspunzând: ”Undeva între 8 şi 9 şi pentru percepţie, o notă mai mică.

Întrebat ce notă i-ar da lui Klaus Iohannis, pentru cele două mandate, Antonescu a răspuns: Greu, greu. Aici 5.

Crin Antonescu: ”Din păcate, USR-ul s-a alăturat AUR, POT, SOS în acest demers şi asta face ca solicitarea de suspendare a preşedintelui să fie aproape de a avea succes. Rămânerea lui la Cotroceni trage în jos candidatura tuturor pro-occidentalilor.”

Candidatul coaliţiei la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, a declarat duminică, despre şansele ca cererea de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis să fie adoptată de Parlament, că din păcate, USR-ul s-a alăturat AUR, POT, SOS în acest demers şi asta face ca solicitarea de suspendare a preşedintelui să fie aproape de a avea succes, pentru că le lipsesc puţine voturi. Potrivit lui Antonescu, rămânerea lui Klaus Iohannis la Cotroceni trage în jos candidatura tuturor pro-occidentalilor, nu doar a sa.

Candidatul coaliţiei la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, a declarat la TVR Info, despre şansele ca suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis să treacă în Parlament, că ”este o majoritate foarte fragilă”.

”Este o majoritate foarte fragilă. După părerea mea, din păcate, USR-ul s-a alăturat AUR, POT, SOS în acest demers şi asta face ca solicitarea de suspendare să fie aproape de a avea succes. Adică le trebuie 6-7 voturi, nu ştiu, 10 voturi din majoritate. Şi, cum şi acolo există oameni care au solicitat intens retragerea domnului Iohannis, nu este excus”, a mai spus Antonescu.

Întrebat dacă îl trage în jos faptul că preşedintele Iohannis este în continuare la Cotroceni, Antonescu a spus: ”Eu cred că trage în jos nu doar candidatura mea, că nu sunt candidatul domnului Iohannis, trage în jos candidatura tuturor pro-occidentalilor, pentru că nu voi fi singurul, trage în jos actuala majoritate, trage în jos opţiunea de continuare a orientării pro-occidentale a României”.

Potrivit lui Antonescu, ”o dezbatere acum, încă două luni de zile, în 90 de zile, nu face decât să servească celor care au altă orientare şi alte intenţii”.

”Deplâng faptul că USR-ul, care face parte din tabăra pro-occidentală, în opinia mea, sper să am dreptate, totuşi a dus, prin alăturarea cu ceilalţi, la această situaţie”, a subliniat Antonescu.

Despre ce pierde Klaus Iohannis prin această suspendare, Crin Antonescu a spus că, în opinia sa, cu bune, cu rele, mandatele sale s-au încheiat, ceea ce a avut de spus, de făcut, Klaus Iohannis, în România, ca preşedinte, s-a încheiat.

”Dacă se ajunge la o suspendare şi la un referendum, la o demitere, chiar văd că are doar de pierdut. Pentru că nu cred că vreun preşedinte, domnul Klaus Iohannis, doreşte să iasă din istorie, de pe scena prezidenţială, prin demitere”, a arătat Antonescu, precizând că în conformitate cu legea, crede că, dacă eşti demis, îţi pierzi şi drepturile care sunt prevăzute de lege pentru foştii preşedinţi.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Instigatorul, Călin Georgescu, a uitat de limba română și s-a cocoțat oportunist pe demisia lui Klaus Iohannis, în limba engleză: ”Victory for the people”

Facebook 166 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Instigatorul, Călin Georgescu, a u…