UPDATE: Fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu a declarat, sâmbătă, că nu există nicio candidatură a sa la alegerile prezidenţiale, că nu a propus acest lucru şi nici nu aşteaptă aşa ceva. Potrivit acestuia, ar fi ideal ca viitoarea coaliţie pro-europeană să aibă un candidat unic la alegerile prezidenţiale din 2025.
”Se vorbeşte despre candidatura lui Antonescu. Nu există nicio candidatură a lui Antonescu. Eu nu mi-am depus nicio candidatură, n-am propus nicio candidatură, nu aştept niciun fel de candidatură. S-a vehiculat numele meu, nu de către mine, de către alţii. Toate întrebările în legătură cu acest subiect vă rog să le adresaţi partidelor. Eu nu doresc decât un lucru. Am fost toată viaţa mea şi voi fi până închid ochii un om liber care s-a manifestat pe scena publică atât cât mai făcut politică în mod liber. Bine, rău, cu greşeli de bună seamă, cu reuşite poate, poate nu, dar în mod liber”, a declarat Antonescu.
Antonescu a afirmat că nu l-a sunat niciun lider politic pentru a discuta despre o posibilă candidatură a sa la alegerile prezidențiale. ”M-ați sunat doar dvs. și alți colegi din presă. N-am primit niciun telefon din partea cuiva care are oficial calitatea să discute această chestiune”.
El a precizat că nu intenţionează să facă culoar niciunui candidat şi nici lui Eduard Hellvig.
Crin Antonescu anticipează ”o confruntare grea” la prezidențiale: ”Domnul Georgescu, chiar dacă uneori ne pare într-un delir, nu este singur”.
Fostul lider al liberalilor Crin Antonescu, al cărui nume este vehiculat pentru o posibilă candidatură la prezidențiale din partea alianței pro-europene, anticipează ”o confruntare grea” la cursa pentru Cotroceni de anul viitor.
Crin Antonescu și-a spus punctul de vedere despre alegerile prezidențiale de anul viitor. Fostul lider al liberalilor a subliniat, din start, că ”este neapărat necesar” ca scrutinul să fie câștigat de un candidat pro-european.
”A ajuns să mă deranjeze deja că odată vehiculat numele meu, fără ca eu să vorbesc nimic despre vreo astfel de candidatură, o sumedie de jurnalişti, de profesori, de chibiţi profesionişti să facă tot felul de supoziţii, cum ar fi aceea a profesorului Pîrvulescu, faţă de care nu am fost niciodată ireverenţios, că îi fac culoar lui Hellvig. Eu cred că pot avea pretenţia la respect din partea tuturor. Nu am făcut niciodată culoar cuiva, nu am avut pe nimeni nici în faţa mea, nici în spatele meu, tot ce am făcut, am făcut deschis”, a mai afirmat fostul preşedinte PNL.
Potrivit acestuia, Klaus Iohannis ar fi trebuit să plece odată cu terminarea mandatului și în locul său să vină interimar preşedinte nou ales al Senatului.
”Cea mai bună soluţie în acest moment era ca după decizia CCR foarte repede guvernul în funcţiune să stabilească data, calendarul alegerilor prezidenţiale, pentru a nu spori tensiunea în societate şi a lăsa loc ideii că vor avea loc alegeri când vor ei, în ghilimele, cum spun cei care profită de această idee. Mai cred că ar fi fost cazul să amenejeze împreună cu preşedintele Iohannis o soluţie prin care la încetarea mandatului, domnia sa să îşi încheie prezenţa la Cotroceni şi dacă e cazul, preşedinte nou ales al Senatului să exercite interimarul, pentru a nu crea altă impresie, că domnul Iohannis stă cât vrea la Cotroceni”, a explicat Crin Antonescu.
El a mai declarat că ideal ar fi ca viitoarea coaliţie de guvernare să aibă un singur candidat la alegerile prezidenţiale.
”Eu cred că ar fi ideal să fie un candidat unic. E greu de găsit, dar ideal, pentru că astfel, în această campanie care va urma, din nou cei doi candidaţi pro-occidentali se vor bate între ei şi îşi vor provoca daune reciproc între ei, lăsându-l pe cel al anti-occidentalilot să îşi ducă un candidat puternic, indiferent cum îl cheamă, în turul doi. De aceea, cred că ar fi bun un candidat unic”, a afirmat Crin Antonescu.
Crin Antonescu, despre o posibilă candidatură, ca și candidat unic la prezidențiale: ”Dacă cineva mi-ar face o propunere, aș da un răspuns”.
Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a afirmat vineri că deocamdată nu i s-a propus să candideze la alegerile prezidențiale din 2025 și că va spune dacă este sau nu interesat de asta doar atunci când i se va face o astfel de propunere.
Crin Antonescu este unul dintre politicienii al cărui nume a fost vehiculat în ultima săptămână ca posibil candidat comun la alegerile prezidenţiale din partea partidelor pro-europene. Pe listă s-ar mai afla și Daniel David și Theodor Paleologu.
Cu toate acestea, Crin Antonescu a spus, că nu a avut discuții cu membrii niciunui partid referitoare la o posibilă candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor.
”Eu nu am avut nici acum, în aceste zile, nici altă dată, nicio discuție oficială, formală, cum spuneți, cu niciunul din liderii sau reprezentanții împuterniciți ai vreunui partid din această coaliție pe subiectul acesta și pe niciun altul. Eu, de asemenea, nu mi-am declarat dorința, intenția n-am în agent de chestiunea asta nu mi s-a oferit, n-am oferit. Faptul că numele meu a revenit cred că se datorează domnului președinte UDMR, Kelemen Hunor, care la un moment dat, într-un șir de oameni pe care domnia sa îi considera de luat în calcul, a adăugat și numele meu. Sigur, fapt care mă onorează și pentru care îi mulțumesc, dar asta este tot, nimic altceva”, a afirmat acesta.
Întrebat dacă ia în calcul să candideze la prezidențiale, Crin Antonescu a răspuns: ”Nu, am spus foarte clar că de dorit nu îmi doresc. Nu am în agendă așa ceva și de luat în calcul nu am ce să iau. Pe scurt, ca să fiu foarte deschis, dacă cineva mi-ar face o propunere, aș da un răspuns cum e civilizat. Dacă cineva a întrebat ceva, voi da un răspuns. Nu vorbesc sau nu răspund, în orice caz, neîntrebat de când mă știu”.
Numele lui Crin Antonescu, politician, istoric și fost președinte al Partidului Național Liberal (PNL) a fost vehiculat în spațiul public zilele acestea în cadrul Coaliției, dar și concret de către Kelemen Hunor, ca fiind posibil candidat comun la alegerile prezidenţiale din partea Coaliției PSD-PNL-USR-UDMR. Mai mult, Kelemen Hunor, președintele UDMR, a menționat faptul că, în opinia sa, Crin Antonescu, Daniel David, Daniel Funeriu, Theodor Paleologu ar deține capacitatea și calitatea intelectuală să fie președinți.
”Nu am așa ceva în agendă, nu am avut nicio discuție oficială cu niciunul dintre liderii sau reprezentanții partidelor din această Coaliție. Nu mi-a propus nimeni să candidez, nu am luat legătura cu nimeni. Nu am făcut eu vreun demers, nu am în program așa ceva. Am văzut numele meu vehiculat de către domnul Kelemen, președintele UDMR, lucru care mă onorează, dar atât”, a spus Crin Antonescu.
”Dacă cineva mă va întreba ceva, voi da un răspuns, exact cum am făcut și cu dumneavoastră, voi da un răspuns”, a mai spus Crin Antonescu.
”Faptul că numele meu a revenit cred că se datorează domnului Kelemen, președinte al UDMR, care, într-un șir de oameni de luat în calcul a adăugat și numele meu, fapt care mă onorează și îi mulțumesc, dar asta este tot, nimic altceva! Am spus foarte clar că de dorit nu îmi doresc, nu am în agendă așa ceva și de luat în calcul nu am ce să iau în calcul. Pe scurt, să fiu foarte deschis, deoarece nu am niciun motiv să umblu cu eschive. Dacă cineva mi-ar face o propunere, aș da un răspuns, cum e civilizat. Dacă cineva a întrebat ceva, voi da un răspuns. Nu vorbesc sau nu răspund neîntrebat, de când mă știu”, a spus Crin Antonescu.
Diferență majoră față de alegerile prezidențiale din 2009
Întrebat dacă ar veni această propunere din partea Coaliției și ce ar face sau nu ar face, precum în campania din 2009, Crin Antonescu a spus: ”În primul rând, nu sunt în această situație. În al doilea rând, acceptând așa puțin din ipoteza și propunerea dvs. de discuție, sigur că din 2009, s-au schimbat foarte multe. Campania din 2009 a fost una, pe care, desigur, mi-o amintesc foarte bine. A fost un moment important din cariera mea politică și, în general, din viața politică a României, dar contextul și diferențele sunt atât de mari, încât vă dau doar un singur exemplu, din categoria cifrelor. Cu 20% din voturi, eu nu am reușit să intru în turul 2 atunci, în vreme ce alții, astăzi, cu puțin peste 20%, un candidat s-a clasat pe primul loc. Și dacă s-ar fi validat primul tur s-ar fi mers cu sub 20% în turul 2. E cu totul desenul politic al României actuale față de anul 2009”, a mai spus Crin Antonescu.
Ce spune despre candidatul la prezidențiale și despre Călin Georgescu
”Eu cred că este neapărat necesar ca un candidat pro-occidental, sensibil și înțelegând că în occident mergem cu identitatea noastră, că nu avem alta de împrumutat, că nu avem de anulat sau de amputat identitatea noastră națională dacă intrăm pe deplin în occident – un asemenea candidat trebuie să câștige și nu domnul Georgescu. Dar să nu uitați că este o confruntare grea din două mari motive. Domnul Georgescu, chiar dacă uneori ne pare într-un delir nu este singur. În spatele lui sunt personalități și discursuri ale unor oameni prestigioși din societatea noastră.
Nu uitați că de 3-4 ani se construiește zid cu zid acest autosuveranism și pentru mine un simplu anti-occidentalism, m ai întâi sub forma anti-americănismului, acum și-au revenit de când cu Trump și după aceea o formă din ce în ce mai accentuată a anti-occidentalismului.
Eu nu spun că oamenii aceștia, vocile acestea, textele acestea sunt inspirate direct sau indirect de ruși, dar spun că ajung vrând nevrând exact în ceea ce înseamnă istoria propagandei ruse, discursul Rusiei împotriva occidentului și asta nu cred că ne folosește”, a mai declarat Crin Antonescu.
Foarte greu de găsit candidați valabili pentru funcția de președinte
”Aș spune două lucruri sau aș face două demarcații. Unu, atunci când vorbim de un potențial președinte, e foarte bine să facem distincția între un președinte în exercițiul funcțiunilor sale, așa cum ne-ar plăcea nouă, și doi, un candidat care să reușească să devină președinte în exercițiul funcțiunii. Pentru că eu aș putea nu o s-o fac, dar aș putea să vă dau exemple de foarte buni președinți, dacă am putea mâine să-i luăm cu mâna și să-i punem în biroul de la Cotroceni, există oameni, dar care foarte probabil nu ar trece examenul electoral.
De asemenea, aș putea să dau exemplu de oameni care ar putea fi redutabili electoral și care, cel puțin din punctul meu de vedere, ar fi un adevărat pericol să câștige, alege și să fie în acel birou. Deci, această distincție cred că trebuie făcută. De asta e greu pentru toate formațiunile, în principiu, de găsit candidați valabili, pentru că el trebuie să răspundă într-o măsură cât mai mare a acestor două criterii, ambelor criterii”, a zis Crin Antonescu.
Ce calități vede Crin Antonescu privind noul președinte
Despre ce calități ar trebui să aibă viitorul președinte, Crin Antonescu a zis:
”În general, cred că există două-trei calități care ar trebui să prevaleze în acest moment și în acest loc, adică în România lui 2025, nu știu, martie, aprilie sau când vor fi alegerile. O convingere solidă, fermă, articulată, de nezdruncinat în vocația și în direcția occidentală a României. Nu doar un om, deci care să poată vorbi bine despre chestiunea asta, ci care să o aibă interiorizată, această valoare și această convingere”, a mai spus Crin Antonescu