Ce? Credeați că dacă am ieșit juridic din ”starea de urgență”, cumva bâlbele, gafele, patinajele în absurd, incoerența, inconsecvența și neconcordanțele guvernului PNL, Iohannis-Orban vor lua sfârșit? Nicidecum, la ce asistăm acum, e nu doar în formă continuată, ci și în formă agravantă!
Până la ora publicării acestui articol, încă nu a fost publicat nimic, nu se știe nimic concret, știm doar că de la 1 mai ne mai ”relaxăm” o treaptă…!
Apar contradicţii în setul de măsuri de relaxare ce vor fi aplicate începând cu 1 iunie. Ludovic Orban ţi-a dat, ieri, vestea că poţi participa la spectacole şi alte evenimente culturale, dacă sunt organizate în aer liber. Principala regulă este că numărul maxim de spectatori trebuie să fie de 500, scrie Mediafax.
Hotărârea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă anunţată ieri spune că organizatorii trebuie să fie atenţi să amenajeze locuri pe scaune aflate la distanţă de minimum 2 metri, unul faţă de celălalt şi spectatorii să aibă mască de protecţie. Toate detaliile urmează, însă, să fie enumerate într-un ordin.
Chiar şi aşa, dacă ne uităm la prevederile din urmă, observăm că în ordinul MAI-Ministerul Sănătăţii (publicat în Monitorul Oficial pe 22 mai) există o obligaţie ce intră în contradicţie cu cea de mai sus. Acolo este obligaţia ca masca să fie purtată doar „în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale şi la locul de muncă”.
Astăzi este ultima zi în care Guvernul poate publica ordinul privind redeschiderea teraselor și plajelor de la 1 iunie. Ministrul Economiei asigură celeritate și simplitate.
Pentru ca la data de 1 iunie, terasele și plajele să funcționeze potrivit regulilor pregătite de Guvern în conformitate cu Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență Nr. 26/28.05.2020,ordinul comun privind normele pe care trebuie să le respecte patronii de terase și administratorii plajelor trebuie publicat astăzi în Monitorul Oficial, pentru că luni, 1 iunie, este zi liberă.
Ministrul Economiei, Energiei, Mediului de Afaceri și Turismului, Virigil Popescu, a declarat, că astăzi va fi elaborat și publicat ordinul în care ”vor fi prevăzute exact ce reguli trebuie să îndeplinească proprietarii teraselor și administratorii plajelor, inclusiv proprietarii beach-barurilor”.
Virgil Popescu a asigurat că măsurile cuprinse sunt simple reguli pentru respectarea distanței recomandate de 2 m: ”La plajă condițiile nu vor fi deosebite, în afară de distanțarea efectivă a șezlongurilor, a umbrelor, nu cred că vom avea alte obligații. Administratorii trebuie să aibă grijă la intrarea și ieșirea de pe plajă să nu se facă aglomerații. Lucruri normale, uzuale, de bun simț. Iar la terase să nu stea mai mult de 4 la o masă, cel puțin în prima etapă”.
O dată cu permisiunea de a redeschide terasele, luni se ridică multe alte restricții specifice stării de alertă precum organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în aer liber, ori a spectacolelor, concertelor și altor evenimente culturale în aer liber în limita a 500 de participanți, așadar pentru a asigura desfășurarea tuturor activităților conform normelor de protecție sanitară, trebuie emise astăzi ordinele comune ale ministerelor de resort.
Întreprinzătorii din domeniul HORECA critică lipsa de predictibilitate din partea autorităților, estimând că nu sunt suficiente trei zile pentru amenajarea teraselor și beach-barurilor și că, cel mai probabil, totul va fi gata abia pe 15 iunie, odată cu redeschiderea restaurantelor.
Pentru că a fost o măsură așteptată în rândul angajaților și angajatorilor din HORECA, multe locații sunt gata să-și primească clienții începând de luni, mai puțini la număr pentru început, ținând cont de regulile pentru distanțarea socială. Proprietarii susțin că prețurile nu vor crește, ci dimpotrivă, ar putea fi nevoiți să le scadă chiar și cu 20 la sută, pentru că cererea va fi mult mai mică.