Comisia Europeană închide oficial mecanismul de cooperare şi de verificare pentru România și Bulgaria, Iohannis, Ciolacu și Gorghiu, se ”bat” în declarații
Comisia Europeană a anunţat, că închide în mod oficial mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV) pentru Bulgaria şi România. Preşedintele CE Ursula von der Leyen a declarat că statul de drept e una dintre valorile fundamentale împărtăşite în UE şi ambele state au avansat considerabil în acest domeniu.
Klaus Iohannis: ”Ridicarea MCV ne arată că eforturile noastre, accelerate în ultimii ani, nu au fost în zadar şi am răspuns eficient disfuncţionalităţilor existente în sistemul judiciar.”
”Preşedintele” Klaus Iohannis a declarat, vineri, că astăzi este o zi extrem de importantă nu doar pentru sistemul de justiţie, ci pentru România şi pentru cetăţenii săi, pentru că ridicarea MCV este o reuşită a instituţiilor statului şi a întregii societăţi româneşti. Ridicarea MCV ne arată că eforturile noastre, accelerate în ultimii ani, nu au fost în zadar şi am răspuns eficient disfuncţionalităţilor existente în sistemul judiciar, continuând cu hotărâre lupta împotriva marii corupţii”, a spus ”şeful statului.”
”Astăzi este o zi extrem de importantă nu doar pentru sistemul de justiţie, ci este o zi importantă pentru România şi pentru cetăţenii săi. Ridicarea Mecanismului de cooperare şi verificare, anunţată oficial în urmă cu puţin timp de către Comisia Europeană, este o reuşită a instituţiilor statului şi a întregii societăţi româneşti. La finalul unui lung proces de atentă monitorizare, obiectivele din cadrul MCV au fost îndeplinite cu succes de România! Prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, ne-am luat angajamentul ferm de a ne asuma valorile europene, de a construi instituţii puternice şi de a promova legi care să protejeze cetăţenii şi să asigure o justiţie corectă. A fost un drum lung, timp de 17 ani, pe care îl încheiem acum”, a spus ”preşedintele”, în cadrul în cadrul reuniunii ”Justiţie 2023: priorităţile sistemului de justiţie şi Raportul privind statul de drept – context naţional şi european”, organizată de Ministerul Justiţiei.
”Şeful statului” a arătat că, ”am parcurs, ca stat european, o perioadă în care democraţia românească s-a maturizat, iar sistemul judiciar s-a consolidat şi şi-a creat acei anticorpi atât de necesari în orice societate modernă, dezvoltată”.
”Ridicarea MCV ne arată că eforturile noastre, accelerate în ultimii ani, nu au fost în zadar şi am răspuns eficient disfuncţionalităţilor existente în sistemul judiciar, continuând cu hotărâre lupta împotriva marii corupţii. Instituţiile Uniunii Europene, în special Comisia Europeană, au fost alături de noi pe tot acest parcurs. Le mulţumesc pentru onestitate, deschidere, dialogul constructiv şi pentru sprijin. Mulţumesc, totodată, şi tuturor decidenţilor din România, care au contribuit la obţinerea acestui rezultat atât de aşteptat”, a subliniat turistul.
Klaus Iohannis a mai arătat că, sistemul judiciar a traversat perioade dificile de-a lungul timpului: schimbări legislative frecvente, unele respinse puternic de reprezentanţii sistemului judiciar, de profesiile juridice sau de societatea civilă, încercări de subordonare a justiţiei din partea unor politicieni, o criză pandemică fără precedent.
”Mecanismul de cooperare şi verificare a reprezentat mai mult decât un instrument însoţit de vizite de monitorizare şi rapoarte de progres. Acesta a generat un dialog constant între instituţiile naţionale şi Comisia Europeană şi, implicit, un efort susţinut, determinând astfel, pe termen lung, un mod de lucru integrat în activitatea constantă a celor mai importante instituţii din sistemul judiciar”, a afirmat Iohannis.
Marcel Ciolacu: ”Ridicarea MCV, o decizie care confirmă că statul de drept în România este consolidat şi puternic, iar acesta este un argument în plus care susţine aderarea noastră la spaţiul Schengen”.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, că ridicarea MCV este o decizie care confirmă că statul de drept în România este consolidat şi puternic, iar acesta este un argument în plus care susţine aderarea noastră la spaţiul Schengen. ”Ştim foarte bine că multe dintre obiecţiile din trecut erau legate tocmai de independenţa justiţiei, iar ridicarea MCV este o garanţie că România a înregistrat progrese semnificative în această direcţie”, a precizat şeful Executivului, el adăugând că este foarte important să nu ne relaxăm cu această reuşită. Este datoria noastră, a tuturor, să ne asigurăm că reformele continuă şi că progresul realizat până acum este ireversibil, a afirmat el.
”Vreau să încep prin a o felicita pe doamna ministră, Alina Gorghiu, pentru acest eveniment care reuneşte reprezentanţi de seamă ai tuturor puterilor democratice din ţara noastră: puterea legislativă, executivă şi judecătorească. Este o bună ocazie să discutăm cu toţi actorii implicaţi despre priorităţile sistemului de justiţie, pentru că doar prin dialog şi cooperare între toate instituţiile vom reuşi să avansăm pe calea reformelor, a consolidării statului de drept şi luptei împotriva corupţiei. Şi mă folosesc de acest prilej pentru a le mulţumi încă o dată tuturor celor implicaţi în reuşita reprezentată de ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare. După decizia politică luată la nivel european anul trecut, s-au finalizat toţi paşii procedurali privind eliminarea MCV, astfel încât ţara noastră este acum oficial în rândul celorlalte state europene”, a spus premierul Marcel Ciolacu, în discursul susţinut la reuniunea ”Justiţie 2023: priorităţile sistemului de justiţie şi Raportul privind statul de drept – context naţional şi european”, organizată de Ministerul Justiţiei.
Premierul a arătat că ”este o decizie care confirmă că statul de drept în România este consolidat şi puternic, iar acesta este un argument în plus care susţine aderarea noastră la spaţiul Schengen”.
”Ştim foarte bine că multe dintre obiecţiile din trecut erau legate tocmai de independenţa justiţiei, iar ridicarea MCV este o garanţie că România a înregistrat progrese semnificative în această direcţie”, a mai arătat el.
Premierul a subliniat că este foarte important să nu ne relaxăm cu această reuşită.
”Este datoria noastră, a tuturor, să ne asigurăm că reformele continuă şi că progresul realizat până acum este ireversibil. Este responsabilitatea noastră să ne implicăm în continuare pentru a consolida statul de drept, a combate corupţia şi a promova transparenţa în cadrul instituţiilor. Ca prim-ministru, îmi reafirm angajamentul în sprijinirea tuturor reformelor necesare care să respecte valorile europene şi principiile statului de drept. România este un partener de încredere în Uniunea Europeană şi vom lucra în strânsă cooperare cu toate instituţiile europene pentru a ne atinge aceste obiective”, a completat Ciolacu.
Alina Gorghiu: ”Nu cred că exagerăm dacă adăugăm închiderea MCV în lista proiectelor strategice de ţară, alături de aderarea României la UE, de intrarea în NATO, iar lista, sunt convinsă, va continua cu aderarea la OCDE şi intrarea în Spaţiul Schengen.”
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat vineri că nu crede că exagerăm dacă adăugăm închiderea MCV în lista proiectelor strategice de ţară, alături de aderarea României la UE, de intrarea în NATO, iar lista este convinsă că va continua cu aderarea la OCDE şi intrarea în Spaţiul Schengen. Ea a precizat că acum intrăm într-o nouă cursă, la următorul nivel, mult mai rafinat, cu provocări care se vor suprapune pe perioade politice şi sociale complicate, inclusiv război la graniţă şi a arătat că sunt pe agendă reformele indicate în Raportul privind statul de drept, evaluarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia privind Legile Justiţiei, asigurarea resursei umane necesare sistemului judiciar, identificarea de soluţii pentru a evita durata excesivă a proceselor, un nou cod al integrităţii, digitalizare, reforme din PNRR, educaţie juridică în şcoli.
”Nu puteam găsi un alt cadru mai potrivit ca acesta pentru a marca un obiectiv strategic de ţară, după şaptesprezece ani de cursă continuă. MCV este, de astăzi, oficial, de domeniul trecutului, prin decizia publicată acum o oră de Comisia Europeană! Mulţumesc sistemului judiciar, în ansamblu, pentru închiderea acestui mecanism care a avut un rol cheie în reformarea justiţiei româneşti. Mulţumesc, de asemenea, tuturor celor care au contribuit real pentru atingerea acestei borne: Preşedintelui României, Guvernului, Parlamentului, Ministerului Justiţiei, Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, diplomaţilor şi tuturor celorlalte instituţii”, a declarat Alina Gorghiu, la reuniunea ”Justiţie 2023: priorităţile sistemului de justiţie şi Raportul privind statul de drept – context naţional şi european”, organizată de Ministerul Justiţiei.
Ministrul Justiţiei a arătat că ”este un moment important pentru statul român”.
”Nu cred că exagerăm dacă adăugăm închiderea MCV în lista proiectelor strategice de ţară, alături de aderarea României la UE, de intrarea în NATO, iar lista, sunt convinsă, va continua cu aderarea la OCDE şi intrarea în Spaţiul Schengen. Acum, intrăm într-o nouă cursă! Trecem la următorul nivel, mult mai rafinat, cu provocări care se vor suprapune pe perioade politice şi sociale complicate, inclusiv război la graniţă”, a subliniat Gorghiu.
Ea a menţionat că sunt pe agendă reformele indicate în Raportul privind statul de drept, evaluarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia privind Legile Justiţiei, asigurarea resursei umane necesare sistemului judiciar, identificarea de soluţii pentru a evita durata excesivă a proceselor, un nou cod al integrităţii, digitalizare, reforme din PNRR, educaţie juridică în şcoli.
”Am convingerea că sistemul judiciar va rămâne un factor de progres şi un element esenţial în democraţia românească. Mă bazez pe o colaborare loială cu dvs. Dialogul, respectul, promovarea unei legislaţii bune, comunicarea constantă cu forurile europene, promovarea intereselor sistemului judiciar, acestea sunt obiectivele mele, ca ministră a justiţiei. Ritmul reformelor trebuie menţinut pentru a fi siguri că justiţia, ca serviciu public, este în folosul cetăţeanului. Actul de justiţie din România înseamnă multă responsabilitate din partea noastră, a tuturor, mai ales că, din acest moment, este privit la fel ca sistemul de justiţie din orice stat european! Un stat puternic are nevoie de o justiţie puternică!”, a mai spus Gorghiu.