Președintele PSD, Marcel Ciolacu spune că, nu mai suportă să fie întrebat de unde sunt bani pentru mărirea pensiilor: „Măi măgarilor, sunt părinții și bunicii noștri”.
Premierul și președintele PSD Marcel Ciolacu a ținut un discurs la Satu-Mare în fața membrilor social-democrați.
Marcel Ciolacu a vorbit despre unele dintre cele mai importante teme ale anului: creșterea pensiilor, protestele transportatorilor și fermierilor, dar și sprijinul pentru Ucraina.
„Sunt un om care-mi asum lucruri. Și bune și rele. Sunt un om care știu să mă aplic și să vad că dacă vom continua cu pomeni electorale, se duce România în cap. Normal că mediul de afaceri vede că suntem redirecționați doar într-o anumită zonă. Nici nu mai pot să rabd și să-i văd la televizor că discută încontinuu de unde sunt bani pentru pensionari.
Măi măgarilor, oamenii ăia au construit România. Oamenii aceia sunt părinții și bunicii noștri. Eu nu pot lăsa acei oameni să moară de foame, să nu aibă bani de medicamente. Sunt o prioritate a unui guvern condus de un social-democrat,” a spus Ciolacu.
Ciolacu: „Nu-mi cereți să arunc cu pietre în ucraineni”.
Președintele PSD i-a sfătuit pe membrii social-democrați să nu cadă în capcana discursurilor extremiste.
„Avem obligația de a menține echilibrul. S-au terminat extremele. Nu mi-e frică de extremiști. Nu încercați să aveți discursul lor, pentru că un discurs fals. Poate prinde la un vecin sau doi. Încercați să aveți discursul dumneavoastră. Dormim linistiți în casă pentru că suntem membri NATO. Dacă nu eram, nu eram liniștiți în casă. Suntem solidari cu Ucraina. Nu am luat nimic de la nimeni din casă ca să dăm la ucraineni. Ajutăm tranzitul de cereale, nu rămâne nici o boaba de cereală în România. O să mă asigur că se întâmplă acest lucru.
Transportatorii au dreptate. Trebuie să existe culoare cum sunt peste tot în Europa: UE și non UE. Nu-mi cereți să arunc cu pietre în ucraineni. Sunt un popor aflat la nevoie. Nu ei au atacat Rusia. Noi ne-am învățat lecția cu Rusia și am știut prin politica externă să-i ținem la distanță. Singurul lucru pe care nu l-am putut combate a fost iarna rusească care tot timpul venea de la ei. În rest, avem resurse fără Rusia. Chiar și vodkă. Am înțeles că o producem acum (râde-n.r),” a mai spus Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu a vorbit pentru prima oară despre procesul intentat României de compania Pfizer în legătură cu dozele de vaccin în valoare de peste jumătate de miliard de euro.
„Sunt multe legate de vaccnuri. În sfârşit, aflăm şi adevărul. Ce s-a întâmplat şi cât au costat aceste vaccinuri şi aş vrea să aud şi eu explicaţiile, de ce am cumpărat vaccinuri de asemenea sume. O să vedem. E un proces, o să angajăm avocaţi, stau cu ministrul Sănătăţii de vorbă, cu ministrul Finanţelor, nu-i nici primul, nici ultimul proces.
Nu a avut nicio treabă Partidul Social Democrat nici cu vaccinurile, nici cu măştile neconforme care şi acum sunt prin depozite şi pot fi filmate, nici cu utilaje defecte pentru a face măşti neconforme. Sunt, spunea Curtea de Conturi, fără vaccinuri, încă aproape 176 de milioane de euro cheltuiţi în timp ce noi stăteam cu toţii, şi eu, şi dumneavoastră, stăteam în case.
Unii speculau acel moment ca să se îmbogăţească. Eu sunt ferm convins că justiţia va face dreptate până la capăt şi vom afla ceea ce este cel mai important, întreg adevărul cu ce s-a întâmplat în acea perioadă”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.
România a fost dată în judecată de Pfizer într-un proces care ne-ar putea costa cel puțin jumătate de miliard de euro. Compania Pfizer, cea care produce vaccinuri anti-COVID, ne cere în instanță să cumpărăm 28 de milioane de doze de ser pe care le-am comandat.
În caz contrar, conform contractului semnat de cei care au fost în fruntea Guvernului în timpul pandemiei, trebuie să plătim măcar pentru jumătate din cantitate, respectiv 550 de milioane de Euro.
Ciolacu se arată convins că adevărul cu privire la achiziţiile de vaccinuri în perioada pandemiei de COVID va fi aflat.
”Eu sunt ferm convins că justiţia va face dreptate până la capăt şi vom afla ceea ce e mai important, întreg adevărul, ceea ce s-a întâmplat în acea perioadă”, a adăugat Ciolacu.
Companiile Pfizer şi BioNTech au anunţat, recent că au luat „decizia dificilă” de a iniţia proceduri oficiale împotriva României, pentru a o determina să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru COVID-19 plasate de Guvern, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021.
Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila afirmă că notificarea Pfizer de chemare în faţa instanţei la Bruxelles pentru vaccinurile anti-COVID a fost primită prin poştă şi că este o situaţie care nu este neaşteptată, având în vedere că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul altor două state UE, Polonia şi Ungaria. Ministrul a declarat că au fost contractate cantităţi enorme de vaccin anti-COVID pe care România nu le folosea, situaţie care nu putea fi acceptată şi care nu era nici morală, în acest context precizând că România ar mai fi trebuit să comande şi să primească 28 de milioane de doze de vaccin de la Pfizer.
Fostul premier Florin Cîţu, a declarat joi, la Digi24, referitor la faptul că România a comandat 90 de milioane de vaccinuri anti-Covid, deşi au fost folosite puţine, că toate ţările au avut mai multe doze, adăugând că în 2022 Marcel Ciolacu şi Alexandru Rafila au cumpărat 40 de milioane de doze. El a mai explicat că ar fi putut fi folosite toate, dar că după ce purtarea măştii de protecţie nu a mai fost obligatorie, nu s-au mai vaccinat mulţi oameni.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Bihor, că este o problemă cu Jalonul 206 din PNRR, cu mincroîntreprinderile, deoarece Comisia Europeană încă consideră că este o impozitare mult prea lejeră. ”Vă rog frumos să îi întrebaţi pe ipocriţii care le-au trecut în PNRR şi acum stau la televizoare şi critică măsurile pe care le-au trecut ei. Înţeleg multe în politică, înţeleg că nu e balet, înţeleg orice, dar ipocrizia e cel mai urât lucru”, a mai spus premierul.
„FMI nu poate să impună unui stat şi unui guvern. E normal să vină, fiindcă fac în toată lumea, în toate ţările europene, fac şi în Germania aceste evaluări. Noi avem o evaluare de ţară, pe care o face Comisia. Ni s-a spus că vom închide cu un deficit de 7,8%. Eu am promis că voi închide cu un deficit cu minimum 0,5% mai puţin decât deficitul de anul trecut. Îmi cer scuze, am reuşit. Mai mult, am spus că vom avea un buget până la sfârşitul anului şi voi prinde un deficit mai mic cu cel puţin 0,5% mai mic decât anul acesta. Îmi cer scuze, am reuşit să fie mai mic cu 5%. Hai să vedem şi prima execuţie pe primul trimestru, ca să fiu şi mai determinat”, a spus premierul, întrebat despre vizita delegaţiei FMI în România.
Marcel Ciolacu a precizat că „s-au luat anumite măsuri, în primul şi în primul rând pentru că sunt trecute în PNRR”.
„Ele sunt trecute în Jalonul 206, care e în cererea de plată nr. 3 şi deja au venit anumite semne de întrebare şi am mai anunţat public că este o problemă cu Jalonul 206, cu mincroîntreprinderile, fiindcă Comisia încă consideră că nu am luat toate măsurile pentru a închide această zonă, unde ei consideră că este o impozitare mult prea lejeră pentru o ţară de mărimea României”, a mai arătat şeful Executivului.
Premierul a precizat că de obicei, acel sistem de impozitare se face în zona de offshore-uri.
„Sper să am capacitatea, cum am avut şi până acum, să merg la Comisie să explic că atât poate suporta România în acest moment. Dar toate aceste cerinţe, vă rog frumos să îi întrebaţi pe ipocriţii care le-au trecut în PNRR şi acum stau la televizoare şi critică măsurile pe care le-au trecut ei. Înţeleg multe în politică, înţeleg că nu e balet, înţeleg orice, dar ipocrizia e cel mai urât lucru”, a subliniat premierul Ciolacu.