Acasă Declarații Ciolacu spune, că Iohannis va convoca o şedinţă a CSAT şi ar putea decreta stare de urgenţă, dacă va fi un conflict în zona ţării noastre

Ciolacu spune, că Iohannis va convoca o şedinţă a CSAT şi ar putea decreta stare de urgenţă, dacă va fi un conflict în zona ţării noastre

0
0
1,608

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, spune, că președintele Klaus Iohannis, va convoca o ședință a CSAT și ar putea decreta stare de urgență dacă va fi un conflict în zona țării noastre.

Întrebat dacă se poate institui stare de urgență din cauza crizei din energie, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că totul depinde de situația dintre Rusia și Ucraina.

Depinde ce se întâmplă în conflictul din Balcanii de Vest (Ucraina – n.r.). Dacă va exista un conflict zonal, presupun că președintele României, eu nu sunt în atribuții, nu fac parte nici eu, nici Florin Cîțu, președintele Camerei și al Senatului, nu facem parte din CSAT, dar presupun că va fi o discuție. Va fi un CSAT cu această temă”, spune Marcel Ciolacu.

Potrivit OUG 1/1999, starea de urgență reprezintă ansamblul de măsuri cu caracter politic, economic, social și de origine publică, instituit în întreaga țară sau în anumite zone ori în unele unități administrativ-teritoriale, în următoarele situații:

a) existența unor amenințări la adresa siguranței naționale sau democrației constituționale, ceea ce face necesare apărarea instituțiilor statului de drept și menținerea sau restabilirea stării de legalitate;

b) iminenta producerii ori producerea unor dezastre, ceea ce face necesare prevenirea, limitarea şi înlăturarea efectelor acestora.

Pe durata stării de urgenta, proporțional cu gravitatea situației ce a determinat instituirea acestora şi numai dacă este necesar, poate fi restrâns exercițiul unor drepturi sau libertăți fundamentale înscrise în Constituție, cu acordul ministrului Justiției.

Criza din Ucraina. Lucian Bode anunţă că România se pregăteşte pentru refugiaţii din Ucraina, precizând că sunt analizate toate capacităţile de cazare existente în judeţele de graniţă.

Aceste fluxuri de migranți vor trebui să fie gestionate în locuri bine definite, să știm exact pentru câți ne putem pregăti. Spre exemplu, știm că Polonia se pregătește pentru a prelua un milion de migranți. Este România pregătită să preia sute de mii de refugiați într-un aflux necontrolat? Chiar astăzi după-amiază am terminat planul de acțiune privind managementul unui flux masiv de refugiați pe teritoriul României.

Am luat în lucru mai multe ipoteze. Am analizat în etape cum intervenim, în primul rând, în județele din nord, respectiv din est, Maramureș, Suceava, Botoșani, Iași, Tulcea. Suntem în acest moment în analiză să vedem câte tabere pentru refugiați putem să montăm într-un timp relativ scurt, vorbesc de ore, maxim 10, 12, 24 de ore.

Analizăm toate capacitățile de cazare existente pe județele de graniță, dar în același timp discutăm în etapa a doua de județele din vecinătatea județelor de graniță și în etapa a treia de toată țara”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja presat să își dea demisia după scorul dezastruos din primul tur al prezidențialelor, a început ”Noaptea cuțitelor lungi în PNL”

Facebook 17 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email ”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja …