Acasă Declarații Ciolacu, praf în ochi la final de an: ”2023 a fost un an cu multe provocări pentru România, am încercat împreună să le depăşim, am promis, am făcut”

Ciolacu, praf în ochi la final de an: ”2023 a fost un an cu multe provocări pentru România, am încercat împreună să le depăşim, am promis, am făcut”

0
0
377

Ciolacu, praf în ochi la final de an: ”2023 a fost un an cu multe provocări pentru România, am încercat împreună să le depăşim, am promis, am făcut”.

Anunțul lui Marcel Ciolacu despre România în Schengen: ”Am promis, am făcut!”. Din martie 2024, frontierele navale și aeriene ale țării vor fi în spațiul de circulație liberă.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a făcut anunțul așteptat de toată țara. România întră în spațiul Schengen din martie 2024, însă doar cu frontierele navale și aeriene.

În aceeași decizie a Consiliului Uniunii Europene se menționează că, în cursul anului 2024, se vor depune eforturi pentru eliminarea controalelor și la frontierele terestre, cele care înregistrează, de altfel, cel mai mare trafic.

”Astăzi, 30 decembrie 2023, ora 22:38, Consiliul UE a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România şi în Bulgaria. În conformitate cu Decizia Consiliului UE, acquis-ul comunitar Schengen se va aplica la frontierele aeriene şi navale ale României începând cu luna martie 2024”, a anunțat sâmbătă Ministerul de Interne, printr-un comunicat de presă.

În acest context, Marcel Ciolacu a postat un mesaj pe pagina sa de socializare, menționând că se vor face eforturi pentru ca România să fie integrată complet în spațiul de liberă circulație.

”Am promis, am făcut! Acum este oficial: din martie, se ridică granițele aeriene și maritime și vom putea emite vize Schengen. După 13 ani de eșecuri și umilințe, acest Guvern a pornit un proces care de astăzi este ireversibil. Anul viitor vom continua eforturile pentru a închide definitiv acest proces!”, a scris prim-ministrul pe Facebook.

Astfel, călătorii din România şi Bulgaria nu vor mai fi nevoiţi să zboare spre alte ţări din Schengen prin terminalele internaţionale. Paşapoartele vor fi verificate la poartă de către companiile aeriene, cu sprijinul poliţiei, notează același portal de știri. Totodată, hotărârea prevede o serie de măsuri privind întărirea controlului la frontiere şi combaterea migraţiei ilegale, precum şi aplicarea Regulamentului Dublin: „România aplică deja măsurile sus menţionate încă din cursul anului 2023. Decizia Consiliului UE nu conţine obligaţii noi pentru România”, după cum subliniază MAI.

Comisia Europeană a transmis că salută decizia de a primi România și Bulgaria în spațiul Schengen, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime în martie 2024.

”Decizia de astăzi marchează un moment istoric pentru Bulgaria și Romania. Este o zi de mare mândrie pentru cetățenii români și bulgari. Începând cu luna martie, vor putea să traverseze liber frontierele maritime și aeriene interne, fără a se supune controalelor la frontiere. Este un pas major înainte pentru cele două țări și pentru spațiul Schengen, în ansamblul său. Adresez felicitările mele Bulgariei și României: această mare realizare a fost posibilă grație eforturilor, angajamentului și perseverenței de care ați dat dovadă. Datorită dumneavoastră, spațiul Schengen va deveni și mai puternic, în beneficiul tuturor cetățenilor europeni”, a precizat Ursula von der Leyen,

Spațiul Schengen cuprinde 27 de țări și se întinde pe mai mult de 4 milioane de km2, înglobând o populație de aproape 420 de milioane de persoane. Odată cu aderarea României și a Bulgariei, spațiul Schengen va crește la 4,5 milioane de km2 și o populație de 450 de milioane.

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, duminică, un mesaj de Anul Nou, în care face referire la provocările anului 2023. Premierul trece în revistă ceea ce consideră a fi realizări – reducerea inflaţiei, plafonarea preţurilor la unele alimente, reducerea cheltuielilor bugetare

”Dragi români, 2023 a fost un an cu multe provocări pentru România. Am încercat împreună să le depăşim. Pe unele, cred că am reuşit. Cea mai importantă provocare pentru mine, şi misiunea mea ca premier, a fost protejarea nivelului de trai al românilor”, a transmis Marcel Ciolacu.

Acesta afirmă că s-au luat măsuri împotriva creşterii preţurilor.

”Ştiu că nu este suficient, preţurile sunt încă mari pentru mulţi dintre dumneavoastră. Mai mult, am investit în producţia românească. Doar aşa vom putea CUMPĂRA ROMÂNEŞTE produse din România! Şi vom putea susţine fermierii şi antreprenorii români. Aşa cum am promis, am redus semnificativ inflaţia şi am speranţa că anul viitor va scădea şi mai mult. Am renegociat şi am modificat PNRR-ul. Am scos procentul de 9,4 la sută prin care pensiile ar fi fost îngheţate până în 2070. Aşa putem să creştem pensiile de două ori anul viitor. La 1 ianuarie cu 13,8 la sută şi în septembrie prin recalculare. Pensionarii care au muncit şi contribuit în egală măsură vor primi în sfârşit pensii egale”, a mai transmis premierul.

Ciolacu s-a referit şi la ”reforma statului care a fost amânată de 30 de ani”.

”Vom ordona cheltuielile, pentru a investi în Sănătate şi Educaţie şi pentru a mări salariile profesorilor, aşa cum am promis. Pentru prima dată în ultimii ani, creşterea economică a României a venit din investiţii şi nu din consum. Investiţii care deja încep să se vadă în infrastructura de transport şi în dezvoltarea afacerilor care oferă noi locuri de muncă. Şi sunt sigur că anul viitor vom putea merge pe mai multe loturi de autostradă, inclusiv pe primii zeci de km din Autostrada Moldovei”, a mai afirmat Ciolacu.

Acesta spune că, în plan extern, s-a făcut ”tot posibilul pentru ca România să conteze la masa deciziilor”.

”Atât în Europa, cât şi peste Ocean. Statele europene susţin, astăzi, dreptul nostru legitim de a fi membri ai Spaţiului Schengen. Românii merită demnitate şi tratament egal alături de toţi cetăţenii Europei. Am întărit Parteneriatul Strategic cu Statele Unite cu un parteneriat economic solid. Şi am încredere că, în scurt timp, va deveni principalul partener economic al României din afara UE”, a mai afirmat Ciolacu.

Acesta crede într-un an 2024 mai bun: ”Am credinţa că 2024 va fi un an mai bun pentru noi, toţi românii. Vă îndemn să priviţi cu încredere spre 2024! Împreună putem construi o ţară mai puternică, o Românie prosperă, solidară şi echitabilă pentru toţi cetăţenii săi! La mulţi ani tuturor românilor! La mulţi ani, România! Aşa să ne ajute Dumnezeu”.

Încarcă mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

După ce Ciucă, i-a cerut lui Lasconi să se retragă, Rareş Bogdan sare în apărarea ostașului: ”Exclus un tandem Ciucă-Lasconi, nu a fost în stare să asfalteze o stradă”

Facebook 10 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După ce Ciucă, i-a cerut lui Lascon…