Împunsături la vârful coaliției. Marcel Ciolacu la întrebarea lui Nicolae Ciucă: ”Îmi plăcea mai mult domnul Ciucă cel natural, adevăratul Nicolae Ciucă”, Ciucă, reacționează și dă replica.
În cadrul „Săptămânii președinților”, liderii partidelor parlamentare pun întrebări omologilor invitați la Digi24. Luni, Marcel Ciolacu a fost întrebat de partenerul de coaliție, Nicolae Ciucă, dacă este de acord să fie menținute angajamentele de a nu mări taxele și impozitele în 2024, de a nu modifica Pilonul II și de a majora salariile profesorilor, astfel încât în 2024 să ajungă la 50% din grila nouă de salarizare. Luat prin surprindere, Marcel Ciolacu a spus că îi „plăcea mai mult domnul Nicolae Ciucă cel natural, adevăratul Nicolae Ciucă„, nu cel care pune întrebări surpriză, formulate de consultanți. Premierul a mai precizat că Nicolae Ciucă știe deja răspunsurile la aceste întrebări, că sunt decizii luate de comun acord, explicând că nici „nu trebuie să-i răspund la televizor că nu mărim taxele„.
Nicolae Ciucă: „Îl întreb pe domnul premier Marcel Ciolacu dacă este de acord să ne menținem angajamentul să nu mărim taxele și impozitele în 2024, să nu modificăm Pilonul II al pensiilor și să ne ținem cuvântul față de profesori, pentru a le majora salariile, așa cum ne-am angajat în acest în, astfel încât în 2024 să ajungă la 50% din grila nouă de salarizare.„
Marcel Ciolacu: „Îmi plăcea mai mult domnul Nicolae Ciucă cel natural, adevăratul Nicolae Ciucă. Întrebările puse de consultanți sunt o surpriză pentru mine, mai ales în vocea domnului Nicolae Ciucă. În primul rând, domnul ministrul al Finanțelor este de la PNL, doamna ministru al Educației de la PNL. Presupun că au fost întrebări retorice.
Există niște oameni, cei de la ANAF, de la Finanțe. Domnului Boloș nu-i prima oară când i-am spus că produce mai mult decât putem citi. Are 7 modificări la celebra ordonanță trenuleț. I-am zis: „oprește-te!„. Mai mult, totuși, cei de la Finanțe au un spor de confidențialitate, nu poți lua documentele să le dai pe surse presei, că faci rău.
Ce produc dânșii ajunge la decizia politică, așa cum e normal. Guvernul de Coaliție și-a asumat că va crește procentul la Pilonul II, de la 3.75 la 4.75. O sumă importantă. E aproape un efort bugetar de 6 miliarde. Eu cred în sistemul paralel de pensii.
Noi ne-am angajat un jalon, pe care l-am îndeplinit, noi împreună am hotărât că se aplică de la 1 ianuarie 2024. Dacă eu modific data, lucru pe care nu-l puteam face singur, ci împreună cu miniștrii PNL, ca să răspund retoric domnului Ciucă, Comisia venea și spunea că: «jalonul din cererea de plată numărul 1, pe care l-ați îndeplinit și v-am dat bani pentru el, vedeți că vă luăm banii înapoi, fiindcă între timp ați făcut modificări la jalon». Cui să-i treacă prin cap așa ceva, că cineva a gândit în ANAF sau Finanțe a gândit ca tehnician, ca angajat. Eu nici nu îi pot reproșa acelui om. Dar decizia politică e la noi, la co-președinții Coaliției. Nici nu s-a pus în discuție acest element.
Mărirea taxelor, am convenit împreună, nici nu trebuie să-i răspund la televizor, că nu mărim taxele. Este o problemă la jalonul 206 în privința microîntreprinderilor, pe care Comisia nu-l consideră îndeplinit. Avem argumentele noastre, că nu putem modifica plafonul într-un an fiscal, tocmai a fost modificat la 500.000, decizie a actualei Coaliției. Vom merge și vom explica.„
Replica lui Ciucă pentru Ciolacu: Am rămas același Nicolae Ciucă și la fel de natural.
Marți seară, Nicolae Ciucă i-a răspuns, la rândul lui, premierului Ciolacu.
”Am discutat cu Marcel Ciolacu și discutăm în fiecare zi legat de aceste măsuri, inclusiv de aspectele care țin de tot ce s-a discutat în spațiul public vizavi de asigurarea veniturilor necesare pentru construcția bugetului și am reușit să ne impunem această asumare, care este absolut normală pentru orice decident politic atunci când ia măsuri care impactează mediul de afaceri și am explicat foarte clar că acestea sunt măsurile și că nu va fi o altă măsură fiscală pe 2024”, a explicat Ciucă.
Președintele PNL a mai adăugat că Pilonul II de pensii va fi neatins și este o asumare la nivel de Coaliție și o creștere a contribuției cu un procent de la 1 ianuarie 2024.
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marți, că Pilonul II de pensii va fi neatins și că este o asumare la nivel de Coaliție. Liderul PNL i-a mai răspuns și lui Marcel Ciolacu, care luni seară a spus că ”îi plăcea mai mult de Ciucă cel natural” și a explicat că ”a rămas același Nicolae Ciucă, la fel de natural”.
”A fost o întrebare absolut ajutătoare. Probabil că tonul pe care am pus întrebarea nu a fost unul care să fie interpretat de maniera în care a fost gândită întrebarea, dar am discutat cu Marcel Ciolacu și a înțeles clar despre ce este vorba. Am rămas același Nicolae Ciucă, la fel de natural. A fost o chestiune de ton, nu de altceva”, a conchis Nicolae Ciucă.
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marți, că este exclus un candidat comun PNL-PSD la alegerile prezidențiale din 2024, adăugând că ”în toate fazele electorale de anul viitor PNL va merge pe cont propriu”.
Ciucă a mai adăugat că varianta unui candidat comun PNL-PSD la alegerile prezidențiale de anul viitor nu este luată în calcul.
”Nu. Cum putem vorbi de noi înșine când ne gândim la o astfel de construcție. Nu există acest plan sau această ipoteză la PNL acum, când vorbim”, a mai spus el.
De asemenea, întrebat dacă în toate momentele dificile de alegeri și de campanie PNL va continua să fie la guvernare cu cei de la PSD, el a spus că da, dar că nu va fi ușor.
”Din moment ce ne-am asumat această responsabilitate, cum ar fi să ne ducem în fața cetățenilor să le zicem că urmează alegerile și noi nu mai guvernăm țara, că până la urmă aici se ajunge”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Întrebat de părerea sa referitoare la ultimele sondaje despre politicienii preferați de români la alegerile prezidențiale de anul viitor, Nicolae Ciucă a spus că ”este prea devreme”.
Potrivit celui mai recent sondaj realizat de compania internațională de sondare a opiniei publice AtlasIntel, favoriții alegerilor prezidențiale ar fi Mircea Geoană, Diana Șoșoacă și Laura Codruța Kovesi. Nicolae Ciucă se află printre ultimele locuri.
De asemenea, a explicat că dacă PNL îl va vrea va candida la alegerile prezidențiale de anul viitor.
”Este o decizie a partidului, care se va lua la momentul oportun și, desigur, atunci va trebui să ținem cont de toate aceste cifre, dacă indică sau nu șansa pentru asumarea acestei responsabilități”, a mai spus liderul PNL.
Mai mult, a mai adăugat că ”trebuie să treacă timpul”.
”Dacă va fi să primesc de la partid această sarcină și dacă voi merita o voi face. Am spus să treacă timpul, să vedem cum ne vom profila și cum vom fi încadrați la vremea respectivă în sondaje și în funcție de aceasta se va lua o decizie, la nivel de partid”, a conchis Nicolae Ciucă.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, întrebat de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, dacă înfiinţarea coaliţiei acum doi ani de zile a fost o decizie corectă, a răspuns: ”Nu regret”.
Nicolae Ciucă a fost întrebat, marţi seară, de către liderul PSD, Marcel Ciolacu, dacă înfiinţarea coaliţiei a fost decizia corectă.
”Este un răspuns foarte simplu: a fost o decizie cât se poate de corectă şi trebuie să vedem ansamblul situaţiei de la finele lui 2021 (…) a fost o măsură de asumare, care nu a avut foarte multă credibilitate. Au fost voci care nu ne dădeau mai mult de trei-patru luni în formula respectivă. Uite că am depăşit doi ani de zile”, a răspuns preşedintele PNL.
Ciucă afirmă că cei doi ani au trecut ”cu bune şi cu rele”.
”Nu regret, consider că a fost o decizie foarte bună, pentru că orice îi trebuia României în actualul context (…) stabilitatea politică a fost cât se poate de favorabilă pentru România”, a adăugat liderul PNL.
Întrebat dacă în actualul context alianţa i se pare greşită, Ciucă a afirmat că liberalii sunt în continuare interesaţi de stabilitate în ţară, dar vor merge singuri în alegerile de anul viitor.
De asemenea, chestionat dacă rezistă coaliţia în 2024, Nicolae Ciucă a afirmat: ”Coaliţia trebuie să reziste”.
”Coaliţia va rezista în anul 2024. Trebuie să ne asumăm guvernarea ţării, urmează un an electoral (…) sunt patru examene electorale, cinci tururi. Nu va fi un an simplu, va fi un an cât se poate de complicat. Dacă noi ne prierdem răbdarea, uzul raţiunii şi ajungem să destabilizăm situaţia politică înseamnă că am muncit atâţia ani degeaba”, a mai afirmat Nicolae Ciucă.