Acasă Declarații Ciolacu îi răspunde lui Iohannis, în scandalul Bâstroe: „Nu creăm un conflict sau suntem pro ruși, avem datoria de a proteja Delta Dunării”

Ciolacu îi răspunde lui Iohannis, în scandalul Bâstroe: „Nu creăm un conflict sau suntem pro ruși, avem datoria de a proteja Delta Dunării”

0
0
386

Marcel Ciolacu, îi răspunde lui Iohannis, în scandalul Bâstroe și spune că, în calitatea sa de președinte al Camerei Deputaților, nu a fost informat „nici de MAE, nici de nimeni altcineva”: „Nu creăm un conflict sau suntem pro ruși. Avem datoria de a proteja Delta Dunării„, spune președintele PSD.

Marcel Ciolacu, liderul social-democraților, a declarat joi, 23 februarie, că România trebuie să afle adevărul despre Canalul Bâstroe și că această problemă trebuie să fie rezolvată cât mai rapid. Declarația sa vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a spus că anumiți politicieni s-au inflamat pe tema Bâstroe fără a avea toate detaliile.

Continuă neînțelegerile între politicieni pe tema Canalului Bâstroe. Între timp, a intervenit inclusiv Comisia Europeană, care a cerut explicații Ucrainei cu privire la lucrările de dragare pe care le face în Delta Dunării.

Nu vorbim aici de campanie electorală. Și eu ca și român, nu ca politician, sunt îngrijorat, mai ales că este un subiect care afectează una dintre bijuteriile nu numai ale României, ci ale Europei și ale întregii lumi.„, spune Marcel Ciolacu.

Protejarea Deltei Dunării este un lucru care nu se negociază. (…) Avem datoria de a proteja Delta Dunării. În ceea ce privește delictul de opinie, cred că am depășit acest moment în România„, a mai afirmat liderul PSD.

El afirmă că „asta nu înseamnă că România nu are datoria ca în continuare să ajute umanitar, economic și militar Ucraina, până când Ucraina va câștiga războiul în fața unui agresor cum este Rusia„.

Sunt două lucruri total distincte și cred că discursul public al fiecăruia dintre noi trebuie să să încadreze în acești parametri. Vă reamintesc că România va fi în viitor unul dintre cei mai importanți stâlpi în reconstrucția Ucrainei. Este o realitate faptul că în acest moment canalul Bâstroe are o adâncime de peste 7 metri și într-un fel se schimbă fluxul pe Dunăre. (…)

Sunt total de acord cu domnul președinte (referitor la experți – n.r.), dar ne-am câștigat cu toții dreptul de a avea o opinie și a trage un semnal de alarmă când acest lucru este public. La toate televiziunile, tot ce înseamnă social- media se vorbea despre acest lucru și oamenii așteaptă de la noi, politicienii, să avem o reacție, nu să ne ascundem sau să spunem că trăim într-o nebuloasă.

Sunt ferm convins că domnul președinte Klaus Iohannis este cel mai informat om din România, pentru că este președintele României și este îndreptățit, până la urmă. Eu nu am fost informat nici de MAE, nici de nimeni altcineva. Semnalul a venit din mass-media și pe urmă am încercat de la colegii mei să aflu mai multe detalii.

În momentul în care nu există o informare oficială…vremelnic ocup funcția de președinte al Camerei, cred că ar fi trebuit să cunoaștem mai mult din acest aspect, dar avem și dreptul la propria opinie. Asta nu e o opinie că creăm un conflict sau suntem pro ruși, că deja există un semnal de alarmă în privința adâncimii Canalului Bâstroe și încălcarea unor acorduri internaționale.

Părerea mea este că românilor trebuie să le spunem întotdeauna adevărul și să explicăm, de ce este necesar ca pentru o perioadă limitată, să fie această adâncime pe Canalul Bâstroe, ce urmează în viitor, fiind că așa se face politică„, încheie Ciolacu.

E o lege care a fost stopată pentru că cu toții am așteptat să vedem raportul Băncii Mondiale. Nu puteam să îi dăm pe repede înainte și să scoatem o lege proastă. În acest moment a venit raportul de la Banca Mondială și vrem să închidem acest capitol pentru totdeauna”, a spus Ciolacu.

Cu cererea de plată numărul 2 am primit semnale de la Comisie că va fi acceptată. Sunt două sau trei jaloane pe care le negociază ministerul Fondurilor Europene cu Comisia. În acest moment, pentru mine și pentru PSD prioritatea unu este să închidem discuția în ceea ce privește pensiile speciale, dar repet, pensiile militarilor sunt pensii ocupaționale. Peste tot în lume pensiile militarilor nu sunt considerate pensii speciale. Vom face tot ce trebuie pentru ca jalonul să fie îndeplinit”, a spus el.

Pentru ca România să primească fondurile alocate prin Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), aceasta trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care țara s-a angajat prin acest plan.

Și eu ca orice român sunt îngrijorat mai ales că e un subiect care afectează una dintre bijuteriile nu numai ale României ci și ale Europei. Protejarea Deltei Dunării nu se negociază. Cred că ne-am câștigat cu toții dreptul la opinie și a trage un semnal când acest lucru e public. Oamenii se așteaptă de la noi la o reacție, nu să ne ascundem. […] Avem și dreptul de a avea propria opinie. Nu înseamnă că creăm un conflict sau că suntem pro-ruși”, a declarat Marcel Ciolacu.

Am văzut că la noi o serie întreagă de politicieni s-au inflamat fără să verifice ce se întâmplă în fapt acolo și afirmațiile făcute de dumneavoastră sunt preluate, sigur, de la unii politicieni de-ai noștri care cred că au simțit o ocazie să se profileze un pic mai mult în spațiul public românesc, probabil în vederea alegerilor care vor avea loc anul viitor”, a spus președintele României.

Noi suntem pregătiți. Trei nave ale AFDJ Galați- dotate cu echipamente pentru măsurarea adâncimii canalelor navigabile- așteaptă acceptul pentru a face măsurători pe Canalul Bâstroe”, este mesajul transmis pe Facebook de Sorin Grindeanu.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja presat să își dea demisia după scorul dezastruos din primul tur al prezidențialelor, a început ”Noaptea cuțitelor lungi în PNL”

Facebook 17 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email ”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja …