Marcel Ciolacu, săgeţi către UE: ”Am supărat fermierii români, ca să dăm prioritate cerealelor ucrainene.” Premierul Ciucă a spus, de asemenea, că agresiunea rusă a generat mari provocări de securitate alimentară, deoarece a perturbat, într-o măsură semnificativă, sezonul agricol din Ucraina.
Liderul PSD Marcel Ciolacu anunță, că România va intra negreșit în Schengen şi face acuze voalate faţă de preţul mare plătit de România pentru a scăpa de controalele la frontieră. Social democratul e de părere, că orice europarlamentar care nu susține intrarea României în Schengen comite o trădare de țară.
”E un moment, cred că a fost toată lumea invitată, e un moment în care cu toții trebuie să vorbim aceeași limbă. Eu, pur și simplu mental, refuz să cred că România nu va intra în Schengen. Eu cred că în războiul din Ucraina am avut cea mai mare contribuție. Am supărat fermierii români ca să dăm prioritate cerealelor ucrainene. Îmi e greu să accept că un parlamentar ales de către români face ceva împotriva României. E trădare”, a spus Ciolacu.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, recent, că până în prezent, 4 milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat deja porturile româneşti, de la începutul invaziei ruseşti. Portul Constanţa a devenit una dintre principalele porţi maritime pentru cerealele ucrainene. El a mai afirmat că menţinerea unităţii şi solidarităţii europene rămâne un element esenţial în articularea unui răspuns adecvat la agresiunea rusă, iar campaniile de război hibrid, conduse de Rusia, nu se limitează la Ucraina şi nici la ţările occidentale, fiind operaţiuni de manipulare la nivel mondial şi de aceea trebuie abordate ca atare.
Premierul a mai spus, că agresiunea rusă a generat mari provocări de securitate alimentară, deoarece a perturbat, într-o măsură semnificativă, sezonul agricol din Ucraina.
”Preşedintele” Klaus Iohannis a afirmat, întrebat joi dacă România ar putea intra în Spaţiul Schengen până la finalul acestui an, că există această posibilitate, însă nu există o garanţie că acest lucru se va întâmpla. Şeful statului a adăugat că sunt şanse ca ţara noastră să adere la Schengen, în contextul în care e nevoie de unitate în Europa, având în vedere agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.
Marcel Ciolacu, apel către HORECA: Noi v-am ajutat în pandemie, acum este rândul vostru.
”La produsele tradiționale, aici este o problemă. Producătorii spun că ar trebui să existe un ajutor mai mare din partea HORECA. Noi am ajutat HORECA să treacă prin pandemie și am aștepta ca acum și, tu, HORECA să ajute mai mult produsele tradiționale. Nu are rost să mințim și să ne ascundem, vom avea producție, dar nu vom avea un an ușor anul viitor. Dacă nu vom reuși să promovăm produsele românești, noi, când intrăm în magazine să căutăm prioritar produsele românești.”, a spus Marcel Ciolacu.
Liderul PSD spune, că încă se discută formulele de creștere a impozitului pe locuințe. Ciolacu spune că primarii de municipiu au o altă viziune, o altă formulă de calcul.
”A fost această discuţie şi urmează să am o discuţie în coaliţie. Nu e foarte clar amendamentul şi vor să vină cu anumite lămuriri şi o să vină şi ei cu o propunere la liderii de grup. Mărirea taxelor locale sub nicio formă nu ajută bugetul de stat de unde se dau măriri de salarii sau pensii. Sunt două lucruri total diferite. Au o altă formulă şi viziune primarii de municipiu, iar AMR va face o propunere. Ştiţi foarte bine că această mărire pe proprietăţi care ajută bugetele locale a fost făcută acum trei luni de zile, prin ordonanţă de urgenţă. Primarii au venit şi au explicat tehnic că nu se poate face acest lucru. Ar fi o mărire până la 50%. Cu grila notarială lucrurile erau foarte clare, în funcţie de unde ai proprietatea. Acum se caută altă formulă ca să fie aplicabilă şi corectă”, a declarat Marcel Ciolacu, după şedinţa de luni a Consiliului Politic Naţional al PSD.
Chestionat câţi bani ar fi colectaţi la bugetul de stat prin această măsură de creştere a taxelor la nivel local, liderul social-democraţilor a răspuns: ”Era estimarea făcută pe grila notarială ce ar fi dus aproape de 700 milioane euro”.
”Mai ales că avem un jalon în PNRR şi o recomandare a organismelor internaţionale penru că, în România, 2% din PIB reprezintă taxa pe proprietăţi. Media europeană este de 4%”, a completat Ciolacu.
Pe 20 septembrie, Marcel Ciolacu preciza că impozitarea proprietăţilor în funcţie de grila notarială ar putea fi amânată sau schimbată, dacă nu poate fi implementată în forma actuală.
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercurea trecută, chestionat despre amendamentul depus de senatorii din coaliţie privind creşterea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale, că decizia a fost luată în coaliţie. Şeful Executivului a mai spus că varianta privind stabilirea acestor impozite după grilele notariale a fost amânată, după ce autorităţile locale au atenţionat că ar fi imposibil de realizat până la finalul anului 2022.
Guvernul a adoptat un proiect de OUG, în luna iulie, care a modicat impozitarea proprietăţilor, de la 1 ianuarie 2023. Prin urmare, va fi făcută trecerea de la impozitul în funcţie de zonă şi materialele de construire utilizate la impozitul pe valoarea proprietăţii stabilită în funcţie de grila notarială. Actul normativ aprobat de Executiv este în procedură parlamentară, unde pot fi aduse schimbări.
Guvernul poate să limiteze, în situaţii de criză, preţul unui produs pe care îl vinde un privat, dacă există ”o zonă de speculă” privind acel produs, a afirmat, luni, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.
Ciolacu a fost întrebat dacă Guvernul poate, ca principiu, să limiteze preţul unui produs pe care îl vinde un privat.
”În situaţii de criză, da. Dacă Guvernul constată că există o zonă de speculă pe acel produs, mai ales când te adresezi populaţiei, da. Şi susţin acest lucru. Pe perioadă limitată de timp, Guvernele au această posibilitate şi cred că este corect aşa. Când are un impact mare asupra populaţiei, Guvernul are obligaţia chiar să intervină pe o situaţie, pe o perioadă limitată, nu venim cu alt regim”, a explicat Ciolacu, la Palatul Parlamentului, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al PSD.
El a adăugat că ”o zonă de speculă” ar fi putut să apară şi în privinţa lemnului de foc, pentru care Guvernul a plafonat preţul, prin ordonanţă de urgenţă.
”Ordonanţa privind plafonarea preţului la lemnul de foc o să vină în Parlament şi dacă se impun modificări o să le facem”, a menţionat liderul PSD.