Marcel Ciolacu, de Ziua Națională a României: ”Mi-aş dori ca România să se unească cu Republica Moldova, destinul românilor de peste Prut, trebuie să fie acelaşi cu al românilor din România”.
Marcel Ciolacu a precizat că îşi doreşte unirea României cu Republica Moldova, iar această ţară trebuie să aibă acelaşi traseu ca al statului nostru şi anume UE şi NATO. Liderul PSD a adăugat că războiul din Ucraina este între ”un dictator” şi un stat suveran şi civilizat.
”Eu mi-aş dori variant mai scurtă ca România să se unească cu Republica Moldova. Nu poţi să laşi o ţară pradă din nou Rusiei. Destinul românilor din Republica Moldova trebuie să fie acelaşi cu al românilor din România – UE şi NATO. Am înţeles că în acest moment foarte mulţi români doresc unirea cu Republica Moldova. Categoric trebuie referendum în ambele state. Adică un parcurs normal. Nu se mai fac uniri cu arma în mână”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Acesta a mai spus că ”războiul din Ucraina nu este un război între Rusia şi Ucraina”.
”Este un război dintr-un dictator, un agresor şi o ţară suverană, civilizată. A atacat total incorect”, a adăugat Ciolacu.
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu a luat o decizie în ceea ce priveşte o candidatură la alegerile prezidenţiale. ”Haideţi să vorbim în anul 2024”, a precizat Ciolacu, care a adăugat că PSD nu ar exclude varianta susţinerii unei persoane din afara partidului care să fie un om cu structură de stânga.
”Nu şi încă nu este. Eu cel puţin nu am luat o astfel de decizie. Haideţi să schimbăm în primul rând unde a greşit PSD. Haideţi să vorbim în anul 2024. Momentan avem o provocare în 2023. Va fi un an încărcat dar sperăm să gestionăm aspectele economice. O maturitate politică cred că îţi cere precauţie în acest moment. Şi aici cred că e punctul comun pe care îl am cu Nicolae Ciucă. Avem o abordare precaută şi trebuie să fim responsabili”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat joi când îşi va anunţa candidatura la prezidenţiale.
Despre varianta ca PSD să sprijine un candidat la prezidenţiale din afara formaţiunii, o persoană cu viziuni de stânga, liderul social-democraţillor a răspuns: ”O personalitate de stângă? Da, nu am nici cea mai mică reţinere. Sunt personalităţi, oameni cu structură de stânga. Domnul Cristoiu are structură de stânga. V-am dat un exemplu de om autentic de stânga. Pe mine mă critică mereu, dar îl citesc cu plăcere”.
Liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat că ar trebui continuată actuala coaliţiei cel puţin până în anul 2024 şi ar fi o greşeală o rupere a acesteia şi intrarea în zona alegerilor anticipate.
”Avem o coaliţie politică într-un moment dificil. România avea nevoier de stabilitate. Altă soluţie nu aveam. După un an, sper să trecem de perioada de pompier de serviciu. Ştiţi că am intrat în această coaliţie înainte de a începe războiul din Ucraina. Am fi intrat cu alegeri anticipate în perioada când era războiul din Ucraina. Nu se ştia. Existau anumite semne politice, dar intrasem deja într-o criză energetică. Mă bucur că am ajuns la această reglementare şi compensare pentru următorii doi ani de zile, în domeniul energetic”, a mai spus Marcel Ciolacu.
El a adăugat că ”până în anul 2024 cel puţin, trebuie să continuăm în această coaliţie”.
”Ar fi o greşeală dacă am intra într-o zonă de alegeri anticipate. Dacă partenerii decid să ruptă această alianţă, atunci ne vom întoarce la votul românilor”, a completat Ciolacu.