Marcel Ciolacu, contrazice recomandarea lui Iohannis privind majorarea pensiilor cu inflația și vine cu o veste proastă pentru vârstnici: ”Deja ne ducem la un efort bugetar de 16,5 miliarde, pentru mărirea pensiilor la 15%.”
Liderul PSD a arătat că după ce vor avea nişte socoteli clare cu cât vor compensa la energie, atât pentru zona vulnerabilă şi consumatorii clasnici, dar şi IMM-uri şi industrie alimentară.
Marcel Ciolacu a declarat, marţi, la Constanţa, că dacă ne referim strict la pensii, trebuie să vorbim de principii şi a reiterat faptul că PSD susţine să se finalizeze ordonanţa pe energie şi reglementarea pieţei, dar şi problema pensiilor speciale, jalon în PNRR, înainte de a înainta un procent de majorare a acestor pensii. Deja ne ducem la un efort bugetar de 16,5 miliarde, pentru mărirea pensiilor la 15%, a spus Ciolacu, despre procentul avansat de premierul Nicolae Ciucă.
”Îmi pare rău că se continuă o discuţie şi o dispută pe procentul de mărire a pensiilor. Cred că în primul şi primul rând, dacă ne referim strict la pensii, trebuie să vorbim de principii. Din punctul meu de vedere, trebuie să închidem Ordonanţa pe energie”, a spus Ciolacu.
El a menţionat că 80% din energia produsă în România trebuie să intre într-o zonă de reglementare, pentru că ”noi suntem una dintre ţările care avem producţie de energie”. ”După ce am terminat clar, predictibil, pe o perioadă determinată, din punctul meu de vedere de doi ani de zile, până în aprilie 2025, astfel încât să prindem toată perioada care se anunţă mai complicată în ceea ce priveşte criza energetică. Pe urmă, trebuie să închidem jalonul din PNRR cât mai repede, în ceea ce priveşte pensiile speciale”, a afirmat Ciolacu.
Liderul PSD a arătat că după ce vor avea nişte socoteli clare cu cât vor compensa la energie, atât pentru zona vulnerabilă şi consumatorii clasnici, dar şi IMM-uri şi industrie alimentară şi chiar marii consumatori, să aibă predictibil un preţ, închid şi vor vedea ce economii vor face venind cu o impozitare la pensiile speciale.
”Atunci putem avea întreg tabloul şi vom veni cu procentul de majorare a pensiilor. Eu cred că aceasta este logica instituţională şi firească de a discuta lucrurile”, a mai spus el. Marcel Ciolacu a mai arătat că şi-ar dori şi el să mărească pensiile cu 100%, însă se va veni cu o inflaţie şi mai mare.
”Domnul prim-ministru a spus că ar fi un 15%, asta înseamnă un efort bugetar, dacă la 10% sunt 11 miliarde, deja ne ducem la un efort bugetar de 16,5 miliarde, pentru mărirea pensiilor la 15%”, a spus Ciolacu.
Preşedintele PSD a ţinut să precizeze că viziunea diferită în coaliţie este în privinţa ”anvelopei care va reieşi după ce se finalizează cele două legi, energia şi pensiile speciale”. ”Cred că am fost destul de explicit şi am încheiat odată acest talcioc care a devenit procentul de creştere a pensiilor”, a mai adăugat el.
”Dacă vrem să rămânem în zona ridicolului şi aruncăm doar ştiri de presă, fără să avem nicio logică instituţională şi fără să avem argumente foarte clare cu fundamentarea acestor măsuri ,nu am nimic împotrivă. Eu v-am spus cum gândesc eu”, a arătat Ciolacu.
Purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Liberal (PNL), Ionuţ Stroe, a afirmat, luni seară, că majorarea pensiilor în România trebuie să fie direct în relaţie cu rata inflaţiei, precizând că preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă s-au pronunţat în legătură cu o creştere de 15 procente.