Presiunea demisiei nu îl intimidează și nici nu îl descurajează pe ministrul ”liberal” al Energiei, Virgil Popescu: “Iernile diferă de la una la alta, poate fi mai frig într-o iarnă”.
Presiune imensă pe Ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru că trebuie să deconteze situația în care se află România în acest moment după o liberalizare a prețurilor la energie care putea fi amânată cu cel puțin un an. Nici legea care a trecut de Parlament nu a fost implementată în avantajul consumatorului, iar ministrul se gândește deja la modificarea proiectului legislativ.
După ce mii de români au primit facturi exagerat de mari se pare că va exista o prima evaluare a modului în care liberalizarea pieței a permis furnizorilor să profite de această situație. Ministrul Energiei spune însă că Ministerul Justiției trebuie să își dea acordul pentru acest demers.
”Când dăm ordonanța în cursul lunii ianuarie, practic și vorbim de Ordonanța care va fi aprobată săptămâna viitoare cu modificările, faptul că până la 30 iunie se fac regularizări la tot consumul în această perioadă, putem discuta inclusiv luna ianuarie, poate, de ce nu, dacă Ministerul Justiției ne permite să discutăm de plaja de consum şi în noiembrie și în decembrie”, a declarat Virgil Popescu marți.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că va fi modificată procedura de decontare a facturilor compensate la energie, iar în şedinţa de Guvern de miercuri va fi introdusă ordonanţa care prevede refacerea facturilor întocmite eronat, neperceperea de penalităţi şi interzicerea debranşării.
”Facem modificări la procedura de decontare a facturilor compensate şi acolo vrem să introducem mâine în şedinţa de Guvern activitatea refacerii facturilor întocmite într-un mod eronat, neperceperea de penalităţi şi interzicerea debranşării. Deci, este pe ordinea de zi acel act, ordonanţa Ministerului Muncii care modifică ceva la Legea 252 cu privire la decontările interne”, a afirmat Popescu, marţi, la sediul PNL.
Vor fi refăcute toate facturile întocmite eronat, anunță ministrul Virgil Popescu.
”Pentru absolut toate facturile întocmite eronat, fie că sunt în noiembrie, decembrie”, a explicat ministrul, care a adăugat că, potrivit ANPC, ar fi un milion, un milion şi jumătate de facturi greşite. Popescu a menţionat că recuperarea sumelor plătite în plus se va face în termen de 5 zile prin cerere la furnizor dacă suma este de peste 100 de lei sau se va scădea din factură dacă este mai mică de 100 de lei.
”În momentul când se stornează facturile e clar că s-a dat o sumă în avans şi depinde de cât de mare este această sumă faţă de factura care va fi recalculată, dar, prin cerere la furnizor, trebuie să primească în termen de 5 zile, dacă suma e mai mare de 100 de lei, aşa cum a spus ANRE din procedură, şi dacă este sub 100 de lei se reduce din factură”, a indicat ministrul Energiei.
Potrivit acestuia, facturile vor fi reduse cu sume foarte mari în urma aplicării plafoanelor noi decise luni în şedinţa coaliţiei.
”Lucrurile sunt foarte simple în urma procedurii de aseară. Practic, niciun român nu va plăti dacă va consuma mai mult de 500 de kWh că s-a mărit plaja de consum de la 300 la 500 de kWh, niciun român nu va plăti mai mult de 80 de bani pe kWh şi cei care consumă până în 500 de kWh vor plăti fix 68 de bani pe kWh. Deci, lucrurile sunt simple. Va fi o reducere foarte mare. Nu veţi mai vedea facturi de genul cum aţi văzut la energie electrică şi la gaze naturale. Vorbim de 31 de bani la gaze naturale.”, a spus Popescu.
”Dacă consumă peste 1.500 în cele 5 luni de zile, deci vorbim şi de o creştere a consumului la gaze naturale de la 1.000 pe perioada de cinci luni de zile la 1.500 de metri cubi şi ajunge la cei care consumă la această plajă la 22 de bani pe kWh. Deci vorbim de reduceri simţitoare ale facturii, acum fiecare cât consumă. (…) La gaze, practic se reduce preţul gazelor, va fi absolut pentru toată lumea care se încadrează în acea plajă de consum de 125 MW – 0,125 lei kWh”, a mai explicat Popescu.
Aceste măsuri se aplică începând cu data de 1 februarie.
”Evident, mărim plajele de consum de la 1.000 la 1.500 şi de la 300 la 500, discutăm cu Ministerul Justiţiei să vedem dacă se pot face şi recalculări în spate. (…) Noi am considerat faptul că, atunci când dăm ordonanţa în cursul lunii ianuarie practic, şi vorbim de ordonanţa care va fi aprobată săptămâna viitoare, aceasta cu modificările, până la 30 iunie se fac regularizările la tot consumul în această perioadă, putem discuta, inclusiv în luna ianuarie, poate de ce nu, dacă Ministerul Justiţiei ne permite să discutăm şi de plajă de consum şi pentru noiembrie şi decembrie”, a afirmat ministrul.
”În toată această perioadă vom face o evaluare şi vedem ce măsuri vor fi luate de la 1 aprilie”, a transmis el.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, luni, că în şedinţa coaliţiei s-a decis scăderea plafonului la energie electrică şi gaz şi creşterea limitei de consum, urmând ca aceste măsuri să se aplice de la 1 februarie.
El a menţionat că s-a decis şi ca toate facturile emise greşit să fie stornate şi retrimise fără plata de penalităţi sau debranşare. Aceste măsuri se vor aplica până la data de 31 martie, urmând ca până atunci să se facă o analiză şi să se ia decizii în continuare.
USR a anunțat, că va depune o moțiune simplă împotriva ministrului energiei, Virgil Popescu, dacă acesta nu își va da demisia. Anunțul a fost făcut astăzi, de purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuț Moșteanu:
”A scăpat din mână toată partea de liberalizare, s-a uitat indiferent la acest episod de liberalizare, nu a pregătit nimic pentru ce urma să vină și, iată, vedem acum ce se întâmplă cu prețurile la energie, vedem prin ce trec toți românii în această perioadă de iarnă și, bineînțeles, lucrurile nu se vor finaliza, lunile de iarnă încă urmează. Coaliția de guvernare trebuie să vină cu un ministru competent, rapid. Dacă nu își va da demisia, în prima ședință din următoarea sesiune parlamentară USR va depune o moțiune simplă, dacă ministrul Virgil Popescu nu îşi dă demisia.”