![](https://www.criticmedia.ro/wp-content/uploads/2025/02/candidatul-coalitiei-la-prezidentiale-crin-antonescu-mesaj-catre-electorat-850x491.jpg)
Crin Antonescu este de părere că judecătorii de la Curtea Constituțională nu ar trebui să îi interzică lui Călin Georgescu să candideze la alegerile prezidențiale din mai. Mai mult, candidatul Coaliției PSD-PNL-UDMR la scrutin crede că și în cazul Dianei Șoșoacă decizia a fost „discutabilă”. De asemenea, Crin Antonescu a spus că dacă instanța supremă decide pe baza unor declarații cine are dreptul să candideze pentru o funcție publică, atunci CCR ”riscă să se transforme într-o instanță de tip iranian”.
Candidatul la alegerile prezidențiale a comentat decizia Curții Constituționale de a respinge candidatura Dianei Șoșoacă la scrutinul din decembrie 2024.
”Se pune problema următoare: dacă în decursul timpului, de când a apărut doamna Șoșoacă în viața noastră, o persoană pe care eu o consider inteligentă, să știți, dar asta nu are importanță, vreau să știți că nu are nicio scuză, din momentul în care a apărut în viața publică și până la această candidatură ar fi existat motive pentru scoaterea în afara legii a unui partid al cărui conducător vorbește și face astfel de lucruri.
Dacă nu, există riscul să transformăm această Curte Constituțională într-o instanță de tip iranian care pe baza unor declarații pe care această instanță la consideră potrivite sau nepotrivite să ne trieze atunci când candidăm la ceva, ceea ce mi se pare discutabil. Sincer, eu abia aștept să treacă timpul, să facem odată aceste alegeri ca lumea și să se închidă într-un fel sau altul pentru că în fiecare zi este o discuție urâtă despre asta”, a declarat Crin Antonescu.
În ce privește o eventuală interzicere a candidaturii lui Călin Georgescu, Crin Antonescu a spus că nu își dorește ”în niciun caz” așa ceva.
”Eu am spus în repetate rânduri, noi am avut niște voturi, în mod cert acum există niște oameni care doresc să-l voteze pe dl. Georgescu și acum treaba asta trebuie tranșată la vot, pentru că altfel rămânem cu o rană la nivelul societății, totuși 20% să luăm ășa ”grosso modo„ nu e puțin, și atunci nu e bine, deci eu asta vreau”, a conchis el.
Întrebat dacă în mai, președintele va fi alegerea exclusivă a poporului român sau ne va fi servit, Crin Antonescu a spus că nu are informații că ”există o preferință a cuiva important pentru vreun candidat”.
”Nu am informații că există o preferință a cuiva important, să zicem administrația americană, pentru vreun candidat și speranța mea este că nu vom avea tulburări de felul celor care au fost la turul 1, pentru că acolo s-a vorbit eventual de actori statali sau nestatali, dar care indirect puteau fi influențați de alte state. Sper că va fi o alegere exclusiv a românilor”, a mai declarat Antonescu.
De asemenea, a fost întrebat și dacă are siguranța că aceste alegeri vor fi serioase.
”Nu am această siguranță, nu așa avea pe ce să o întemeiez, dar ca să ajung la ceva comparabil ar trebui mai multă comunicare din partea unor instituții, poate chiar din partea președintelui. Un indiciu de comunicare publică în care să mi se spună că s-au luat niște măsuri de siguranță. Fără o astfel de comunicare sau alegație publică oficială nu pot decât să sper”, a mai spus el.
Întrebat despre planul lui Victor Ponta de candida și de a se împărți votul, Antonescu a spus că „apariția fiecărui candidat splitează votul”.
”N-am venit să vorbesc despre el. Se anunță din partea lui iminenta candidatură. Nu știu când se va întâmpla. Ponta a revenit de curând, este membru PSD, parlamentar PSD și vreau să se înțeleagă că eu n-am cerut PSD-ului, nici nu l-am împiedicat pe el să obțină învestitura din partea PSD-ului. Mie mi s-a propus din partea liderilor coaliției. I-am întrebat dacă s-au gândit bine, mi-au dat răspuns că nu au altă soluție, am fost de acord, m-am prezentat și am fost votat la acele trei formațiuni, cu un scor elocvent. Nu l-am împiedicat cu nimic pe Ponta, e problema PSD-ului. Dacă va candida, vom fi competitori împreună cu atâția alții, vom discuta atunci ce e de discutat.
Cu fiecare candidat, se rup niște voturi, nu știu câte, dar apariția fiecărui candidat splitează votul. Spre deosebire de alții, eu nu știu ce vor românii, toți. Nu știu ce vor vota PSD-iștii. Vom vedea”, a mai spus el.
”Strategia mea e simplă , nu consider că e de datoria mea să rezolv problema domnului Ponta, să arbitrez cine să se retragă, Nicușor Dan sau Lasconi sau să le caut candidat dacă se retrag amândoi. La mine e o candidatură independentă susținută de cele trei partide. Eu nu le reprezint, s-au reprezentat singure, au obținut o majoritate și guvernează.
Strategia mea este să privesc spre electorat, fără speranța și pretenția că știu ce vor, și să le adresez un mesaj, să le spun ce cred eu că trebuie să facă președintele imediat și în următorii ani. Asta e o competiție electorală, nu mă interesează nici măcar domnul Georgescu, sigur că mă uit la ce spune, mă întreb cum atâția oameni au putut vota aceste spuse. Eu merg înainte și fac această campanie, care e una de natură personală, cu susținerea acestor partide”, a explicat Crin Antonescu.
Crin Antonescu a declarat, referitor la asocierea cu Klaus Iohannis, că e ”strigător la cer”.
”Întrebat care e cea mai mare vulnerabilitate am spus că există asocierea cu domnul Iohannis. Eu puteam să prezum aceste lucuri când am spus da și nu vreau să mă văicăresc, să mă scuz și cât de bine va fi trimis și primit mesajul e în răspunderea mea, asta e misiunea mea, pentru asta m-au desemnat, crezând în capcitatea mea de a propune un mesaj convingător.
Sigur că pentru inamic e o oportunitate și o țintă, chiar dacă ea nu corespunde realității, să lege imaginea mea de ideea de candidat al puterii, de candidat al lui Klaus Iohannis, ceea ce e aproape strigător la cer. E o bătălie, și într-o bătălie, chiar și în condiții nefavorabile, trebuie să faci tot ce poți tu”, a mai adăugat el.
”Cred că a devenit clar pentru toată lumea, ceea ce mulți bănuiam, și anume că al doilea mandat al lui Donald Trump e diferit, că avem de-a face cu o echipă, cu o viziune, pe care o putem discuta, dar există dar și cu o administrație care a intrat în mod simbolic și care în fiecare zi enunță lucruri noi – super știri, anunțate de la Casa Albă, extrem de spectaculoase, unele punând chiar probleme spectaculoase. Avem de-a face cu ceva aproape revoluționar sau în orice caz cu hotărârea de a face schimbări radicale repede.
În România nu trebuie să înceapă un concurs de a maimuțări trumpismul. Româna nu e America. Că în România e important ca politicienii să înțeleagă ce vrea Trump, cât e declarație și cât e intenție de a acționa până la capăt. E foarte adevărat, dar să vorbim de cine e mai trumpist în România, e un concurs de slugărnicie.
România e o țară care trebuie să urmărească, pentru că suntem partener strategic, dar suntem și membri UE, deci contributori, acționari și participanți la felul în care această relație va evolua. Deci a vorbi despre faptul că cineva, și nu vreau să mai dau nume, care spune foarte clar, îmi repetă în România planul lui Putin, și să lăsăm Ucraina. Am văzut în declarațiile lui Narîșkin (n.r. – directorul Serviciului Rus de Informații) care a repetat, de fapt, ceea ce Putin a spus înainte de începerea războiului, că miza rușilor e să restructureze NATO și să facă, practic, din țări ca România, țări cvasi-neutre – să nu mai fie baze – asta auzim la domnul Georgescu și la alți trumpiști mai mici din România. Trebuie să distingem clar, e foarte limpede ce se va întâmpla în sensul relațiilor SUA-Rusia, speranța unora că dl. Trump e la fel de putinist ca ei, asta nu se va întâmpla.
Noi nu vom avea cel răgaz, acea liniște care a dominat anii de după ce am intrat în NATO și UE. N-am folosit nici pe departe la maximum condiția de membri, dar acum va trebui să ne scuturăm din acest dolce farniente în care s-a stat niște ani și să devină activă, să acționeze repede, hotărât și cu precizie”, a mai spus Crin Antonescu.
Întrebare Bogdan Chiriac: ”Există vreo posibilitate ca înaintea campaniei electorale să vă determine ceva anume să vă retrageți sau sunteți hotărât să mergeți până la capăt?”
Crin Antonescu: ”Eu sunt, am această pretenție și enunț, un om serios. N-am avut un răspuns ușor de dat la propunerea liderilor partidelor, dar după ce l-am dat, nu e niciun fel de motiv care să mă determine să mă retrag. Oricâte dificultăți ar fi, nu e o cursă ușoară, oricât ar părea de mică susținerea acestor partide, determinarea mea va fi până la capăt. Deci nu există motiv să mă determine să mă retrag, decât dacă, Doamne ferește, Dumnezeu hotărăște că firul vieții mele trebuie să se oprească înainte de 4 mai.”
Bogdan Chiriac: ”Nici eventuale sondaje de opinie sau candidaturi din partea partidelor politice care vă susțin nu v-ar întoarce acum din drum?”
Crin Antonescu: ”În ce privește sondajele, răspunsul este nu. O neîncredere în sondaje care e alimentată de ce s-a întâmplat recent, ceea ce nu înseamnă că nu mai facem sondaje, facem sondaje cu oameni a căror competență o respectăm. Dar ele nu pot fi un factor determinant. Partidele să-și pună alți candidați, mi-e greu să cred. Nu cred că așa ceva e deloc probabil și chiar nu înțeleg de ce timp de o lună s-a discutat cu poftă cum nu o să fiu susținut, acum au început dacă nu cumva o să se răzgândească. Nimeni n-a pus la îndoială, Nicușor Dan a ieșit și a spus omul că vrea să candideze, nimeni nu l-a întrebat că de ce nu te susțin ăia. Tot eu trebuie să fiu întrebat.
Eu cred în sinceritatea PSD, pentru că altfel n-aș fi acceptat să particip, ar fi fost o mascaradă din partea mea, să mergem acolo să ne prefacem că luăm decizii. Știu că și capacitatea PSD și a PNL, nu știu de UDMR, e mai mică decât altădată de a-și duce voturile unde vor conducerile partidelor. Eu știu foarte bine că dacă nu iau voturile necesare, va fi responsabiltiatea mea, nu a conducerilor PSD sau PNL, deci nici pe față nici pe dos nu pun capăt luptei, nu există temei de neîncredere între mine și partide și nu mă retrag, îmi pare rău. Vor existra două structuri, un comitet, să-i spun politic, cu reprezentanți, dar de lucru alți doi reprezentanți, un comitet care să asigure legătura tehnică, logistic, operațional și o echipă a mea cu oameni desemnați de mine care va gândi campania electorală. Partidele au agreat această formulă mi-au spus „e campania ta, mesajul tău, alege-ți pe cine vrei” și mi se pare o formulă corectă:”
Întrebare Mircea Mîndrescu, general: ”Care ar fi problemul strategic românesc? Vedeți vreo nevoie de schimbare a capabilităților de apărare ale UE în contextul actual internațional?”
Crin Antonescu: ”Mie mi se pare că, în fond, cele două întrebări sunt legate. Problema apărării statelor din UE, ca și problema unei politici externe UE, dar cu niște nuanțe, e una veche, care a preocupat la nivel pur teroretic instituțiile europene, dar care se pune cu o acuitate nouă odată ce noi nu mai avem doar teorii și ipoteze, ci un război și un pericol al unei agresiuni împotriva unor state UE și NATO și această problemă se pune atâta vreme cât documentele interne ale UE angajează un tip de solidaritate chiar mai puternică decât Articolul 5, dar fără să aibă mijloace semnificative în acest sens. Tratatul NATO beneficiază și de garanțiile de reacție chiar dacă și cu niște trepte, dar și de resurse.
Interesul strategic al României e să participe cât mai curând la amenajarea sau reamenejarea unei formule de apărare în interiorul NATO, dar se face doar cu administrația americană. Trump a zis cinci la sută și a fost luat în serios, nu cred că România poate să-și permită mai mult de trei la sută. Trebuie o discuție foarte serioasă. Sunt absolut convins că menținerea bazelor pe teritoriul României e cea mai solidă garanție. Cred că președintele care va fi ales în mai va trebui să aibă foarte repede o consultare cu specialiști militari români pentru ca aceste cheltuieli să fie puse la detaliu și să facă obiectul unui parcurs de discuții.”
Mircea Mîndrescu: ”E un termen foarte folosit acum, reziliență. Care ar fi elementul principal către care v-ați apleca pentru a avea grijă de reziliență?”
Crin Antonescu: ”Aici am, ca să spun așa, un reflex de civil și cred că pentru că dumneavoastră ați vorbit de reziliență, ne trebuie una morală sau psihologică. Generații întregi, inclusiv generația mea, am crescut cu ideea că războiul de aici, de la noi sau cu noi, nu mai este posibil. Într-o perioadă de cvasieuforie în 1990-1991 când a izbucnit criza și apoi războaiele din fosta Iugoslavie, am socotit că e un accident, o aberație și că nu poate avea loc așa ceva. Astăzi știm că trebuie să fim pregătiți din toate punctele de vedere, pentru că nimic nu mai e imposibil. În afară că trebuie să fim pregătiți să ne apărăm țara, adică și noi faptul că suntem în NATO, nu înseamnă că suntem în vacanță și NATO ne apere. Se poate să fie atacat și alt membru NATO și să se pune întrebarea: ”păi ce e războiul nostru”, păi da, că suntem membri NATO.”
Întrebare Mugur Ciuvică, președintele Grupului de investigații Politice: ”În campania asta electorală ce loc vor ocupa două teme – pericolul mișcărilor și ideilor și politicilor fasciste în interiorul României – și influența rusească în societatea românească?”
Crin Antonescu: ”Eu am spus și în discursul de la congresul PSD că nu înțeleg toleranță pentru intoleranță și nu înțeleg libertate pentru extremism. Nu ne mai putem îmbăta cu apă rece, să aplicăm legislația existentă și dacă e nevoie, să o înăsprim, atât în ce privește acțiuni de un fel sau altul împotriva ordinii constiuționale democratice. Pentru cei care spun că nu există fascism, sigur că nu e stricto sensum, în sensul mussolinian, dar e un extremism anti-democratic. Asta nu trebuie tolerat.
Apropo de propaganda Rusiei, în România, din a doua zi a războiului din Ucraina, există oameni, care beneficiind de libertatea de expresie, au interpretat, au dezinformat în conformitate, nu știu dacă cu conivență, cu formulările propagandistice ruse. Așa s-a ajuns ca un număr semnificativ de oameni că creadă că vinovat de acest război e Zelenski, că ucrainenii sunt un fel de fasciști, că România a fost teribil afectată de sprijinul dat Ucrainei și, culminând, avem un om care spune clar că trebuie să ne așezăm la masă să luăm și noi ceva de la Ucraina și indică clar ce teritorii să luăm din Ucraina, cu temeiul că ele, adevărat, au aparținut României și cu temeiul că au populație, iar adevărat, românească.
Există o declarație absolut odioasă, antisemită e puțin spus, a unui șef de partid parlamentar, doamna Șoșoacă, pe care am văzut-o cu toții, despre evrei, care n-a fost sancționată, nici măcar cu o amendă. Dacă rămân nepedepsite noi nu putem decât să așteptăm momentul în care ne vom pierde libertățile, pentru că oamenii care l-au atacat pe Navalnîi la o zi după ce a murit și i-au atacat soția, ei nu s-au gândit că pot exprima acest punct de vedere în România, în timp ce Navalnîi a murit în închisoare în Siberia.”
Alegerile prezidențiale din România vor avea loc pe 4 mai (primul tur) și pe 18 mai (al doilea tur) 2025, după ce Curtea Constituțională a anulat în data de 6 decembrie 2024 alegerile prezidențiale din 2024, unde primul tur a fost câștigat de Călin Georgescu, iar pe locul doi s-a clasa candidata USR Elena Lasconi.
![](https://www.criticmedia.ro/wp-content/uploads/2025/02/candidatul-coalitiei-la-prezidentiale-crin-antonescu-mesaj-catre-electorat.jpg)