Acasă Alegeri Candidatul Coaliției la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a dovedit în seara trecută că, nu și-a pierdut flerul, discursul și carisma

Candidatul Coaliției la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a dovedit în seara trecută că, nu și-a pierdut flerul, discursul și carisma

0
0
8

Candidatul Coaliției la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a dovedit în seara trecută că nu și-a pierdut flerul, discursul și carisma.

Crin Antonescu: ”Este o criză, nu cred că trebuie să mai căutăm alte cuvinte. E ca o bubă care se coace în societate. Statul român, în aceste zile, de ceva vreme, pare a nu fi condus.”

Candidatul coaliţiei de guvernare pentru alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, a declarat, marţi seară, că România se află într-o criză, iar statul român pare a nu fi condus.

Crin Antonescu a fost întrebat, marţi seară, cum caracterizează situaţia actuală din România: ”Este o criză, nu cred că trebuie să mai căutăm alte cuvinte. Avem toate elementele unei crize politice, strict politice, dar cu reverberaţii, după părerea mea, în întreaga societate. Este o criză nu doar pentru că, fapt fără precedent, s-au anulat nişte alegeri, un segment de alegeri care avuseseră loc, primul tur, deci nişte milioane de voturi”.

Antonescu a adăugat că ”energii de tot felul mocnesc”, iar aceste lucruri sunt ”ca o bubă”.

”Nu doar pentru că această decizie în sine, cum spuneam, produce o traumă şi produce o dezbatere în societate, dar mai suntem într-o criză pentru că, nici nu îmi amintesc, poate undeva spre sfârşitul anilor 90, cu mari tulburări sociale, cu mişcările mineriade ale lui Cozma, tensiunea să fi fost atât de mare, chiar dacă ea, din fericire, astăzi ea nu se exprimă în fiecare zi la nivelul străzii, dar ea se simte. Energii de tot felul mocnesc, există o acumulare şi de speranţă, dar şi de duşmănie, de ură, de minciună, de foarte multe lucruri în joc, care nu sunt sănătoase, ca un abces, e ca o bubă care se coace în societate”, a mai spus Antonescu.

Candidatul coaliţiei a adăugat că statul român pare că nu este condus în această perioadă.

”De asemenea, este o criză pentru că statul român, în aceste zile, de ceva vreme, pare a nu fi condus. Vorbesc de ceea ce pare, dar, în asemenea situaţii, a părea aproape că e sinonim cu a fi”, a declarat Antonescu.

Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: ”O fantomă. Un drog ieftin, dar eficient și distrugător”.

Fostul lider liberal Crin Antonescu, care ar urma să candideze pentru Cotroceni sprijinit de coaliția aflată la guvernare, a făcut, marți seară, declarații dure despre Călin Georgescu, în care l-a numit pe acesta ”o fantomă, un drog ieftin, dar eficient și distrugător”.

”Domnul Călin Georgescu este o variantă de neacceptat, o variantă periculoasă, chiar dramatică pentru România în ipostaza de președinte. Dacă nu credeam asta, nu eram aici. Este în joc mult din democrația românească, atâta câtă e. Dar nu din cauza persoanei lui Călin Georgescu, despre care am aflat foarte puțin. Problema noastră este să vedem de ce un număr mare de alegători, cel mai mare, a putut vota cu o fantomă, cu un om căruia nu îi știau numele, despre ideile căruia nu știau nimic sau, cu atât mai rău, despre care știau ce știm și noi azi.

De unde vine această supărare, frustrare, mânie, încât să riște ceea ce pentru noi toți este atât de prețios și am câștigat atât de greu? Anume statutul de țară democratică, europeană. Inclusiv cifrele economice arată că în Românai s-a trăit acum 30 de ani. De unde vine această mânie, nu este iraționalitate, ci este o formă de exprimare într-una numit context.

Domnul Georgescu este o fantomă, un drog ieftin dar eficient și distrugător, care este servit unor oameni. Nu mă sfiesc să spun asta, nu disprețuiesc opțiunea unor oameni, dar fac un efort să înâeleg de ce ea a putut sau poate să fie aceasta”, a mai afirmat Crin Antonescu.

Crin Antonescu a vorbit despre situația politică din România și despre alegerile prezidențiale din luna mai, la care l-ar putea avea, printre adversari, pe Călin Georgescu.

Întrebat despre posibilitatea ca Georgescu să ajungă la Cotroceni, fostul președinte al PNL a spus că aceasta este ”o variantă de neacceptat, periculoasă, dramatică chiar”.

În opinia lui Crin Antonescu, marea problemă după prezidențialele de anul trecut, anulate în cele din urmă, nu este ”persoana Călin Georgescu”, ci faptul că un număr considerabil de oameni ”au putut vota cu o ‘fantomă’, cu cineva despre care nu știau nimic, unii nici nu îi știau bine numele”.

”De ce să faci asta? De ce să riști (votând astfel – n.r.) statutul de țară democratică, statutul de țară europeană, consolidat, al țării noastre. În România se trăiește mai bine decât s-a trăit acum 30 de ani, acum 10 ani sau acum cinci ani. De unde vine această mânie? Acest lucru trebuie înțeles de cine face politică mai departe”, a spus Crin Antonescu.

Crin Antonescu mai spune că ”avem o criză la Cotroceni”, iar preşedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să renunţe la mandat după constituirea noului Parlament, iar locul său ar fi trebuit ocupat de preşedintele Senatului. Antonescu crede că şeful statului ”are o legitimitate discutabilă”.

”Avem o criză la Palatul Cotroceni. Privitor la rămânerea domnului Iohannis în Palat, am mai spus, ea este legală, prescrisă de hotărârea Curţii Constituţionale. Are o legitimitate discutabilă şi ar fi fost de dorit ca, după ce noul Parlament s-a constituit, şi-a ales conducerea, după ce s-a investit un Guvern, chiar dacă e condus de aceeaşi persoană, un nou guvern, ar fi fost de dorit ca locul preşedintelui României să fie ţinut, conform Constituţiei, în calitate de preşedinte interimar, de preşedintele Senatului”, a declarat Crin Antonescu, marţi seară.

Antonescu a adăugat că Iohannis ar trebui să funcţioneze ”măcar la nivelul comunicării publice”.

”Problema e că, dacă tot a rămas, preşedintele Iohannis nu funcţionează măcar la nivelul comunicării publice de care cred că e mai multă nevoie ca oricând în aceatsă calitate”, a precizat Antonescu.

Crin Antonescu, ironii despre Ponta: ”Stă după gard, prinde mingi de golf, le dă înapoi…”

„Deci, eu am văzut campioni ai suveranismului fugind pe la curțile europene să-și ceară dreptate. L-am văzut pe acest om, domn, candidat, voievod, ce o să mai fie, Călin Georgescu, spunând asta: Domnule, să trimită domnul Trump o echipă, să facă un raport aici, să examineze dacă eu – citez aproximativ, dar știți la ce mă refer – Am greșit cu ceva aici. Și dacă spune că am greșit, eu am plecat. Ăsta e suveranistul numărul unu al României, ambițiosul României, nervosul României: să trimită o echipă domnul Trump”, a spus, cu ironie, Crin Antonescu.

Antonescu: Asta discutăm noi? Suveranism în România?

Apoi, s-a referit mai concret și la Victor Ponta.

„Altul stă după gard, prinde mingi de golf, le dă înapoi. Umple-n pahare, ce-o fi făcut pe acolo…foarte bine. Fiecare își petrece timpul liber cum vrea. Perfect, dar după aia vine în România și spune următorul lucru… Are o șepcuță pe cap, a uitat ce om era Biden acum patru ani și zice: Știți ce ne învață pe noi domnul Trump, cei din jurul lui? Noi trebuie să fim patrioți! Noi suntem sănătoși la cap? Deci asta discutăm noi? Suveranism în România? Suntem chiar caricaturi?”, a mai zis, în același ton, Crin Antonescu.

Ce spunea Ponta despre vizita de la Mar-a-Lago

Amintim că Victor Ponta a declarat, în decembrie 2024, că s-a dus să joace golf la clubul lui Donald Trump de la Mar-a-Lago.

„Sunt prieten cu un american cu care joc golf. Acesta m-a întrebat dacă sunt în America. Mi-a zis ‘ia și tu avionul și vino până la Mar-a-Lago’. Eram la New York, aveam alte întâlniri (…) Eu nu am probleme cu zburatul. Acel om mi-a trimis o mașină, pentru că nu poți să intri cu mașina ta acolo. Nu știam dacă e sau nu e Trump acolo. Nu știam dacă jucăm sau nu jucăm golf. Eu, dacă sunt invitat, mă duc. (Liviu) Dragnea (fostul președinte PSD, n.r.) a dat bani să-l cunoască pe Trump, eu nu am dat, sunt mai zgârcit”, zicea Victor Ponta în decembrie 2024.

Apoi, Victor Ponta a anunțat că participă la evenimentele ce au însoțit inaugurarea noului mandat prezidențial al lui Donald Trump, la Washington.

Antonescu, întrebat de USR despre misterul steagului NATO de la Cotroceni: ”Nu-s portar. Fiți cu ochii și pe Iohannis să nu plece cu el”.

Crin Antonescu, candidatul Coaliţiei la alegerile prezidențiale, a răspuns, marţi, la întrebarea lui Radu Mihaiu de la USR, despre misterul steagului NATO dispărut de la Cotroceni în perioada cât a fost preşedinte interimar, după suspendarea lui Traian Băsescu.”

”Nu aveam niciun motiv să scot steagurile, pentru că nu aveam niciun conflict cu NATO. Fiți cu ochii şi pe Iohannis să nu plece cu el”, a spus Antonescu.

”Nu eram paznic, el trebuie să spună dacă dispare ceva din efecte. Este o minciună pe care am văzut că în continuare şi oameni, care sub acoperirea de jurnalist, o repetă şi azi: că eu am scos steagurile NATO de la Cotroceni.

Nu sunt tâmpit. Nu aveam niciun motiv să scot steagurile NATO pentru că nu aveam niciun conflict cu NATO. Dacă aveam o neînțelegere, o nepotrivire de termeni, o nepotrivire a unei situaţii, aceea era cu reprezentanții departamentului de stat, nicidecum cu NATO.

Steagul NATO nu a dispărut niciodată de la locul lui. S-o fi furat de la vreo magazie. Eu, în timpul președenției interimare, am avut cu totul alte lucruri şi cu totul alte preocupări şi dorințe, decât de a scoate steagul NATO de acolo.

S-a găsit între timp. În fond asta este esenţial. Fiți cu ochii şi pe Iohannis să nu plece cu el”, a spus Crin Antonescu, candidatul Coaliţiei la alegerile prezidențiale din mai 2025.

Crin Antonescu: ”România nu trebuie să se comporte ca o colonie. Unii s-au comportat ca niște guvernatori puși pe o plantație.

Am vorbit despre câteva lucruri privind conduita și comportamentul președintelui. Faptul că unii dintre români se consideră așa este de discutat sub următorul aspect. Poate că e puțin inspirat electoral, dar o voi spune: demnitatea fiecăruia, comportamentul fiecăruia, faptul că cineva stă sau nu în genunchi, că se simte sau nu de mâna a doua, este o chestiune care ține foarte mult și de el. Nu pot învinovăți Guvernul decât de un lucru, și aici oamenii din diaspora au dreptate, că politicienii nu au creat țării suficient prestigiu încât atunci când spun că sunt român să fie la fel ca și când aș spune că sunt francez. Dincolo de asta, când în mintea unor oameni este că sunt de mâna a doua și că trebuie să se comporte în consecință, acolo nu mai e de vină nici președintele, nici Guvernul, nici Parlamentul.

Efortul de asumare, de definire a identității României și românilor nu este o chestiune care stă în sertarele Guvernului sau la vreun minister, este o chestiune pe care fiecare dintre noi ar trebui să o facem. Probabil cel mai mare defect al nostru este incapacitatea de a fi solidari. Noi credem întotdeauna că cineva trebuie să ne respecte, că cineva trebuie să ne trateze sau nu ca pe o colonie, cât timp mulți dintre noi nu ne respectăm. E o problemă mare cu respectul la noi, între cetățeni, față de vârstă, față de carte și față de instituții care eleînsele nu se respectă. Un viitor președinte va trebui să ia de gât pe mai mulți decât pe politicieni, pentru că nu ei sunt vinovați de tot.”

Crin Antonescu, despre ce l-a împiedicat pe Iohannis să ne apere valorile creștine în Europa: ”Trebuia să fie o voce pentru noi”.

Declarația lui Crin Antonescu vine după ce datele unui sondaj recent arată că un procent de 69% din români îşi doresc un preşedinte naționalist.

”Preşedintele României trebuie să fie un om care să înțeleagă, să iubească această ţară şi să o exprime. Ce l-a împiedicat pe vreun preşedinte al României, sau a altor ţări să spună la Bruxelles, în discuțiile cu omologii săi, cu vesticii, cu foarte vesticii: domnilor, de exemplu, în tara mea, România, sunt culte religioase, e libertate religioasă, există atei, au aceleași drepturi ca şi cei care sunt religioși, dar majoritatea în ţara asta suntem creștini.

Poate vouă vi se pare că asta este un fel de superstiție, poate la voi în ţara marilor catedrale aţi uitat că există şi aşa ceva. Nu, nu e superstiție, nu e obscurantism, e un mod spiritual de a trăi în această lume.

Aceste lucruri nu s-au mai spus. Americanii, care au în tradiția lor să vorbească despre Dumnezeu, să vorbească despre bulevardele principiilor şi religiei creștine, în principal, au avut mereu în politicieni nu doar curajul, ci aproape obligația să facă asta.

În Europa, bineînțeles, că ne-am preocupat, şi bine am făcut, pentru ca oamenii din alte culturi, din alte religii să aibă libertatea, dar, de exemplu, într-o ţară ca Franţa, ţară admirabilă sub toate aspectele, o ţară pe care o îndrăgesc şi o respect, au fost ani şi sunt ani în care cuiva îi e ruşine să spună că este creștin, ca să nu fie socotit înapoiat, obscurantist sau nu ştiu ce.

Sunt nişte lucruri pe care, repet, ţări ca România, Polonia, ţări mai tinere sub aspectul civilizației de tip occidental, pot veni cu forță şi pot spune: da avem asta (n.r valori naționale și tradiții creștine)”, a spus Crin Antonescu.

Crin Antonescu: ”Migrația e şi treaba noastră pentru că Europa e a noastră”.

El a vorbit şi despre cum a abordat România provocările legate de migrație, dar și multiculturalism şi a subliniat importanța unei politici echilibrate care să respecte diversitatea, dar care să protejeze totodată valorile naționale și culturale ale României.

”Pe noi nu ne afectează, de exemplu emigrația masivă, şi ne-am comportat că asta e problema germanilor, italienilor. Nu e treaba noastră…ba da, e treaba noastră, pentru că Europa e a noastră

Şi dacă noi gândim, că este sănătos să absorbi, să primești oameni de pe alte continente din alte culturi cu măsură, având grijă să ții cont că civilizația lor e diferită, să îţi dai seama că omul ala nu vine din altă cultură şi în doi ani el devine un democrat aşa cum crezi tu că o să fie, cu obiceiurile, cu tabieturile democrației.

Şi atunci ai grijă de faci cu emigrația asta. Dacă suntem cu adevărat europeni, vorbim la masa aia, ne gândim la destinul acestul continent, acestei civilizații, acestui mod de a fi în lume, atunci trebuie să ne pronunțăm. Asta cred că trebuie să facă preşedintele. Şi dacă face asta înseamnă că este naționalist în sensul că exprimă ceva din ce crede această naţiune”, a spus Crin Antonescu, candidatul Coaliţiei.

Candidatul prezidențial al coaliției de guvernare, Crin Antonescu, a explicat cum va funcționa relația sa cu partidele politice din Parlament, în cazul în care va câștiga alegerile.

„Vă spun că există partide în Parlamentul României care mie nu-mi spun nimic bun și cu care aș dori să nu am de-a face.

Dar va trebui – și o voi face, dacă voi fi președinte – să le tratez exact la fel ca pe partidele pe care le apreciez pentru destule motive, care sunt la guvernare, cu care, în această calitate, trebuie să conlucrez.

De ce trebuie să le apreciez? Din două motive: primul, pentru că ele au un vot, nu atât de numeros, dar la fel de legitim, la fel de important, la fel de greu, al cetățenilor români, cum au și partidele de la guvernare.

Crin Antonescu: Partidul Dianei Șoșoacă, la fel de legitim în Parlament ca și PNL și PSD

Dau un exemplu, să nu se supere nimeni: partidul doamnei Șoșoacă este la fel de legitim în Parlament, și voturile lui sunt la fel de valoroase, pentru că sunt cetățeni români egali în drepturi, ca și voturile Partidului Național Liberal, să zicem, sau ale Partidul Social Democrat.

În al doilea rând, tocmai pentru că sunt în opoziție.

Președintele nu poate avea speranța că se poate redresa fractura de care vorbea domnul Andrei, primul care a întrebat… El nu poate avea speranța că niște partide – acestea, care sunt Parlament, acum sau altele – pot deveni mai civilizate, mai democratice, mai eficiente, mai reprezentative pentru cei care le-au votat, dacă președintele nu intră într-un dialog cu ele, dacă nu le întinde, ca să spun așa, o mână.

Pentru că așa e în democrație. Nu putem să spunem ‘voi sunteți niște paria, cu voi nu discută nimeni, voi sunteți niște oameni împotriva cărora ne organizăm’.

Crin Antonescu: ”Dacă se destramă coaliția, este o măsură a maturității politice a partidelor care o compun”.

Pentru că cei care i-au votat sunt exact ca aceia care i-au votat pe ceilalți sau care m-ar putea vota pe mine mâine. Sigur că asta e complicat.

N-am o preferință în această privință.

Dacă alianța se destramă, este o chestiune strict a majorității parlamentare, a activității partidelor, care sunt ‘majore și vaccinate’, cum se spune.

Este o măsură a maturității lor politice. Noi am câștigat niște lucruri pentru că, totuși, în această istorie frământată, atunci când nu comică, a României, au existat niște momente importante de consens”, a spus Crin Antonescu

Încarcă mai mult
Load More In Alegeri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Procesomanul instigator Călin Georgescu, reacționează după ce a pierdut la CEDO: „Dragii mei, nu va lăsați afectați de știrile false care circulă”

Facebook 50 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Fostul candidat prezidențial Călin …