Acasă Declarații Candidatul coaliției de guvernare, Crin Antonescu după declarațiile lui Cristian Diaconescu, cere convocarea CSAT: „O țară nu se apără cu mâinile-n sân”.

Candidatul coaliției de guvernare, Crin Antonescu după declarațiile lui Cristian Diaconescu, cere convocarea CSAT: „O țară nu se apără cu mâinile-n sân”.

0
0
112

Candidatul coaliției de guvernare, Crin Antonescu după declarațiile lui Cristian Diaconescu, cere convocarea CSAT: „O țară nu se apără cu mâinile-n sân”.

Crin Antonescu, după negocierile SUA-Rusia: „O țară nu se apără cu mâinile-n sân. Trebuie să ieșim din încremenire”.

Crin Antonescu cere convocarea CSAT după declarațiile lui Cristian Diaconescu: „O țară nu se apără cu mâinile-n sân”. După Marcel Ciolacu și Crin Antonescu cere convocarea CSAT. Cotroceniul transmite că data va fi stabilită în cel mai scurt timp.

Candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, transmite joi că o ţară nu se apără cu mâinile-n sân, iar discuţia despre întoarcerea parteneriatelor strategice la anul 1997 este una serioasă şi nu putem să tăcem sau să aşteptăm un semn. Acesta cere să se întrunească urgent CSAT şi să se organizeze o întâlnire a tuturor liderilor politici pro-europeni din România.

Crin Antonescu, candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a cerut joi convocarea „urgentă” a Consiliului Suprem de Apărare a Țării și organizarea unei reuniuni a tuturor liderilor politici pro-europeni din România, în contextul evoluțiilor de pe scena internațională, care semnalează o apropiere SUA-Rusia și o îndepărtare a Americii de continentul european.

Antonescu a făcut această solicitare după ce șeful Cancelariei Prezidențiale, Cristian Diaconescu, a declarat, miercuri seara, că la Riad, Rusia ar fi cerut ca România să revină în sfera de influență a Moscovei.

„O țară nu se apără cu mâinile-n sân.

Discuția despre întoarcerea parteneriatelor strategice la anul 1997 este una serioasă și nu putem să tăcem sau să așteptăm un semn.

Trebuie să ieșim din încremenire și să facem doi pași simpli:

1.⁠ ⁠să se întrunească urgent Consiliul Suprem de Apărare a Țării și, ulterior, să se comunice clar și punctual ce s-a discutat.

2.⁠ ⁠să se organizeze o întâlnire a tuturor liderilor politici pro-europeni din România. Spun toți, pentru că soarta țării ne privește pe toți. Indiferent de poziționarea ideologică”, a scris Crin Antonescu pe pagina sa de Facebook.

El a făcut apel la unitate și la dialog: „Cel mai important este să fim uniți. Calmi. Deciși. Și să explicăm românilor, în primul rând, și partenerilor externi în al doilea, că nu mor caii când vor câinii. Și politica mare, deși nu pare, nu se face pe rețelele de socializare”.

Potrivit legii, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se convoacă de preşedintele țării, care este și șeful CSAT, trimestrial sau ori de câte ori este necesar. De asemenea, CSAT poate fi convocat şi la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul membrilor săi.

Premierul Marcel Ciolacu consideră oportună convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), în acord cu preşedintele interimar, Ilie Bolojan, în urma discursulului vicepreşedintelui SUA, JD Vance, la Conferinţa de Securitate de la München.

De altfel, Marcel Ciolacu urmează să se întâlnească marţi, la Palatul Victoria, cu ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, pe tema evoluţiilor internaţionale.

Vicepreşedintele SUA; JD Vance a menţionat la Conferinţa de Securitate de la München anularea alegerilor din decembrie din România, scrutin anulat de instanţa supremă a ţării după acuzaţii de amestec al Rusiei, respingând îngrijorările legate de dezinformare drept ”cuvinte urâte din era sovietică”.

”Dacă candidaţi cu teama propriilor votanţi, America nu poate face nimic pentru voi”, a spus Vance.

”Puteţi crede că este greşit ca Rusia să cumpere reclame în social media pentru a vă influenţa alegerile. Noi cu siguranţă credem asta. O puteţi condamna chiar şi pe scena mondială. Dar dacă democraţia voastră poate fi distrusă cu câteva reclame digitale de 100.000 de dolari din partea unei ţări străine, atunci ea nu a fost foarte puternică la început”, a mai afirmat Vance.

Administrația Prezidențială anunță că o convocare a CSAT urmează a fi stabilită în curând. În prezent se fac consultări între factorii de decizie. ”În această perioadă se desfășoară consultări pentru stabilirea agendei CSAT. Ulterior urmează să fie stabilită o dată concretă”, a anunțat Palatul Cotroceni.

Candidatul comun al PSD, PNL, UDMR la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, afirmă că este nevoie de o reuniune de urgență a Consiliului Suprem de Apărare a Țării și să se organizeze o întâlnire a liderilor pro-europeni din România, susținând că discuția despre întoarcerea parteneriatelor strategice la anul 1997 este una serioasă.

Într-o conferință de presă susținută la CJ Ilfov, după ce a efectuat o vizită în județ, Antonescu a evidențiat că apariția în discuția publică a unor informații conform cărora în dialogul dintre Administrația Trump și Kremlin s-au făcut referiri la România în sensul revenirii la pozițiile din 1997 reprezintă un lucru de o mare gravitate.

„După ce au apărut în discuția publică informații privind dialogul dintre Administrația Trump și Kremlin unde, din informațiile pe care le avem, se vorbește despre solicitări ale Rusiei care exced Ucraina, care se referă la Flancul Estic al NATO, care se referă direct la România în sensul revenirii la pozițiile din 1997, adică de dinainte de aderarea României la NATO, cred că acesta este un lucru de mare gravitate, nu doar de mare interes, de aceea am și solicitat cu puțină vreme în urmă și convocarea unui CSAT de către președintele interimar și, în mod special, o reuniune, un dialog politic pe această temă între toți liderii partidelor politice democratice și pro-europene din România, pentru că suntem într-un moment critic în care este foarte important să ne definim pozițiile și să oferim celor care reprezintă România o platformă, o bază de susținere pe care să spună foarte clar că în ceea ce privește România și calitatea de membru al NATO, și toate bazele militare care s-au construit în România sau urmează să se construiască în România ca urmare a acestei calități sau ca urmare a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, pentru noi nu sunt de pus în discuție. Pentru noi nu este acceptabil ca regimul de la Kremlin să impună aliaților sau să ceară aliaților noștri lucruri care vizează în cel mai înalt grad securitatea României ca țară”, a mai afirmat Antonescu.

El a punctat apartenența României la NATO. „Securitatea României nu poate fi concepută, nu poate fi asigurată sub nicio formă altfel decât prin apartenența sa la NATO, în condițiile actuale, și solicitările pe care regimul de la Kremlin le-a făcut chiar înainte de a începe războiul din Ucraina pentru noi sunt inacceptabile și considerăm că ele chiar nu pot fi discutate în afara prezenței și punctului de vedere al României”, a spus Crin Antonescu.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Dacă nu intră în cursă Simion, Becali hotărât să demisioneze din AUR și să candideze independent: ”Ca să nu câștige Georgescu, poate să distrugă România”

Facebook 63 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Dacă nu intră în cursă Simion, Beca…